Toteuta haaveesi omasta kirjasta: Kokosimme 10 vinkkiä aloittelevalle kirjailijalle – Tärkeintä on aito halu kirjoittaa

Kirjan kirjoittaminen on monen haave. Se ei ole kuun kurkoittamista taivaalta, sillä kirjan voi julkaista myös itse. Tärkeintä on halu kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kirjan kirjoittaminen on monen haave. Se ei ole kuun kurkoittamista taivaalta, sillä kirjan voi julkaista myös itse. Tärkeintä on halu kirjoittaa.
Teksti: Jukka Hiiro 

Haluaisitko kirjoittaa kirjan, mutta et tiedä mistä aloittaa? Luimme kirjoittamisen oppaita, ja kysyimme kustannustoimittajalta, mitä urakka oikein vaatii.

1. Miten tulla kirjailijaksi?

Yksinkertainen vastaus on kirjoittamalla. Toinen yhtä tärkeä asia on lukeminen. Luetun tekstin lajityypillä tai kirjoitetun tekstin keskeneräisyydellä ei ole alkuvaiheessa väliä. Näin opastavat monet kirjailijat.

Menestyskirjailija Stephen King on kertonut lukevansa jopa maitopurkin tuoteselosteet. Harjoitus tekee mestarin.

Oleellista on myös aito halu kirjoittaa. Jos kirjoittamisen taustalla vaikuttaa jokin muu motiivi, kuten vaikkapa ajatus vain omaa nimeä kantavasta kirjasta tai julkisuudesta, kirjoittaminen ei välttämättä kanna kirjaksi asti.

2. Mielessä on loistava idea, mitä seuraavaksi?

Hyvältäkin tuntuvaa ideaa kannattaa kypsytellä huolella. Se voi tapahtua vain mielikuvituksessa tai esimerkiksi kirjoittamalla. Kun idea on jalostunut valmiiksi, sen voi esitellä tai luetuttaa vaikkapa ystävällä.

Jos idea ei millään tahdo löytää muotoaan tekstinä, apua voi saada esimerkiksi erilaisilta kirjoittajakursseilta.

3. Mitä kirjan kirjoittaminen oikeastaan vaatii?

Kirjan kirjoittaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja halua kirjoittaa. Lisäksi rutiinit ovat hyödyksi.

Kirjoittamiselle kannattaa etsiä omaan elämään sopivasti aikaa. Sillä ei ole sinänsä väliä, kirjoittaako mieluummin viikon kerrallaan mökillä useampana kertana tai tunnin kaksi iltaisin. Pääasia on, että kirjoittaa.

Kirjoittamisvaiheessa ei kannata uhrata vielä ajatuksia sille, lukeeko kirjaa koskaan kukaan tai minkälaisen vastaanoton se saa. Kannattaa antaa tarinan viedä.

4. Kuinka arvioida, onko ideasta kirjaksi?

Kustantajille tarjotaan usein ideoita, jotka ovat kirjoittajalle itselleen tai heidän lähipiirilleen tärkeitä, ja kertovat esimerkiksi heidän omasta elämästään.

Sellainen ei välttämättä ole kuitenkaan niin kiinnostavaa, että aiheen voisi ajatella kiehtovan kautta Suomen tai peräti ympäri maailmaa. Tällaisissa tapauksissa on omakustanne myös harkinnan arvoinen julkaisutapa.

5. Kuinka arvioida, osaako kirjoittaa kirjan riittävän hyvin?

Kirjassa kiinnostavan aiheen lisäksi oleellista on oikeakielisyys, eli se, että teksti on luettavaa ja ymmärrettävää.

Toinen tärkeä asia on tekstin rytmi. Lukijoiden keskittymiskyvyn on sanottu olevan noin 30 sekunnin luokkaa; jos teksti ei vedä mukanaan, kiinnostus lopahtaa nopeasti.

6. Uskallanko luetuttaa tekstini ulkopuolisella?

Tämä on tärkeä kysymys, sillä kirjailijalla tilanne tulee eteen väistämättä ennemmin tai myöhemmin. Jos ei uskalla luetuttaa tekstiään vaikkapa läheisillään, kuinka sen uskaltaisi lähettää kustantajalle?

Jos kirja julkaistaan, kirjailija joutuu sen päästämään täydellisesti käsistään, eikä tekstiä ja tarinaa ole mahdollista enää saada takaisin vaan kaikki lukijat voivat sen lukea ja arvostella omien mieltymystensä mukaan.

7. Miten kirjaa tarjotaan kustantajalle?

Kustantajalle lähetetään kirjan käsikirjoitus eli ensimmäinen versio. Sen tulisi olla mahdollisimman valmis, sillä pelkkää ideaa kustantamot eivät useinkaan osta.

Poikkeuksena tähän ovat jotkut julkisuuden henkilöt, joiden ehkä katsotaan olevan jo nimenä niin kiinnostavia, että kirjaan sitoudutaan jo ideana.

Käsikirjoituksen mukana kannattaa laittaa lyhyt tiivistelmä, jossa kerrotaan, mistä kirjassa on kyse. Esimerkiksi voi ottaa vaikka kirjojen takakansitekstit.

Kirjan on myös imaistava lukija mukaansa heti alussa. Jos kirja ei innosta ja vakuuta kustantajan edustajaa ensimmäisten kymmenen tai kahdenkymmenen sivun aikana, se tuskin päätyy julkaistavaksi.

Useimpien kustantamoiden nettisivuilla on nykyään ­selkeät ohjeet, miten käsikirjoitusta kannattaa heille tarjota.

8. Voiko Suomessa elää kirjailijana?

Suomessa ei ole montaa sellaista kirjailijaa, jotka elättäisivät itsensä pelkästään kirjoillaan. Päivätöistä ei siis kannata luopua ryhtyäkseen kirjailijaksi.

Kelvollisellakaan myynnillä ei helposti tavoita sellaisia vuosiansioita, joita palkkatöistä saisi. Useimmat kirjailijat kirjoittavatkin töidensä ohessa.

9. Kustantajat eivät innostuneet, saanko kirjan silti julki?

Internetissä on nykyään monia palveluntarjoajia, joiden kautta on erittäin helppo julkaista oma kirjansa esimerkiksi 100:n tai vaikka 400 kappaleen painoksena.

Osassa palveluista neuvotaan jopa markkinointisuunnitelman tekemisessä. Palvelut ovat maksullisia toisin kuin perinteinen kustantamon toiminta, jossa kirjan tuotantokustannukset maksaa kustantamo ja myynnistä osuus tuloutetaan kirjailijalle.

10. Kuinka monta käsikirjoitusta kustantamoihin tulee, ja moniko niistä päätyy kirjaksi?

Suomessa elää sanonta, että tuhannesta kustantajille tarjotusta käsikirjoituksesta ehkä kymmenen päätyy kirjaksi asti.

Tämän ei kannata antaa kuitenkaan lannistaa, sillä tarjonta on kirjavaa, ja arviolta jopa 90 prosenttia sellaista, joista ammattilainen näkee heti, ettei siinä ole ainesta kirjaksi asti. Aina kannattaa siis yrittää.

Lue myös: Tee testi! Tunnetko kirjallisuuden klassikot? Nämä 10 kysymystä paljastavat, montako pistettä saat tietovisassa

Lähteet: Kirjailija Tuomas Marjamäki, joka myös tuottaa ja kustannustoimittaa kirjoja, Stephen King: Kirjoittamisesta, Elina Hirvonen ja Anu Silfverberg: Sata sivua, William Zinsser: On Writing Well.

X