Pirkko Saisio on Vuoden isovanhempi 2019 – Tällainen ”nonna” hän on kahdelle lapsenlapselleen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kirjailijana, ohjaajana ja näyttelijänä tunnettu Pirkko Saisio on Vuoden isovanhempi 2019. Hänellä on kaksi lapsenlasta. © OTAVAMEDIA
Kirjailijana, ohjaajana ja näyttelijänä tunnetulla Pirkko Saisiolla on kaksi lapsenlasta.

Kirjailija-näyttelijä-ohjaaja Pirkko Saisio, 70, on valittu Vuoden isovanhemmaksi 2019. Saisio on isoäiti näyttelijätyttärensä Elsa Saision kahdelle lapselle, 9-vuotiaalle pojalle ja 4-vuotiaalle tytölle. Lapsenlapset kutsuvat häntä nonnaksi.

Saisio palkittiin perjantaina 18. lokakuuta Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa. Hän kertoi Seura-lehdelle ilahtuneensa, että hän sai tunnustuksen ensimmäisenä sateenkaariperheen edustajana.

”Olen kauhean iloinen siitä. Jos se ei ole yhteiskunnallinen ongelma, niin se ei ole kenellekään ongelma. Suhteessa omiin lapsenlapsiin sitä ei kyseenalaisteta tai kysytä siitä mitään.”

Saisio itse on kirjoittanut isovanhemmuudesta autofiktiivisen kirjan Spuuki Spaidermän ja raju Nonna. Hän arvelee, että se on vaikuttanut valinnassa.

”Perusteluissa korostettiin yhteiskunnallista merkitystä, tämä ei niinkään koske henkilökohtaista elämää. Tunnustus kertoo myös muuttuneesta isovanhemmuudesta. Selvästikään tätä palkintoa ei jaeta isovanhemmuudelle omistautuneille, vaan niille, jotka ovat yhä tässä yhteiskunnassa mukana ja ovat isovanhempia siinä sivussa.”

”Tykkään lojumisesta”

Pirkko Saisio nauttii isovanhemuudessa eniten rauhassa olemisesta ja keskusteluista kahden lapsenlapsen kanssa keskustelusta. Hän kuuntelee lapsia tarkkaan ja pitää tärkeänä, että lapsille puhutaan totta.

Ilmastonmuutoksen, terrorismin ja eläintenteurastuksen kaltaisten teemojen käsittelyssä hän on kuitenkin varovainen sanoissaan.

”Tykkään lojumisesta, lukemisesta ja keskustelusta. Myös ruoanlaitto on yllättävän tyydyttävää, kun on aikaa. Tyttärenpojan kanssa olen löytänyt itsestäni jalkapalloilijan. Olen pelannut hänen kanssaan jalkapalloa erilaisissa paikoissa, ja kohta 4–5 vuoteen en ole enää saanut häneltä palloa millään pois!”

Pirkko Saisio palkittiin perjantaina Helsingin Korjaamolla järjestetyssä tilaisuudessa.
© Tommi Tuomi

Parasta isovanhemmuudessa on nähdä elämän jatkuvan ”hyväntuulisissa ja iloisissa merkeissä”.

Saisio on jo useiden vuosien ajan lukenut tyttärenpojalleen Mauri Kunnaksen Koiramäen talossa -kirjaa, joka kertoo maaseudun elämästä 1800-luvulla. Kerran hän hämmästeli pojalle, kuinka hankalaa elämä oli ennen.

Pojan vastaus yllätti isoäidin.

”Poika sanoi, että tämähän on satua, eihän tällaista ole ollut. Hän oli ajatellut, että Mauri Kunnas on keksinyt itse kaiken juustomuoteista lähtien”, Saisio naurahtaa.

Saisio ja ohjaajapuoliso Pirjo Honkasalo ovat varsinkin kesäisin intensiivisemmin läsnä lapsenlasten elämässä, sillä he viettävät kesät saaressa. Lisäksi he asuvat 20 minuutin kävelymatkan päässä Elsa Saision perheestä. Taiteilijapari asuu talvet Portugalin Madeiralla.

Tänä syksynä yhteinen aika on ollut kortilla senkin takia, että Saisiolla nähdään KOM-teatterin lavalla neljänä päivänä viikossa Valehtelijan peruukki -esityksissä.

Pirkko Saisio on omintakeinen isovanhemmuuden kuvaaja

“Pirkko Saisio on humoristisella ja itseironisella tavalla onnistunut kuvaamaan ja tarkastelemaan isovanhemmuutta sekä vanhenemista eri näkökulmista ja aina uusia sukupolvia – lukijoita ja katsojia – lumoten”, toiminnanjohtaja Virpi Dufva Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:stä perusteli valintaa.

Aiemmin Vuoden isovanhemman tunnustuksella on palkittu muun muassa laulaja Katri Helena, kirjailija Kirsi Kunnas, arkkitehti Risto Pelkonen ja rap-mummo Eila Nevanranta. Tunnustus jaetaan vuosittain isovanhempien päivän kunniaksi ja sen myöntää Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Pirkko Saisio on Vuoden isovanhempi 2019! Seura onnittelee! #hyvässäseurassa #seura

Henkilön Seura (@seura_lehti) jakama julkaisu

Lue myös: Moni isovanhempi lahjoittaa rahaa suvun pienimmille – Myös pitkäaikainen säästäminen lapsenlapsille kannattaa

X