Äänestysvelvollisuus saa kansan uurnille Australiassa – Jos laistat, tällainen rangaistus nukkuvaa odottaa

Osassa länsimaita on käytössä lakisääteinen äänestysvelvollisuus sakon uhalla. Voisiko tämä toimia Suomessa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vapaaehtoiset keskustelivat äänestäjien kanssa Australian Sydneyssä lokakuussa 2023. Vaalit koskivat alkuperäiskansojen epäedullisen aseman parantamista.

Osassa länsimaita on käytössä lakisääteinen äänestysvelvollisuus sakon uhalla. Voisiko tämä toimia Suomessa?
(Päivitetty: )
Teksti:
Aino Mielo

Mitä tapahtuu Austra­liassa, jos jättää äänestämättä? Valtio lähettää kirjeen, jossa tiedustellaan äänestämättömyyden syytä. Ilman hyvää perustelua saa 20–40 dollarin sakon, sillä maassa on äänestysvelvollisuus.

Miten pakko vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen? Entä ihmisten asenteisiin?

Australiassa yli 30 vuotta asunut Suomen ja ­Australian kaksoiskansalainen Minna Monaghan kertoo, että pakollinen äänestys on kansan tapah­tuma, johon kaikki ovat tottuneet. Valituksia ei juuri kuule.

”Äänestyspaikkoja on usein kouluilla, ja samalla koulut keräävät rahaa järjestämällä hot dog -pisteitä tai vaalikahviloita”, Minna Monaghan kertoo.

Hänellä on kaksi Euroopassa asuvaa aikuista lasta. He jättävät ­toisinaan äänestämättä epäkäytännöllisyyden vuoksi. ­Ulkomailla asumista pidetään pätevänä syynä, joten he välttävät sakon.

Australiassa osa ­ihmisistä tulee vaalipaikalle mutta ei äänestä.

Belgiassa äänestysvelvollisuus myös – tosin vain rekisteröitymistä äänestyspaikalla vaaditaan lain voimin

Myös Belgiassa kansalaisilla on äänestysvelvollisuus sakon uhalla. Siellä on yksi Euroopan korkeimmista äänestysprosenteista, yli 90 prosenttia.

Opettajana työskentelevä belgialainen Wouter Frateur kertoo, että vaalipäivää on yleisesti pidetty juhlapäivänä.

”Vaalipäivä on juhlallinen. Monet, etenkin ikäihmiset, laittautuvat, kun he lähtevät äänestämään. Miehillä on puvut ja naisilla kauniit mekot”, Frateur kertoo.

”Äänestäminen ei oikeastaan ole pakollista vaan äänestyspaikalle tuleminen. Kun saapuu paikalle ja rekisteröityy, voit valita, mitä tekee.”

Sakot saa vain, jos ei tule ­paikalle. Käytännössä voi äänestää tyhjää tai olla tekemättä mitään ja lähteä kotiin.

Belgiaan on syntynyt uusi puolue Blanco, jonka ainoa agenda on antaa äänestäjälle mahdollisuus protestoida äänestämällä ”tyhjää paikkaa”. Valituksi tulleet jättäytyvät pois kaikista äänestyksistä ja päätöksenteosta, kertoo sanomalehti The Brussels Times.

Suomessa äänestäminen on kansalaisoikeus

Suomessa äänestysaktiivisuus on noussut presidentinvaaleissa parhaimmillaan yli 80 prosentin. Muissa vaaleissa äänestäneiden osuus jää alhaisemmaksi. Helsingin yliopiston valtio-opin väitöskirjatutkija Theodora Helimäki ei kuitenkaan usko, että Suomeen tulisi äänestysvelvollisuutta.

”Se sotii meidän perustuslakimme kanssa, jossa lukee, että äänestäminen on kansalaisoikeus eikä -velvollisuus.”

Helimäki mukaan pakollinen äänestys voisi saada monet pitämään yhteiskunnallista osallistumista negatiivisena, ja protestiäänet saattaisivat lisääntyä.

Myös osa maista, joissa on ollut pakollinen äänestys, on luopunut siitä. Kypros luopui äänestyspakosta vuonna 2017 sen oltua voimassa 1960-luvulta asti. Osassa Itävallan maakunnista oli käytössä pakollinen äänestys, joka lopetettiin.

Belgiassa poliitikot ilmoittivat joitakin vuosia sitten, ettei sakkoja enää lähetetä. Tämän jälkeen äänestysaktiivisuus eri vaaleissa putosi 1–2 prosenttia.

Muokattu 6.2 klo 11.13 – nimi Frauer korjattu Frateur

Lue myös: Presidentinvaalit näkyvät vahvasti myös TikTokissa ja Instagramissa – ”Voi tapahtua mitä tahansa”, Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg sanoo

Vaalikommentaattori Sami Borg
Sami Borg uskoo suomalaisten äänestysinnokkuuteen vuoden 2024 presidentinvaaleissa. © Tommi Tuomi
X