Hinta on sama, mutta pakkaus pienenee – Näin valmistajat yrittävät häivyttää hintojen nousua nyt tuotteen määrää vähentämällä

Valmistajat häivyttävät hintojen nousua kutistamalla myytävän tuotteen määrää. Kaupassa hintatietoinen kuluttaja huomaa eron yksikköhinnasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuotetta kutistaa shrinkflaatio-nimen saanut toiminta. ”Itse olen kuluttajana havahtunut ilmiöön eniten makeisissa, jäätelöissä ja kekseissä. Ehkä se ei ole kansanterveyden kannalta huono asia”, sanoo Anu Seppänen.

Valmistajat häivyttävät hintojen nousua kutistamalla myytävän tuotteen määrää. Kaupassa hintatietoinen kuluttaja huomaa eron yksikköhinnasta.
Teksti:
Juha Pippuri

Elintarvikkeiden hintojen nousu näkyy nyt jokaisella kaupan hyllyllä. Kohonneiden kustannusten siirtäminen tuotteiden hintoihin tuntuu tapahtuvan kertarysäyksellä.

Hintoja korotetaan myös hienovaraisemmalla tavalla: valmistaja vähentää tuotteen määrää vaivihkaa, mutta hinta pysyy samana. Shrinkflaatioksi kutsutulla ilmiöllä yritykset yrittävät nostaa voittomarginaaleja tai ylläpitää niitä nousevien kustannusten edessä.

Kustannusten nousu näkyy nyt erityisesti kasviöljyjä sisältävissä tuotteissa. Kasviöljyjen hinnat ovat nousseet moninkertaisiksi Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Ukrainan, yhden maailman suurimman öljykasvituottajan, satoa ei ole saatu vietyä ulkomaille.

Kasviöljypohjaisten tuotteiden valmistajat siirtävät kustannukset kuluttajille niin sanotulla shrinkflaatiolla. Uuden värin saaneen rasian kyljessä mainostetaan uutta palmuöljytöntä koostumusta. Margariinin hinta on pysynyt samana, mutta määrä on vähentynyt 400 grammasta 380 grammaan.

Lue myös: Hintojen nousu ahdistaa eläkeläisiä – ”Sairastaa ei saisi”

Hintojen nousu verhotaan asiakkaiden toiveiksi

Yritykset pyrkivät perustelemaan muutokset niin, ettei kuluttaja huomaisi tuotteen määrän vähentymistä.

”On esimerkiksi tutkittu pakkauksia A ja B, ja houkuttelevammaksi on todettu pakkaus B”, sanoo Haaga-Helian ammattikorkeakoulun liiketalouden lehtori Anu Seppänen.

Uudella kätevämmällä tuotteen muodolla on pyritty peittämään esimerkiksi suihkusaippuan, deodorantin ja tiskiaineen määrän vähentyminen pakkauksessa.

Päivittäistavarajätti Unilever muutti vuoden alussa Dove-suihkusaippuapullon muotoa ja etikettiä hieman. Hinta pysyi samana, mutta sisällöstä hävisi kymmenen prosenttia.

Myös itse tuote voidaan muotoilla uusiksi, jolloin pakkaukseen mahtuu vähemmän sisältöä. Esimerkiksi uudistetun makeispussin herkuissa voi käärepaperin sisällä olla aiempaa vähemmän syötävää.

Lue myös: Vertailimme ruoan hintoja – Katso taulukosta, miten ruokaostosten hinnat vaihtelevat eri kauppaketjujen välillä

Kuluttajien käyttäytymistä tutkitaan tarkasti

Miksi yritykset eivät vain siirrä kohonneita kustannuksia tuotteen hintoihin?

”Kuluttajina vähennämme ostamista hintojen noustessa. Tuotteiden valmistajat ja kauppa tutkivat tarkasti kuluttajien käyttäytymistä. Tuottajilla on hintapisteeksi kutsuttu hinta, jonka alapuolella kauppa haluaa tuotteen hinnan pitää”, Anu Seppänen sanoo.

Kaupoilla on valtavat määrät tietoa ihmisten ostokäyttäytymisestä. Sen pohjalta ne päättelevät, minkä hinnan ylitys alkaa vähentää tuotteen myyntiä.

”Valveutunut kuluttaja pystyy huomaamaan shrinkflaation seuraamalla yksikköhintoja. Lainsäädäntö edellyttää, että kauppa esittää joka tuotteesta kilo- tai litrahinnan.”

Tutun tuotteen uutta pakettia ja mainoslausetta kannattaakin katsella kriittisesti. Kilpailevan merkin tuotetta ei ehkä vielä ole kutistettu.

X