Sähköiset asiointipalvelut - Miksi enää jonottaa lippuluukulla tai puhelimessa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Moni asia hoituu joustavimmin sähköisesti eli tietokoneella internetin kautta. Verkossa voi tehdä edullisia ostoksia, tilata matka- ja elokuvaliput, varata lääkäriajan ja maksaa laskut kotisohvalla istuen. Tuttua monille.

Nettipalvelut, asioi sähköisesti

Sähköisiä palveluita kehitetään ja uusia keksitään jatkuvasti. Sinnittele kehityksen mukana, sillä palvelut helpottavat elämää, ja ne jopa säästävät selvää rahaa.

Hyödynnä verkon palvelut kännykällä ja kätevällä tabletilla. Lue myös vinkit nettiliittymistä Vivan aiemmasta jutusta.

Ota käyttöön e-laskut eli tilaa yleisimmät laskut verkkopankkiisi, aluksi vaikkapa vuokra-, energia- ja puhelinlaskut. Maksun saa automaattiseksi käytöstä poistuneen suoraveloituksen tapaan.

Automaattisesti maksettaville summille voi määrätä ylärajat. Laskuista saa ilmoitukset kännykkään, ja laskuja voi hyväksyä kännykällä. Varaa rohkeasti aika pankkineuvojalle, jos pankin verkkosivujen ohjeet eivät riitä.

Sähköinen asiointi korvaa joskus kokonaan paperiset lomakkeet, kirjeet ja aikaa vievät vierailut virastoissa. Asia on lisäksi usein helpompi hoitaa opastavalla verkkosovelluksella kuin paperilomakkeita täyttämällä.

Sähköinen asiointi parhaimmillaan nopeuttaa käsittelyä, tehostaa toimintaa ja säästää verovaroja. Luonto kiittää, kun autolla ajelu vähenee ja paperipinot alenevat.

Vaikka palvelu ei olisikaan kokonaan sähköinen, lomakkeet voi usein ladata omaan tietokoneeseen sähköisessä muodossa. Täytä lomake tietokoneella, tulosta se paperille ja postita, jos virasto ei vastaanota sähköisiä lomakkeita.

Käsittele raha-asioita ja luottamuksellisia tietoja vain turvallisiksi tietämilläsi laitteilla.

Sähköinen allekirjoitus eli mobiilivarmenne

Kätevällä mobiilivarmenteella muun muassa todistat kuka olet, allekirjoitat sopimuksia, hyväksyt ostoksia, varaat lääkäriajan ja hoidat vakuutusasioita.

Mobiilivarmenne

Varmenne on puhelinoperaattorin palvelu. Katso www.mobiilivarmenne.fi.

Helpotusta byrokratiaan – veroilmoitus verkossa

Veroilmoituksen voi tehdä verkossa, ja verokortin voi tulostaa itse verkosta. Löydät verottajan kaikki palvelut osoitteesta www.vero.fi.

Veroilmoitus verkossa

Tarkista yrityksen tiedot ytj.fi -palvelusta ennen kuin tilaat siltä remontin tai siivousapua.

Hyöty ja viihde taskuun älypuhelimen myötä

Tabletin ja puhelimen välimuodon reilun- kokoista näyttöä on helppo näppäillä. Soita puhelut, asioi netissä, maksa laskut ja katsele vaikkapa tv-ohjelmaa missä vain.

Nokia Lumia 1520

Nokia Lumia 1520 mahtuu vaivatta takintaskuun tai käsilaukkuun. Noin 600 e.

Sähköisen asioinnin runsaudensarvi – Suomi.fi

Sivusto suomi.fi tarjoaa runsaasti hyötyjä ikääntyville. Sivustolla on mahtava kokoelma julkishallinnon tuottamia tietoja, lomakkeita ja sähköisiä palveluita.

Suomi.fi -palvelu

Hakutoimintoa kannattaa hyödyntää ja harjoitella verkkolomakkeen täyttämistä harjoituslomakkeella. Kun otat käyttöön asiointitilin, voit saada asiointitilille liitettyjä palveluja koskevat viranomaispäätökset ja tiedoksiannot sähköisesti paperipostin sijaan. Jotkut viranomaiset myös vastaanottavat viestejä asiointitilin kautta.

Voit esimerkiksi hakea avustuksia, laatia ilmoituksia ja valituksia viranomaisille, hakea Kelan asumistukia ja tehdä rikosilmoituksen. Asiointitilille tunnistaudutaan yleensä verkkopankkitunnuksilla tai niin sanotulla mobiilivarmenteella.

Lippujen varaaminen ja ostaminen netistä

Lippuja voi kätevästi varata tai ostaa netistä. Hyödynnä alennukset ja osta matkaliput hyvissä ajoin osoitteissa www.vr.fi ja www.matkahuolto.fi.

Liput netistä

Valitse mieleisesi paikat ja osta elokuva-, teatteri-, konsertti- ja oopperaliput osoitteissa www.lippu.fi ja www.finnkino.fi.

Kohtuuhintainen tabletti – Asus Memo Pad HD 10

Tablettilaite on melkein tietokoneen veroinen. Tabletilla voi esimerkiksi asioida netissä, hoitaa pankkiasiat, lukea sähköpostit ja katsella videotallenteita.

Asus Memo Pad

Asus Memo Pad HD 10:ssä on sävykäs näyttö, ja akku riittää pitkään. Noin 229 e.

Koti-insinöörin neuvot

  • Pelkkä varovaisuus ja terve järki eivät riitä, vaan tietokoneen käyttöjärjestelmä, ohjelmat ja hankkimasi pätevä turvaohjelmisto on päivitettävä säännöllisesti.
  • Varo huijausyrityksiä. Viranomaiset, pankit ja muut rehelliset toimijat eivät koskaan pyydä lähettämään luottamuksellisia tietoja tai salasanoja sähköpostilla.
  • Myös älykännyköihin voi pesiytyä haittaohjelmia.

Teksti Vesa Ylä-Jääski

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X