Yrjö Kallinen tuomittiin neljästi kuolemaan, mutta päätyi sisällissodan jälkeen puolustusministeriksi – Puhumalla paras on viiden tähden sarjakuva

Hämmästyttävän elämän elänyt Yrjö Kallinen nousi teloituskuopan reunalta valtion johtotehtäviin. Vannoutunut pasifisti toimi puolustusministerinäkin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hämmästyttävän elämän elänyt Yrjö Kallinen nousi teloituskuopan reunalta valtion johtotehtäviin. Vannoutunut pasifisti toimi puolustusministerinäkin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Yrjö Kallisen kokemusten kautta voimme ymmärtää puhumisen väkevää voimaa. Vaikeneminen on vaaran ensimmäinen aste. Herätkää. Puhukaa. Älkää koskaan vaietko. Se saattaa johtaa peruttamattomiin tekoihin.

Miksi Puhumalla paras -kirja kiinnosti?

Aapo Kukon sarjakuvateos ­kuvaa vuosina 1886–1976 eläneen Yrjö Kallisen poikkeuksellista elämää. Mies pelastui peräti neljästi kuolemantuomiolta sisällissodassa. Vuonna 1945 Yrjö Kallinen asetettiin kysymättä ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin ja tuli valituksi.

Seuraavana vuonna pasifisti Kallinen kutsuttiin Suomen puolustusministeriksi, ilmeisesti ilmaisemaan Neuvostoliitolle Suomen rauhantahtoisuutta.

Kallinen oli myös innokas teosofi ja itämaisten filosofioiden tutkija. Hän ei sitoutunut mihinkään yksittäiseen oppiin, vaan yhdisteli niitä omaksi tiekseen.

Hän katsoi ihmisen elävän unenomaisessa tilassa, jossa tämä kulkee elämänsä läpi ­ulkopäin annettujen ratojen mukaisesti. Herätä kuitenkin voi, ja tavoitella henkistä ­kasvua ja ykseyttä muun ­muassa ihmisten ja kansojen kesken.”

Mielivaltaisia kuolemantuomioita

”Sarjakuvateos tuo esiin, ­miten mielivaltaisin perustein ­sisällissodan jälkiselvittelyissä jaettiin kuolemantuomioita. Yrjö Kallinen oli ensin ­puhunut työväenkaartin aseistamista vastaan, ja sen jälkeen esittänyt, että erimielisyydet valkoisten kanssa pitäisi ­ratkaista nimenomaan puhumalla. Hän ei pitänyt asetta kädessään eikä usuttanut ketään muuta taisteluun, mutta sai silti tuomioksi kuolemanrangaistuksen.

Kokonaisuutena onnistunut ja tärkeä teos pitämään yllä Yrjö Kallisen ajatuksia ja muistoa.”

Arvio: *****

Kirja sai minut…

”…etsimään käsiini lisää sekä Kallisen omia teoksia että ­hänestä kirjoitettuja tekstejä.”

Array
(
  [showAuthor] => 
  [hasCollapse] => 
  [initialOpen] => 1
  [panelTitle] => Lue Myös
)
Array
(
  [showAuthor] => 
  [hasCollapse] => 
  [initialOpen] => 1
  [panelTitle] => Lue Myös
)

Lue myös: Sarjakuvavisa palauttaa nostalgiselle 80-luvulle – Tee tietovisa ja näet, mitä muistat klassikkolehtien tarinoista!

X