Presidentinvaalit 2024 – Mitkä asiat ehdokkaat nostaisivat esiin Venäjän presidentin kanssa? Näin ehdokkaat vastasivat

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään tammikuun lopussa. Esitämme tällä palstalla ehdokkaille kysymyksiä, jotka valottavat heidän ajatuksiaan ja persoonaansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuoden 2024 presidentinvaaleissa on mukana yhdeksän ehdokasta: ­ Li Andersson, Alexander Stubb, Jutta Urpilainen, Sari Essayah, Mika Aaltola, Harry Harkimo, Jussi Halla-aho, Olli Rehn ja Pekka Haavisto.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään tammikuun lopussa. Esitämme tällä palstalla ehdokkaille kysymyksiä, jotka valottavat heidän ajatuksiaan ja persoonaansa.
Teksti:
Jukka Vuorio

Presidentinvaalit 2024 ovat täällä, sillä vaalien ensimmäinen kierros käydään tammikuun viimeisenä viikonloppuna.

Presidentinvaalit ovat olleet Seuran viikoittaisessa seurannassa kahden kuukauden ajan. Nyt Seuran Presidenttipörssi palauttaa ehdokkaiden mieliin geopoliittisen tosiasian eli itänaapurissa sijaitsevan Venäjän ja maiden välisen tulevaisuuden.

Ehdokkailta kysytään: Mitkä asiat nostaisit ensimmäisenä esiin, kun keskusteluyhteys Venäjän presidentin kanssa joskus palaa?

Mika Aaltola – Luottamus poissa

”Toisin esiin Suomen puolustuksen kyvyt ja Suomen päättäväisyyden Nato-maana kaikissa olosuhteissa. Kertaisin myös sen, ettei Suomi arvosta naapurustossamme sotivaa Venäjää eikä tule pyrkimään hyviin suhteisiin laajentumishakuisen Venäjän kanssa.”

Alexander Stubb – Kyse koko hallinnosta

”Suomi voi alkaa rakentaa suhteita Venäjään vasta, kun Venäjä poistuu Ukrainasta. Kyse ei ole yhdestä henkilöstä vaan vallitsevasta asiaintilasta ja Venäjän koko nykyisestä regiimistä. Mikään ei voi normalisoitua niin kauan, kun Venäjä käy sotaa Ukrainassa.”

Jutta Urpilainen – Itsenäisyys keskiössä

”Riippuu, millaisessa tilanteessa keskustelu tapahtuu: onko Ukrainan sota ­loppunut ja millä tavalla? Jos sota on käynnissä, kävisin keskustelun vasta informoituani EU:n ja Naton johtoa. Välittäisin viestimme: tukemme Ukrainalle ei järky, ja Venäjällä on avaimet Ukrainan sodan lopettamiseen.

Jos sota olisi päättynyt, keskustelisimme Ukrainan ­jälleenrakentamisesta ja Venäjän panoksesta siihen. Kaikessa yhteydenpidossa ­korostaisin, että Suomi tekee päätöksensä itsenäisesti.”

Li Andersson – Sota lopetettava

”Riippuu siitä, millainen Venä­jä on ja millainen ­presidentti Venäjällä tuolloin on. On hyvin vaikea nähdä, miten Suomen ja Venäjän suhteet voisivat normalisoitua pitkään aikaan. Putin on osoittanut valmiutensa rikkoa kansainvälisen oikeuden perustavanlaatuisimpia sääntöjä.

Venäjän on lopetettava kansainvälisen oikeuden vastainen hyökkäyssotansa ja vetäydyttävä Ukrainasta. Lisäksi Venäjän politiikassa ja hallinnos­sa pitäisi tapahtua ­todella suu­ria muutoksia. Venäjän kansalaisyhteiskuntaa ja toisinajattelijoita on ­tärkeää tukea.”

Sari Essayah – Venäjän vastuut

”Nostaisin esiin Venäjän vastuun Ukrainan sodasta, sotakorvauksista ja Euroopan turvallisuuden horjuttamisesta sekä uuden turvallisuustilanteen ja Venäjän sopeutumisen siihen. Ei pidä olettaa, että Putinin seuraaja olisi edeltäjäänsä pehmeämpi. On hyvin todennäköistä, että seuraaja edustaisi jopa nykyistä kovempaa linjaa.”

Olli Rehn – Perusteellinen selvitys

”Ensimmäinen keskustelu menisi varmaan siihen, että selvittäisin perusteellisesti Suomen asemaa ja suhtautumista kansainvälisiin kysymyksiin. Lisäksi koettaisin varmistaa, onko Venäjä oikeasti sitoutunut niihin ehtoihin, jotka Suomi yhdessä kumppaniemme kanssa on asettanut keskusteluyhteyksien palauttamiselle.”

Pekka Haavisto – Jännitteiden purkua

”Tähän saattaa mennä pitkä aika. Asialista riippuu Venäjän hyökkäyssodan lopputulemasta ja maailmanpoliittisesta tilanteesta. Arktiset kysymykset, kuten ilmastonmuutoksen torjunta ja ydinjätteet arktisella alueella, ovat myös tulevaisuuden asialistalla. Samoin Itämeren ­suojelu, jossa Venäjänkin on tehtävä ­osansa.

Uskon että Venäjän vastuu hyökkäyssodan tuhoista ja Ukrainan jälleenrakentaminen pysyvät asialistalla. Samoin ihmisoikeuskysymykset. Jännitteiden purkaminen Euroopassa on varmasti esillä, samoin Venäjän rooli ETYJ:ssä.

Kahdenvälisistä kysymyksistä rajojemme turvallisuus säilyy tärkeänä aiheena.”

Jussi Halla-aho – Mahdotonta vastata

”Kysymykseen on mahdotonta vastata, koska on mahdotonta ennustaa, millaiset asiat olisivat ajankohtaisia tilanteessa, jossa keskusteluyhteyden palauttaminen olisi perusteltua ja mahdollista.”

Harry Harkimo

– –

Harkimo ei vastannut Seuran ­kyselyyn muistutuksista huolimatta.

Presidentinvaalit lähestyvät – Aiemmat presidenttiehdokkaille esitetyt kysymykset ja vastaukset löydät näistä jutuista:

Lue myös: Miten ehdokkaat kehuvat toisiaan? Näin he vastasivat ja kuvailivat kilpailijoitaan Seuran kyselyssä

Lue myös: Mitä ehdokkaat sanoisivat kansalaiselle, jolla on taloudellisesti vaikeaa? Näin ehdokkaat vastasivat

Lue myös: Milloin ehdokkaat itkivät viimeksi? Näin he vastasivat Seuran kysymykseen

Lue myös: Mitä ehdokkaat ottaisivat mukaansa Mäntyniemeen? Näin he vastasivat Seuran kysymykseen

Lue myös: Mitä ehdokkaan suosikkijoukkue kertoo hänestä? Näin ehdokkaat vastasivat

Lue myös: Minkälaisia kirjoja ehdokkaat lukevat? Näin he vastasivat

Lue myös: Presidentillä on paljon valtaa Suomen Nato-asioiden hoitamisessa, onko se ongelma? Näin ehdokkaat vastaavat

X