Alanvaihto edessä? Näin löydät ”oman juttusi” ja uuden työuran – Kokosimme ammattilaisen vinkit!

Alanvaihto kannattaa aloittaa pohtimalla mistä piti jo lapsena ja nuorena. Kavereilta puolestaan voi kysyä omista vahvuuksistaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alanvaihto kannattaa aloittaa pohtimalla mistä piti jo lapsena ja nuorena. Kavereilta puolestaan voi kysyä omista vahvuuksistaan.
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Alanvaihto saattaa tulla ajankohtaiseksi missä elämänvaiheessa tahansa. Oman alan työtilanne saattaa pakottaa pohtimaan, pitäisikö opiskella jokin uusi ammatti. Tai ehkä nuorena opiskeltu työ ei enää vuosien jälkeen tunnukaan omalta.

Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä heittäytyä uuteen ammattiin. Mutta miten löytää oma juttu, kun vaihtoehtoja on valtavasti?

Kysyimme sosionomi (AMK) Mira Huhdalta, miten edetä kohti mieluisaa työtä. Vinkeistä hyötyvät alanvaihtajien lisäksi nuoret, joiden haaveammatti on vielä hakusessa.

1. Mieti, mikä sinua kiinnosti jo lapsena

Lähde ensimmäisenä liikkeelle siitä, mikä on aina vetänyt puoleensa. Muistele, mistä olit kiinnostunut ja mitä teit mieluiten, kun olit lapsi ja nuori. Entä mihin käytät vapaa-aikasi tällä hetkellä?

Tarkoitus on löytää itsestä kumpuavia sisäsyntyisiä asioita – olivatpa ne sitten tarinoiden kirjoittaminen, eläinten kanssa puuhastelu tai matematiikka.

Listaa rohkeasti kiinnostuksenkohteitasi, vaikka niistä ei heti tulisikaan mitään työtä tai ammattia mieleen. Kun hahmottaa, mistä aidosti pitää, tietoa on helpompi soveltaa.

Aloita alanvaihto pohtimalla mistä innostuit jo lapsena ja nuorena. Kuvituskuva.

Aloita alanvaihto pohtimalla mistä innostuit jo lapsena ja nuorena. Kuvituskuva. © IStock

2. Kerro alanvaihdosta läheisillesi ja kysy vahvuuksistasi

Omat vahvuudet kannattaa hahmottaa yhtä lailla kuin kiinnostuksenkohteetkin. Kun omia vahvuuksia pääsee hyödyntämään, työkin tuntuu merkityksellisemmältä.

Läheiset ympärilläsi tuntevat sinut, joten käänny heidän puoleensa. Kysy, mitkä heidän mielestään ovat vahvuuksiasi.

Alanvaihdosta kannattaa myös puhua avoimesti kaikille: kavereille, tutuille ja sukulaisille. Kuka tahansa voi tietää jonkun sinua eteenpäin auttavan henkilön, vinkin tai jopa työpaikan.

3. Hanki mahdollisimman paljon tietoa

Oli ala mikä tahansa, ota siitä mahdollisimman paljon selvää. Kun hahmotat, millaisia työtehtäviä se sisältää ja millaista koulutusta tarvitset työllistyäksesi, oma juttu löytyy helpommin.

Tietoa löytyy esimerkiksi oppilaitosten nettisivuilta ja eri koulutusten opetussuunnitelmista. Kokemuksia kannattaa kysellä myös tuttavilta.

4. Kokeile rohkeasti – uusi ala voi löytyä yllättävästä paikasta

Heittäydy rohkeasti kokeilemaan uusia asioita ja mieti, ovatko ne mielekkäitä. Jokaisessa työssä tulee vastaan myös tylsiä ja epämieluisia hetkiä tai päiviä, joten muodosta rauhassa käsitys kokonaisuudesta.

Kerralla ei tarvitse myllätä koko arkea, vaan kokeilla voi aluksi myös pienimuotoisesti. Pääasia on, että aloitat jostain – tätäkin kautta voi aueta uusia väyliä ja tulla uusia tuttavuuksia, jotka auttavat kohti unelmaa.

Unohda myös ajatus, että uutta työtä on tehtävä koko loppuelämä. Koulutusjärjestelmämme on aiempaa joustavampi, mikä auttaa, kun edessä on alanvaihto. Jos myöhemmin tahdotkin palata ensimmäiseen ammattiin, mikään ei estä!

5. Turvaudu ammattilaisen apuun

Jos kiinnostava ala ei tahdo hahmottua omien ja läheisten kanssa pohdiskelun tuloksena, turvaudu ammattilaisen apuun. Oman jutun löytämisessä voivat auttaa erilaiset valmentajat tai ilmainen ammatinvalinnanohjauspalvelu. Tarjolla on sekä lyhytkestoista, muutaman tapaamiskerran neuvontaa että pidempiäkin valmennusjaksoja.

Jos tiedät mitä tahtoisit ja osaisit tehdä, mutta sopivaa työpaikkaa ei löydy, yrittäjyys on yksi vaihtoehto. Tällöin kannattaa hyödyntää yritysneuvojia, joiden palvelua on saatavilla myös ilmaiseksi.

Mira Huhta on sosionomi (AMK), sosiaalipedagoginen hevostoimintaohjaaja sekä ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Hän vaihtoi vakituisen työnsä koulukuraattorina 16 vuoden jälkeen oman, sosiaalipedagogista hevostoimintaa ja ammatillista kuntoutusta tarjoavan yrityksensä pyörittämiseen.

Mira Huhta vaihtoi vakituisen työnsä koulukuraattorina sosiaalipedagogista hevostoimintaa ja ammatinvalinnanohjausta tarjoavan yrityksensä pyörittämiseen.

Mira Huhta vaihtoi vakituisen työnsä koulukuraattorina sosiaalipedagogista hevostoimintaa ja ammatillista kuntoutusta tarjoavan yrityksensä pyörittämiseen. © Mikko Lehtimäki

Lue myös: ”Tätäkö loppuelämäni on?” – Eija Hinkkala teki elämässään täyskäännöksen, hyppäsi tuntemattomaan musiikkibisnekseen ja uusille urille

X