Apua Ukrainaan! Näin voit auttaa ukrainalaisia lahjoittamalla – ”Lapsiemme tulevaisuus riippuu tästä”

Suomalaiset voivat monin tavoin auttaa ukrainalaisia. ­”Ulkomailta ­tuleva apu on erittäin tärkeää”, muusikkosisarusten kanssa keräyksen organisoinut Justas Stasevskij sanoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Muistelemme minkälaista oli rauhan aikana, silloin, kun tulimme tänne joka päivä”, kertovat Daria, Timur, Dima ja Nastya pommitetun koulunsa pihalla. Seuran toimittaja ja kuvaaja tapasivat lapset elokuussa Tšernihivissä.

Suomalaiset voivat monin tavoin auttaa ukrainalaisia. ­"Ulkomailta ­tuleva apu on erittäin tärkeää”, muusikkosisarusten kanssa keräyksen organisoinut Justas Stasevskij sanoo.
Teksti: Jesse Raatikainen

”Elämän perusedellytykset on tehty vaikeaksi. Venäläiset käyttävät vuodenaikaa aseena, ja nyt ukrainalaiset tarvitsevat eniten apua”, helsinkiläinen pianisti Justas Stasevskij sanoo.

Ukrainalaistaustaiset muusikkosisarukset ovat toteuttaneet tänä vuonna useita keräyksiä, jonka kautta suomalaiset ovat lahjoittaneet Ukrainan auttamiseen kymmeniä tuhansia euroja. Nyt Justas, Lukas Stasevskij ja Dalia Stasevska käynnistivät Lämpöä ukrainalaisille -joulukeräyksen.

”Ulkomailta tuleva apu on tärkeää”

Venäjä on iskenyt systemaattisesti Ukrainan energiainfra­struktuuriin. Vastikään 1,5 miljoonan odessalaisen sähköt katkesivat. Suomalaiset voivat hyvin samaistua ukrainalaisten asemaan: talvella sähkö ja lämpö ovat elinehto.

”Pystymme kuvittelemaan, millaista olisi, jos Suomessa katkeaisi sähköt, vettä ei ­tulisi ja olisi kylmä. ­Ulkomailta ­tuleva apu on tässä tilanteessa erittäin tärkeää”, Justas Stasevskij sanoo.

”Venäjä on pyrkinyt ­monta kuukautta romahduttamaan siviiliyhteiskunnan, ­koska se ei ole pystynyt, eikä pysty murtamaan ­Ukrainaa sotilaallisesti. Venäjä on vajonnut niin pohjalle kuin voi vajota.”

”Emme pääse Venäjästä eroon naapurina ja uhkana”

Muusikkosisarusten projektia voi seurata Facebook-sivulla Humanitaarinen apu Ukrainaan.

”Kun autamme ukrainalaisia, autamme itseämme ja rakennamme Suomen tulevaisuutta. Emme pääse Venäjästä eroon naapurina ja uhkana. Jos Venäjä onnistuisi tavoitteessaan ja ­nujertaisi Ukrainan, sillä olisi valtava vaikutus myös Suomeen. Lapsiemme tulevaisuus riippuu tästä”, Justas Stasevskij sanoo.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry ylläpitää autaukrainaa.fi-sivustoa, jossa voi tehdä rahalahjoituksia eri kohteisiin tai lahjoittaa tavaroita. Sivustolla olevasta listasta voi seurata, mistä Ukrainassa on pulaa ja minne tavarat voi viedä.

Lue myös: Suomalaissellisti Lukas Stasevskij dokumentoi sodan mullistamaa arkea Ukrainassa: ”On kysymys ukrainalaisten olemassaolosta – tuntui oikealta jäädä”

Suomalaissellisti Lukas Stasevskij uskoo, että sota on muuttanut suomalaisten ja eurooppalaisten mielikuvaa Ukrainasta. ”Ennen Ukrainaa on pidetty takapajulana, Venäjän periferiana. Nyt ukrainalaiset taistelevat vapaudesta elää kuin eurooppalaiset.” © LUKAS STASEVSKIJ

Lue myös: Volodymyr, 94, pakeni keväällä venäläisiä toista kertaa elämässään – Syksyllä isoisä palasi Ukrainaan koska haluaa tulla haudatuksi vaimonsa viereen

Ukrainan sota

Volodymyr katsoo vaieten venäläisten tekemää tuhoa Ukrainan puolesta taistelleiden ja kaatuneiden sotilaiden haudoilla. ”En tiedä, ovatko vaimoni ja äitini haudat säilyneet koskemattomina.”

X