Euroopan uusi jakolinja – pohjoisessa eurokriisin hyödyntävät populistit, etelässä vasemmisto

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vasemmistopuolue Syrizan voitto Kreikan parlamenttivaaleissa teki Alexis Tsiprasista (kesk.) Euroopan seuratuimman pääministerin. © Reuters/Lehtikuva
Oikeistodiktatuurin muisto vaikuttaa kreikkalaisen Syrizan ja espanjalaisen Podemosin menestyksen taustalla, tutkija uskoo.

1 HISTORIAN VARJO. Vasemmistopuolue Syriza sai murskavoiton ja nousi valtaan Kreikan sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa. Espanjassa vuonna 2014 perustettu vasemmistopuolue Podemos on noussut tavoittelemaan gallupeissa jo suosituimman puolueen asemaa.

Sen sijaan Pohjois-Euroopassa talouskriisi on nostanut eritoten oikeistopopulististen puolueiden kannatusta. Poliittisen historian dosentin Juhana Aunesluoman mukaan eroa selittää ennen kaikkea historia.

”Oikeistoradikaalin puolueen perustaminen ei ole ihan helppoa Kreikassa että Espanjassa, jotka ovat käyneet 1900-luvulla läpi oikeistodiktatuurin. Esimerkiksi Ranskassa ei ole samaa painolastia, siksi oikeistopopulistinen puolue on saanut siellä tilaa.”

 2 REILUMMIN VASEMMALLE. Kreikan vaalien suurin häviäjä oli sosiaalidemokraattinen puolue Pasok, jota syytetään maan huonosta taloustilanteesta.

”Maltillisen keskustavasemmiston kannatuksen pienentyminen on jättänyt tilaa Syrizan kaltaiselle radikaalivasemmistolle. Vanhat äänestäjät ovat nyt näiden uusien liikkeiden kannattajia.”

 3EI KÄÄNNETTÄ. Mikä vasemmistoa vaivaa -pamfletin kirjoittajan Tommi Uschanovin mukaan Kreikan vaalitulos kertoo kyllästymisestä.

”Kulukuripolitiikka on vain ottanut eteläeurooppalaisilta. Olisi tarvittu käänne parempaan, jotta vyön kiristykset olisi voitu hyväksyä”, Uschanov sanoo.

 4 VASTAHANKAAN. Syriza on asettunut vastustamaan nykyistä kulukuria.

”Monet taloustieteilijät ovat sitä mieltä, että liian pitkälle ja nopeasti tehdyt säästöt heikentävät talouden kasvumahdollisuuksia ja niiden sosiaaliset kustannukset ovat suuret. Keskustelulle on nyt otollinen maaperä”, Aunesluoma sanoo.

 5 ENTEITÄ ESPANJAAN. Kreikan vaalituloksen povataan vahvistavan myös muiden vasemmistopuolueiden kannatusta Etelä-Euroopassa. Espanjassa käydään parlamenttivaalit tämän vuoden lopulla. Uschanov uskoo, että Podemos voi toistaa Syrizan voiton.

”Syrizan voitto lisää varmasti nostetta Espanjan veljespuolueelle. Se näytti, ettei ääni mene hukkaan näitä puolueita äänestämällä. Ei ole vaaraa, että puolue jäisi jalkoihin.”

X