Kirja-arvio: Uutuus vie suomalaisen seksin kiehtovaan historiaan – ”Teos avaa suomalaisten rinnakkaisia moraalikäsityksiä”

Suomalaisen seksin historia perehtyy aiheeseensa kattavasti ja informatiivisesti. Vanhat härskit runot ja loitsut puolestaan saavat hymyn huulille. Lue kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaisen seksin historia -kirjassa kansalaisten suhtautumista seksuaalivähemmistöihin eri aikoina ja prostituution asemaa yhteiskunnassa, pornon merkitystä ja siihen kohdistunutta sensuuria.

Suomalaisen seksin historia perehtyy aiheeseensa kattavasti ja informatiivisesti. Vanhat härskit runot ja loitsut puolestaan saavat hymyn huulille. Lue kirja-arvio!
Teksti: Milla Olkkonen-Lind

Ari Haasio ja Markku Mattila kirjoittivat Suomalaisen seksin historia (Avain) -tietokirjan.

Miksi teos kiinnosti?

”Vaikka seksistä on tullut julkinen ilmiö, ei se edelleenkään ole tavanomaisin kahvipöytien keskustelunaihe. Silti aihe koskettaa ja kiehtoo suurta osaa meistä.

Halusin lukea, millaisista näkökulmista kaksi filosofian tohtoria lähestyy suomalaista seksiä ja sen historiaa. Seksiin liittyvän lainsäädännön historia kiinnosti erityisesti nyt, kun seksuaalirikoslakia vihdoin päivitettiin.”

Mitä pidin tietokirjasta?

”Helppolukuinen tietokirja etenee sujuvasti keskiajalta tähän päivään. Ainoastaan avioliittoon ja seksiin liittyvien lakipykälien kohdalla teksti äityy luettelomaiseksi. Näkökulmien kirjo on kiitettävän laaja lähtien siitä, mitä seksillä tarkoitetaan ylipäätään, kulttuurisessa kontekstissa tai lainsäädännössä.

Jos seksin historiaan haluaa vihkiytyä vieläkin syvemmin, teos tarjoaa yli 30 sivua lähteitä vinkiksi, mistä lähteä etsimään.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”Ilahtuneena pohtimaan ennen kaikkea sitä, miten asenteet moninaista seksuaalisuutta kohtaan ovat kehittyneet kohti avoimempaa suhtautumista. Seksuaalisuus on monelle merkittävä osa identiteettiä, se on osa ihmisyyttä niin nautinnon kuin suvun jatkamisenkin näkökulmasta. Kirja avaa sitäkin, miten Suomessa on kautta aikain vallinnut useita rinnakkaisia moraalikäsityksiä.

Mukaan otetut vanhat lorut kertovat hauskalla tavalla siitä, että seksiin liittyvä kielenkäyttö on ehkä muuttunut siveämmäksi. Hymy nousee väkisinkin huulille, kun kirjan varsinainen osuus alkaa lurituksella, jossa loihditaan seisokkia.”

Enkidun tarina kertoo, miten keskeisenä seksiä jo Gilgameshin aikaan pidettiin ja miten sen katsottiin olevan sivilisaation merkki. Se auttaa ihmistä nousemaan ”villi-ihmisyydestä” täyteen sivistykseen ja kulttuuriin; seksi onkin kulttuurin ydintä. Samalla se on myös yksi vallankäytön muoto.”

X