Saksan-tuntija paheksuu Stubbin ja Merkelin sinunkauppoja: jopa kevytteitittely epäkorrektia

Viestinnän tutkijan mukaan sinuttelulla halutaan viestiä tavallista paremmista suhteista. Saksalaiseen tapakulttuuriin sinuttelu ei vielä kuulu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Angela Merkel vieraili Suomessa maanantaina.

Viestinnän tutkijan mukaan sinuttelulla halutaan viestiä tavallista paremmista suhteista. Saksalaiseen tapakulttuuriin sinuttelu ei vielä kuulu.
(Päivitetty: )
Teksti:
Aino Loikkanen

Oliko kyseessä kahden ystävyksen lämmin kohtaaminen, kun muuan Alex toivotti vieraansa tervetulleeksi sanoilla ”Tervetuloa Angela!”. Vastaus kuului ”Kiitos Alex!”

Puhujina olivat Suomen pääministeri Alexander Stubb ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tämän maanantaisella Suomen-vierailulla.

Helsingin suomalais-saksalaisen yhdistyksen puheenjohtajan Christian Heydemannin korvaan Merkelin ja Stubbin sinuttelu särähti.

”Se oli mielestäni epäkorrektia. Virallisissa tapaamisissa ja tiedotusvälineiden läsnä ollessa pitäisi ehdottomasti teititellä. Eri asia on, miten puhutaan yksityisesti. Kiinnitin huomiota siihen, että presidentti Niinistö teki oikein toivottaessaan rouva liittokanslerin tervetulleeksi.”

Heydemann kertoo, että teitittely on saksalaisessa tapakulttuurissa edelleen hyvin tärkeää. Siksi maata edustavien johtajien odotetaan teitittelevän keskustelukumppaniaan virallisissa tilaisuuksissa.

Saksan kielessä on mahdollista puhutella keskustelukumppania etunimellä, mutta teititellä muutoin. Tämä on Heydemannin mukaan eräänlainen teitittelyn ”kevytversio”, joka ei kuitenkaan sovi julkiseen kielenkäyttöön, koska teitittely voi jäädä epäselväksi.

Harkittu esitys

 Vai oliko sinuttelu sittenkin harkittu poliittinen esitys?

Helsingin yliopiston viestinnän tutkijan Anu Kantolan mukaan poliittisten johtajien välisellä sinuttelulla halutaan korostaa kahden maan erityisen hyviä suhteita.

”Oleellista on, että nämä sinuttelut ovat esityksiä, joilla on strateginen päämäärä. Avustajat varmasti neuvottelevat asian valmiiksi kulisseissa. Tämä ei vielä tarkoita, että Stubb ja Merkel ovat ystäviä työn ulkopuolella”, Kantola sanoo.

Idea sinunkauppoihin on Kantolan mukaan voitu ottaa Merkelin helmikuiselta vierailulta Yhdysvaltoihin, jossa sinunkaupat oli tehty presidentti Barack Obaman ja Merkelin välillä.

Uusi ilmiö

Teitittely liittyy Kantolan mukaan aina julkiseen rooliin. Tavallisesti valtion johtohenkilöt teitittelevät toisiaan asemansa puolesta. Tapaamisissa ei olla yksityishenkilöinä.

Stubbin ja Merkelin sinuttelu murtaa tätä ja luo jännitteen julkisen ja yksityisen roolin välille.

”Tämä särö roolissa herättää yleisön mielenkiinnon. Aivan samoin kuin meitä kiinnostaa tietää, millainen joku filmitähti on oikeassa elämässään.”

Kantolan mukaan ilmiö on uusi. Aiemmin valtionjohto halusi pysyä korkealla jalustallaan ja roolissaan.

”Nyt kun yhteiskunnat ovat tasa-arvoistuneet, johtajien täytyy myös tulla lähemmäs kansaa julkisessa kuvassaan.”

 

X