Ääni- ja e-kirjojen suosion synkkä puoli – Rojaltikorvaus kirjailijalle on vain viidenneksen perinteisestä kirjasta

Äänikirjan rojaltikorvaus kirjailijalle on vain viidenneksen perinteisestä kirjasta, eikä kirjastojen lainauskorvauksia makseta sähkökirjoista ja äänikirjoista lainkaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ääni- ja e-kirjojen rojaltikorvaukset puhuttavat, kun sähköisten kirjojen suosio kasvaa.

Äänikirjan rojaltikorvaus kirjailijalle on vain viidenneksen perinteisestä kirjasta, eikä kirjastojen lainauskorvauksia makseta sähkökirjoista ja äänikirjoista lainkaan.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Äänikirjojen ja e-kirjojen myynti on voimakkaassa kasvussa. Sähköisten kirjojen myynnin kasvun voisi kuvitella olevan kirja-alalla positiivisesti vastaanotettu uutinen, mutta kirjailijat ottavat äänikirjojen suosion vastaan ristiriitaisin mielin. Samalla kun kirjailijat saavat uusia yleisöjä, painettujen kirjojen myynti laskee koko ajan.

”Painettujen kirjojen rojaltit menevät alaspäin. Äänikirjoista ja e-kirjoista maksetaan niin paljon huonommin, että niitä pitäisi myydä kuusi kertaa enemmän ennen kuin se kannattaisi”, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila kertoo.

Hämeen-Anttila pitää kehityssuuntaa huolestuttavana. Hän on huomannut saman kehityksen myös kollegoillaan: painettujen kirjojen myynti laskee, kun sähkökirjat ja äänikirjat kasvattavat suosiotaan.

Suomen Kirjailijaliiton selvityksen mukaan kirjailija saa painetusta kirjasta keskimäärin 3,10 euron rojaltikorvauksen, mutta äänikirjasta ja e-kirjasta korvaus on vain murto-osan: äänikirjasta noin 67 senttiä per kirja ja e-kirjastakin vain vähän sen yli.

”Neuvomme ja rohkaisemme kirjailijoita kiinnittämään huomiota omiin sopimuksiin ja palkkion muodostukseen”, Suomen Kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Suvi Oinonen sanoo.

Vanhat tyttökirjat ovat esineinäkin kauniita.

Vanhat tyttökirjat ovat esineinäkin kauniita. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Kirjailijoiden sopimukset vanhentuneita

Mistä korvausten iso ero oikein johtuu?

”Sopimukset on laadittu sinä aikana, kun äänikirjat ja varsinkin e-kirjat olivat pieni myyntiartikkeli. Sitä ei tajuttu, että niiden myynti on joskus suurta. Kirjailijat eivät ole pystyneet neuvottelemaan niistä parempia sopimuksia. Ja äänikirjan palkkiosta menee tietenkin myös kirjan äänenlukijalle palkkio”, Virpi Hämeen-Anttila selittää.

Kirjailijat saavat yleensä paremman korvauksen, jos kuluttaja ostaa kerralla vain yhden äänikirjan tai sähkökirjan. Sen sijaan luku- ja kuunteluaikapalveluista ostetut kirjat on hinnoiteltu hyvin halvoiksi.

”Lukuaikapalveluista monet tarjoavat ilmaisia viikkoja. Ja jos vaikkapa BookBeatilla haluaa lukea rajoituksetta kirjoja, se maksaa niin vähän, että eihän sillä saa edes yhtä painettua kirjaa” Hämeen-Anttila sanoo ihmetellen.

BookBeatilla on tällä hetkellä menossa tarjous, jossa kuukausi palvelussa maksaa 9,99 euroa kuukaudessa. Sillä hinnalla saa valita kirjansa yli sadan tuhannen kirjan valikoimasta.

”Lukuaikapalveluissa katoaa tuntuma, että kirjoihin vaaditaan työtäkin. Tässä mallissa pärjäävät vain isojen myyntien kirjailijat. Keskilista alkaa menettää paljon rahaa”, Hämeen-Anttila sanoo.

Ääni- ja e-kirjojen lainauskorvauksia ei edes makseta

Virpi Hämeen-Anttilan mielestä äänikirjat eivät tuo tälle hetkellä tuloa juurikaan kirjailijoille, vaan vain julkaisualustoille. Hän vertaa tilannetta muusikoiden pieniin palkkioihin Spotifyssä.

Erityisen ikävää on, että äänikirjoista ja sähköisistä kirjoista ei makseta kirjailijoille ollenkaan kirjastojen lainauskorvauksia, koska sähköiset kirjat eivät ole fyysisiä kirjoja. Samaan aikaan sähköisten kirjojen ja äänikirjojen suosio on nousussa myös kirjastoissa.

”Lainsäädäntöä pitäisi muuttaa tässä asiassa. Esimerkiksi Englannissa lainauskorvauksia maksetaan”, Hämeen-Anttila sanoo.

Virpi Hämeen-Anttilan kustantaja Otava otti häneen yhteyttä kirjailijaliiton selvityksen julkistamisen jälkeen uudistaakseen sopimusta.

”Nyt korvaukset nousevat siten, että mitä enemmän kirjoja ladataan, sitä paremmat korvaukset ovat”, Hämeen-Anttila sanoo.

Lue myös: Toimittaja palasi nuorena lukemiensa tyttökirjojen pariin – ”Ajan kulun huomaa parhaiten asenteissa: nykylukijalle tulee epämukava olo”

Lue myös: Näin nousee kuusikymppinen kirjailija katonrajaan – kehonsa kanssa ikänsä kamppaillut Virpi Hämeen-Anttila saa nyt nautintoa kiipeilystä

Kirjailija Virpi Hämeen-anttila

Virpi Hämeen-Anttila on päässyt sinuiksi painonsa kanssa ja uskaltaa haastaa kehonsa. © Pekka Nieminen / Otavamedia

X