Dess Terentjeva taisteli kaksi vuotta ja maksoi tuhat euroa päästäkseen eroon Venäjän passistaan: ”Tämä on surullinen voitto”

Suomessa 24 vuotta asunut kirjailija Dess Terentjeva halusi eroon Venäjän kansalaisuudesta. Mutkikas prosessi kesti kaksi vuotta ja maksoi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kukaan ei toivo synnyinmaansa olevan sen kaltainen, että kokee tarvetta luopua kansalaisuudestaan, kirjailija Dess Terentjeva sanoo.

Suomessa 24 vuotta asunut kirjailija Dess Terentjeva halusi eroon Venäjän kansalaisuudesta. Mutkikas prosessi kesti kaksi vuotta ja maksoi.
Teksti:
Terhi Harper

Kaksi vuotta sitten keväällä suomenvenäläinen kirjailija Dess Terentjeva lähetti Venäjän konsulaattiin hakemuksen. Hän halusi irtautua Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuudesta ja olla ainoastaan Suomen kansalainen.

Maaliskuussa 2024 Terentjeva sai Venäjän konsulaatista myöntävän päätöksen. Pitkä odotus kulminoitui huojennukseen, mutta myös kyyneliin.

”Kukaan ei toivoisi synnyinmaansa olevan sen kaltainen, että kokee tarvetta luopua kansalaisuudestaan”, Terentjeva sanoo.

Venäjän ­kansalaisuudesta ei kuitenkaan luovuta noin vain. Lukuisten asiakirjojen joukossa vaaditaan passin ja varsinaisen hakemuksen lisäksi muun muassa todistusta Venäjän verovirastolta siitä, ettei haki­jalla ole ­verorästejä.

Passia ­lukuun ­ottamatta kaikki asiakirjat ­tulee myös kääntää joko virallisen notaarin tai Venäjän konsulaatin toimesta.

Kompastuskiveksi oli koitua avioliitto naisen kanssa

­Dess Terentjeva matkusti kahdeksan kertaa kotoaan Tampe­reelta Helsinkiin Venäjän konsulaattiin. Käynnit koskivat moninaisten asiakirjojen hankkimiseen ja niiden virallistamiseen sekä Terentjevan avioitumisen ­myötä muuttuneen sukunimensä virallistamisprosessiin.

Konsulaatissa asioiminen ahdisti ja pelotti – monesti esimerkiksi Terentjevan huolellisesti venäjäksi täyttämistä lomakkeista löytyikin virheitä, joita täytyi vielä korjata.

Passista luopuminen ei myöskään ollut halpa prosessi. Matkakuluihin ja asiakirjoihin käännöksineen kului noin tuhat euroa.

Lue myös: Seura tutki: Tällainen on Aleksanterinliitto, jonka mielestä venäjänkielisten oikeuksia rikotaan

Erohakemuksen Terentjeva pääsi jättämään keväällä 2023, vasta seitsemännellä käynnillään konsulaatissa.

Byrokratia tuntui ajoittain absurdilta, mutta ­todelliseksi kompastuskiveksi oli koitua Terentjevan avioliitto naisen kanssa. Kyseistä siviilisäätyä ei tunneta Venäjällä. Paperit saatiin lopulta eteenpäin, kun sukunimenvaihdos hoidettiin vihki­todistuksen ­sijasta muuta virallista reittiä pitkin.

”Ensimmäisen vuoden jännitin, pääsenkö ikinä ­jättämään erohakemusta, ja toisen vuoden jännitin, mikä vastaus on”, Dess Terentjeva sanoo. © Marjaana Malkamäki / WSOY

Ukrainan sota oli kirjailijalle viimeinen pisara

Petroskoissa syntynyt Terentjeva muutti äitinsä kanssa Suomeen vuonna 2000 ja on seurannut Venäjän tilannetta jo pitkään.

”Hyökkäyssota oli minulle järkytys, mutta ei yllätys. Samalla se oli minulle viimeinen pisara Venäjän passista luopumiselle”, Terentjeva sanoo

Sodan alettua Venä­jällä ­astui voimaan sotasensuuri­laki, joka rajoittaa muun muassa sananva­pautta. Laki koskee myös ulkomailla asuvia Venäjän kansalaisia.

Terentjevan ­romaaneissa sekä suomenvenäläisyys että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat ­näkyvästi läsnä. Elinehtona omalle kirjailijan työlle on sananvapaus ­ilman ­pelon aiheut­tamaa itsesensuuria.

Paraikaa työn alla on romaani, johon Venäjä ja kirjailijan omakohtaiset kansalaisuudesta luopumisen teemat liittyvät vielä aiempaa vahvemmin.

”En voisi edes kuvitella ­tilannetta, jossa minun olisi laitonta kutsua Venäjän hyökkäyssotaa sodaksi, tai että saattaisin joutua hankaluuksiin kritisoidessani Venäjän hallitusta.”

”Minulle tämä on surullinen voitto, mutta tämä on voitto”

Hakemuksen ­jättämisestä päätöksen saamiseen meni ­luvatun puolen vuoden sijaan lähes vuosi. Odottaessa oli hetkiä, jolloin toivo oli ­huveta.

Kun Terentjevaa vihdoin pyydettiin tuomaan passi Venäjän konsulaattiin tuhottavaksi, päällimmäinen tunne oli helpotus – ei kuitenkaan ilo.

”Minulle tämä on surullinen voitto, mutta tämä on voitto.”

Näillä näkymin Terentjevalla ei ole aikomusta hakea viisumia ja matkustaa Venäjälle, ellei tilanteessa tapahdu käännettä parempaan. Sydämeltään hän kokee edelleen olevansa suomenvenäläinen.

”Identiteettini ei ole sidoksissa passiin.”

Lue myös: Seura tutki: Tsaarinaikaa ihailevat kasakat toivovat vähemmistökansan asemaa Suomessa – Näin he ylistävät Putinia ja harjoittelevat sotataitoja

X