”Bruce Willis tunnistaa, mutta ei tiedä mistä muistaa minut”, Die Hard -ohjaaja John McTiernan paljastaa

Die Hard -ohjaaja John McTiernan paljastaa TV-maailmalle, miten Bruce Willis voi. Hän muistelee myös suosikkielokuvan tekoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

John McTiernan ohjasi Die Hardin kokonaan itse. Hänen mukaansa se oli mullistavaa toimintaelokuvien tapauksessa Yhdysvalloissa.

Die Hard -ohjaaja John McTiernan paljastaa TV-maailmalle, miten Bruce Willis voi. Hän muistelee myös suosikkielokuvan tekoa.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Bruce Willis on rakastettu näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten elokuvasta Die Hard – Vain kuolleen ruumiini yli (1988).Elokuvan ohjaaja John McTiernan paljastaa tavanneensa suosikkinäyttelijän vuosi sitten.

Vuoden 2024 Night Visions -festivaalille osallistunut McTiernan paljastaa, kuinka suosikkinäyttelijä voi.

”Näin Brucen vuosi sitten. Hän tunnistaa minut, mutta ei tiedä mistä. Olen John ja hän tietää sen, mutta ei muista miksi. Se on hyvin surullista”, John McTiernan paljastaa.

Willis sairastaa frontotemporaalista dementiaa ja on nykyään eläkkeellä. Ennen sairauden tultua julkisuuteen, moni ihmetteli Willisin elokuvauraa: yhtäkkiä arvostettu näyttelijä teki jopa 11 tasoltaan heikkoa toimintajännäriä vuodessa.

Bruce Willis oli aikansa suurimpia toimintatähtiä. Se oli Die Hardin ansiota, sillä aiemmin hän oli tunnettu lähinnä tv-sarjasta Konnankoukkuja kahdelle. Willis teki myös musiikkia. © 20th Century Fox/Kobal/Shutterstock/All Over Press

”Bruce Willis autettiin projektien läpi”, John McTiernan sanoo

Vuosina 202022 Willis nähtiin 23:ssa elokuvassa. Kun sairaus tuli ilmi, moni kritisoi elokuvantekijöitä hyväksikäyttäjiksi. McTiernan ymmärtää kritiikin, mutta ei allekirjoita sitä täysin.

”Sitä voi katsoa kahdelta kantilta. Kyllä, häntä käytettiin hyväksi, mutta samalla varastoitiin paljon rahaa Brucen lapsille ja hänelle elämänsä loppuun asti. Brucella ei ollut paljon säästöjä. Se ei ollut hyvä hänen arvokkuudelleen, mutta antoi suojaa vaikealle loppuelämälle”, McTiernan pohtii.

Hän kuitenkin sanoo, ettei tuomitse elokuvien tekijöitä. McTiernan tuntee elokuvia tehtailleen henkilön ja sanoo hänen olleen ”reilu kaveri”, joka tiesi mitä tekee.

”Hän tiesi, että tulee pitämään huolta Brucesta tämän elämän loppuun asti. Bruce autettiin projektien läpi vielä kun pystyi tekemään töitä, vaikka ei ymmärtänyt mistä tilanteessa on kyse. Elokuvantekijät eivät ottaneet paljoa rahaa itselleen, vaan rakensivat rahastoa Brucelle.”

Bruce Willis oli hankala, mutta lahjakas kollega

John McTiernan sanoo, että Bruce Willis oli yksi hankalimpia kollegoita, joiden kanssa hän on työskennellyt. McTiernan ohjasi ensimmäisen Die Hardin lisäksi myös kolmannen osan, Die Hard 3: Koston enkelin (1995).

”Bruce oli yksi vaikeimpia, mutta hän oli uskomattoman lahjakas. Hän ei saa kyvyistään tarpeeksi kunniaa.”

Bruce Willis näytteli Die Hard -elokuvissa poliisi John McClanea, joka joutuu pinteeseen tuon tuosta. © Moviestore/Shutterstock/All Over Press

Die Hard oli poikkeuksellinen elokuva, koska se oli McTiernanin mukaan ensimmäinen, jossa elokuvan varsinainen ohjaaja sai vapauden ohjata myös toimintakohtaukset. Ennen sitä stuntmiehet ohjasivat toimintakohtaukset, kun varsinainen ohjaaja keskittyi dialogiin.

Predator – Saalistajan jälkeen studio tiesi, että osaan kuvata toimintaa paremmin kuin vanhat stuntmiehet. Kuvasin kaikki toimintakohtaukset Die Hardiin ja se oli uusi juttu silloin. Lähestyin elokuvaa shakespearemaisena komediana.”

John McTiernan sanoo, että edes nuoret elokuvaopiskelijat eivät ymmärrä, mitä vallankumouksellista Die Hardissa oli. Ajatus kuitenkin mullisti Hollywoodin tavan tehdä toimintaelokuvia, koska siitä tuli trendi.

”Kun elokuvaa on nyt katsonut nuorten kanssa, se vaikuttaa tavanomaiselta. Näytin opiskelijoille Robert Altmanin vallankumouksellisen McCabe ja Mrs. Millerin, jossa värejä käytettiin eri tavalla kuin koskaan aiemmin. He eivät tajunneet, mitä ihmeellistä siinä on.”

McTiernan muistelee kuinka itse opiskelijana joutui opiskelemaan elokuvien historiaa katsomalla elokuvia 1800-luvun lopusta, alkaen Lumiéren veljeksistä ja Eisensteinistä, kohti Italiassa vallitsevaa neorealismia.

”Kun näet jokaisen askelman, opit, miten elokuvat ovat kehittyneet. Silloin huomaa mikä on ollut vallankumouksellista. Värit ennen McCabea ja Mrs. Milleriä olivat Technicoloria Ihmemaa Ozin tapaan, kaikki oli värikästä ja kemistien laboratoriossa tekemää. Nuori unkarilainen kameramies Vilmos Zsigmond teki jotain muuta.”

Monet kiistelevät siitä, onko Die Hard jouluelokuva vai ei. Onko se jouluperinne McTiernanille itselleen?

”Ei, mutta olen iloinen, että se on jouluperinne, ja että ihmiset katsovat sitä paljon.”

Lue myös: John McTiernan Suomessa – TV-maailman haastattelussa Die Hard -ohjaaja antaa tylyn arvion nykyajan toimintaelokuvista: ”Aseporno on tarpeetonta”

Ohjaaja John McTiernan oli 1980–90-lukujen taitteen nimekkäimpiin lukeutunut ohjaaja. © Juho Liukkonen / Night Visions
X