Voisiko Ähtärin pandat palauttaa Kiinaan ja antaa tukirahat vammaisurheilijoille? Paralympiakomitea jäi ilman valtionavustusta

”Olisiko aika lähettää Ähtärin pandat takaisin Kiinaan”, pohtii päätoimittaja Erkki Meriluoto ja ehdottaa pandoille myönnettyjä tukirahoja mm. vammaisten lasten harrastuksien tukemiseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto

"Olisiko aika lähettää Ähtärin pandat takaisin Kiinaan", pohtii päätoimittaja Erkki Meriluoto ja ehdottaa pandoille myönnettyjä tukirahoja mm. vammaisten lasten harrastuksien tukemiseen.
Teksti: Erkki Meriluoto

Ei siinä mieli mettä keittänyt, kun varusmiehinä kuulimme, että jo luvatut ylennykset jäävätkin palveluksen päätyttyä saamatta. Yksikkömme päällikkö kertoi, että ylennysesitykset olivat lähteneet esikuntaan yhden päivän liian myöhässä. Niinpä ketään joukosta ei sitten palveluksen päättymisen yhteydessä ylennettäisikään. Vierelläni seisseiden ilmeissä näkyi happamuutta.

Korvaukseksi päällikkö antoi viimeisen illan ja yön vapaaksi. Itselleni se passasi oikein hyvin. Aamulla varuskuntaan palattuani edessä oli enää varusteiden palauttaminen ja kotiutuminen keskelle kaunista kesää, joten ei siinä paljon ylennyksen puuttumiset enää harmittaneet.

Paraurheilijat jäivät ilman valtionavustusta

Asia palautui mieleen yli 20 vuoden takaa tuoreen tapauksen myötä. Paralympiakomitea nimittäin jäi ilman valtionavustusta samasta syystä. Hakemus oli lähetetty päivän liian myöhässä. Niinpä opetus- ja kulttuuriministeriö ei ota hakemusta käsittelyyn liikuntajärjestöjen yleisavustuksia päätettäessä.

Kyse on hieman suuremmasta asiasta kuin lisänatsoista. Viime vuonna avustussumma oli yli kaksi miljoonaa euroa, kun Paralympiakomitean vuosibudjetti on noin 3,4 miljoonaa.

Järjestön pääsihteeri pahoitteli asiaa. Tilannetta helpottaa hänen mukaansa Paralympiakomitean hyvä taloudellinen tilanne. Silti tilanne tuntuu absurdilta. Samaan aikaan on uutisoitu, että Ähtärin pandoille esitetään valtion lisätalousarviossa usean miljoonan pelastuspakettia.

Tästä voisi koomikko Joonas Nordmanin takavuosien sketsihahmo Salme Pasi tokaista: ”Hiukan pehmeetä touhua.”

Pandatalo on Ähtärin eläinpuiston mittavin tarhakokonaisuus. Sisätiloilla on kokoa lähes 2500 neliötä.
© JUHA-MATTI WILSKA/ÄHTÄRI ZOO

Olisiko aika lähettää Ähtärin pandat takaisin Kiinaan?

Löytyisiköhän Suomesta tahoa, joka toteaisi, että pandojen olisi nyt aika lähteä järsimään bambua takaisin Kiinaan, ja annetaan tämä tukipotti mieluummin suomalaiselle vammaisurheilulle. Uskoisin tämän kelpaavan myös Keskustan poliitikoille.

Paralympiakomitea vastaa myös monien lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksista, mm. matalan kynnyksen leireistä ja erilaisten lajikokeilujen järjestämisestä sekä apuvälineiden hankkimisesta urheiluseurojen käyttöön. Valtti-ohjelman kautta tukea tarvitseva lapsi perheineen voi hakea avukseen liikunta- ja kuntoutusalan opiskelijoita.

Siitä on hyötyä ja iloa paljon enemmän kuin pandapolitikoinnista.

Lue myös: Laura Kangasniemi sai aivovamman, palasi hevosen selkään ja kilpakentille pararatsastajana: ”Olin sitkeä, oli valtava motivaatio päästä ratsastamaan”

X