Artikkeli on MAINOS

Kuinka valita turvallinen ja edullinen laina?

(Päivitetty: )
Teksti: Axolaina

Turvallisen ja edullisen lainan valinta voi olla haastava tehtävä. Joissakin elämäntilanteissa laina on kuitenkin tarpeen, esimerkiksi jos joudutaan tekemään yllättäviä hankintoja , vaikkapa uusi pesukone hajonneen tilalle tai tahdotaan ostaa jotakin, johon säästöt eivät vielä riitä. Parhaiten sopiva laina löytyy, kun tutkitaan erilaisia vaihtoehtoja huolellisesti. Tässä artikkelissa jaamme tärkeitä vinkkejä lainan ottamiseen.

Opas turvallisten lainojen ottamiseen

Ennen lainan ottamista on tärkeää tutustua eri vaihtoehtoihin ja vertailla niitä. On myös hyvä selvittää, mikä laina sopii parhaiten omaan taloudelliseen tilanteeseen, jotta lainaa ei oteta epärealistisin perustein. Esimerkiksi Axolainan avulla lainan hakeminen verkossa on tehokasta, sillä asiakas voi kilpailuttaa yhdellä hakemuksella 18 pankin lainatarjoukset täysin maksutta.

Ennen lainan ottamista on hyvä selvittää omat tarpeet ja tehdä budjetti. Tulee siis selvittää, paljonko rahaa oikeasti tarvitsee, minkälaisella maksuaikataululla sen tahtoo maksaa ja kuinka paljon on valmis maksamaan korkoa.
Seuraava askel on verrata eri lainavaihtoehtoja ja valita niistä paras vaihtoehto. Vertailussa on hyvä ottaa huomioon muun muassa korkojen ja avausmaksujen suuruus, todellinen vuosikorko, mahdollisten etujen saatavuus sekä lyhennysvapaiden kuukausien maksimimäärät. Pankin ehtoihin ja sopimuspohjaan tutustumiseen kannattaa uhrata hetki aikaa.

Kolmas askel on hakea lainaa pankista tai muulta rahoituslaitokselta. Hakemus tulee täyttää huolellisesti. Kun laina on myönnetty ja maksettu tilille, tärkeintä on pitää kiinni maksujen maksamisesta sovitun maksuaikataulun mukaisesti.

Realistinen laina

Lainan ottamista suunniteltaessa on hyvä pitää realismi ja arkijärki mukana. Omaa tarvetta ei kannata aliarvioida eikä myöskään yliarvioida. Pitää myös suunnitella juuri itselleen sopiva aikataulu takaisinmaksun suhteen: jokainen meistä tuntee itse parhaiten omat tulevien vuosien suunnitelmansa, joten mahdollinen tuleva opiskeluaika tai perheen kasvaminen ja siihen menevät kulut on hyvä huomioida.

Hyvä nyrkkisääntö onkin valita takaisinmaksuaika mahdollisimman pitkäksi. Näin lainan takaisinmaksuerät pysyvät pieninä, mikä helpottaa taloutta tiukkoina kuukausina. Muina kuukausina kannattaa maksaa lainaa pois suurempina erinä, jotta laina-aika pysyy lyhyenä ja lainan kokonaiskustannus sitä myötä mahdollisimman pienenä.

Onko järkevää vertailla eri rahoituslaitosten tarjoamia lainoja?

Rahalaitosten ja pankkien tarjoamien lainojen vertailu kannattaa, jotta saa parhaat ja itselleen sopivimmat edut. Vaikka hakija ja hakijan antamat tiedot olisivat samat, pankkien lainatarjouksissa on usein suuriakin eroja. Tämä johtuu pankkien hinnoittelun eroista sekä riskiarvioista. Lainatarjousten korot saattavat vaihdella 4-20 % välillä, joten eroja pankkien ja lainojen kesken siis todellakin on. Edullisimman lainan löytämiseksi lainavertailupalveluita siis kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Vertailu on tärkeää myös lainojen yhdistämisessä ja kilpailuttamisessa. Usein pienlainoissa ja erilaisissa osamaksusopimuksissa lainojen korot saattavat olla jopa 18-20 %. Pienlainat ja osamaksut ovat siis huomattavasti muita lainoja kalliimpia.

Ennen lainan ottamista on tärkeää tutkia eri vaihtoehtoja: Kuinka paljon lainaa tarvitaan? Millaisella aikataululla laina kyetään maksamaan takaisin? Onko tärkein kriteeri matalin mahdollinen korko vai kenties pankki, jolla on korkein asiakastyytyväisyysprosentti? Tärkeää on myös, että pankin tai rahalaitoksen sivuilta löytyy selkeät ehdot ja että lainoihin liittyvät asiakirjat ovat selkeitä ja ymmärrettäviä. Lainan maksuehdot tulee ymmärtää ja selvittää mahdollisten muutosten vaikutukset lainaan. Jos lainasopimukselta kaivataan joustoa ja osataan ennakoida tulevat elämänmuutokset ja niiden vaikutukset maksuaikatauluun, laina voidaan valita joustavuuden perusteella.

X