Hyytävä kohtaaminen baarissa – Houkutteliko Virpi Butt nuorukaista jatkoille asuntoonsa ennen paloittelumurhaa?

Näin 20-vuotias mies painostettiin outoon pöytäseurueeseen kesken illanvieton Tampereella. Kaverit puuttuivat lopulta tilanteeseen keväällä 2003.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nuorta miestä yritettiin painostaa tamperelaisbaarista jatkoille asuntoon vain kahta kuukautta ennen ns. Pirkkalan paloittelusurmaa vuonna 2003. Paloittelumurhaaja Virpi Butt kuoli marraskuussa 2021, uutisoi Ilta-Sanomat.

Näin 20-vuotias mies painostettiin outoon pöytäseurueeseen kesken illanvieton Tampereella. Kaverit puuttuivat lopulta tilanteeseen keväällä 2003.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Tv-sarja Gladiaattoreiden Timanttina ja sittemmin paloittelumurhaajana tunnetun Virpi Buttin kuolemasta uutisoitiin viime viikolla Ilta-Sanomissa. IS uutisoi myös, että keskusrikospoliisi on selvittänyt Buttin osuutta Raisa Räisäsen katoamiseen Tampereella, sillä tätä on epäilty Räisäsen paloittelumurhasta. Rikosepäily on perustunut havaintoihin, joita silminnäkijät tekivät teinitytön katoamisviikonloppuna 16.–17. lokakuuta 1999.

Virpi Butt surmasi juhannuksena 2003 edellisenä iltana tapaamansa 26-vuotiaan miehen tämän asunnossa Pirkkalassa. Teon jälkeen Butt ja hänen rikoskumppaninsa paloittelivat uhrin. Surman tutkinnan seurauksena paljastui, että Buttin rikoskumppani oli murhannut jo toukokuussa 2002 Buttin kanssa seurustelleen 29-vuotiaan miehen Buttin asunnossa Tampereella.

Virpi Butt ja hänen rikoskumppaninsa saivat lopulta elinkautiset vankeustuomiot.

Tuoreet uutiset Buttista nostivat erään tamperelaismiehen mieleen erikoisen kohtaamisen keväältä 2003, mikä tapahtui vain noin kahta kuukautta ennen Pirkkalan paloittelumurhaa. Tuolloin noin 20-vuotias mies painostettiin outoon pöytäseurueeseen tunnetussa edullisia alkoholijuomia myyvässä tamperelaisravintolassa. Hän kertoo nyt kokemastaan Seuralle havahduttaakseen, että muistetaan pitää kavereista huolta.

”Sä lähdet nyt meidän pöytään”

Keväällä 2003 nuorukainen oli kävellyt jossain vaiheessa iltaa yksin tamperelaisbaarin tiskille. Tarjoilijaa odottaessaan suurikokoinen bodarimies tarttui häntä yllättäen jämäkästi olkapäästä kiinni.

”Mä sain toimeksiannon. Sä lähdet nyt tuohon meidän pöytään”, mies oli ilmoittanut suorasukaisesti.

Nuorukainen ymmärsi bodarin ulkonäöstä ja tiukoista eleistä, että nyt ei ollut vastalauseiden aika. Hän meni miehen mukaan myös osin uteliaisuuttaan. Isokokoinen mies istutti hänet nurkkapöytään, jossa istui lisäksi roteva tummatukkainen nainen sekä yksi hiljaisempi mies.

”Moi! Toi mies on mun henkivartija. Mä pyysin sitä hakeen sut tähän pöytään, koska sä näytit hyvältä takaapäin”, nainen ilmoitti topakasti nuorukaiselle ja alkoi tilata tälle lisää juomaa.

Tässä vaiheessa 20-vuotias ei keksinyt syytä kieltäytyä ilmaisesta juomatarjoilusta, vaan jäi pöytään istumaan.

”Tilanne oli kuitenkin todella kummallinen ja tunnelmaltaan hämmentävä. Ei mennyt kovin pitkä aika, kun tämä tummatukkainen nainen kertoi painokkaasti, että hänellä on tässä lähellä asunto ja minut haluttaisiin sinne mukaan jatkoille”, nyt noin nelikymppinen mies muistelee illan tapahtumia.

Hän kertoi vain naureskelleensa ja vastanneensa, että aikoisi jatkaa iltaa kaveriensa kanssa.

Painostava tunnelma 

Vastaus muutti tunnelmaa entistä erikoisemmaksi.

”Tunnelma muuttui jotenkin entistäkin painostavammaksi. Oma kokemus jatkoille lähtemisestä on, että sinne mennään hyvässä hengessä yhteisin aatoksin. Tuossa pöydässä se oli yksipuolista ja painostavaa.”

Miehelle tuli tunne, että häntä yritettäisiin seuraavaksi pakottaa mukaan asunnolle oudon seurueen kanssa.

Samaan aikaan nuorukaisen kaverit alkoivat ihmetellä, mihin hän oli jäänyt juomia hakiessaan. He etsivät nuorukaista baarista ja löysivät hänet nurkkapöydästä oudon seurueen kanssa.

”Onneksi kaverit löysivät minut ja suorastaan nostivat minut tuolista ja sanoivat, että nyt lähdetään”, mies kiittelee nyt ystäviään.

Kaveritkin olivat nuorukaista ulos saatellessa hämmästelleet seuruetta hyvin erikoiseksi ja pahoja tuntemuksia aiheuttavaksi.

”Mietin pitkään, miksi tämä naishenkilö vaikutti jotenkin etäisesti tutulta. Sitten muistin Gladiaattorit-sarjan lapsuudestani”, mies kertoo nyt ja toteaa olevansa lähes sataprosenttisen varma, että kyseessä oli Virpi Butt.

”Myöhemmin näin vielä mediassa kuvia hänestä liittyen seuraavan juhannuksen järkyttävään surmaan. Yhdistin tapahtumat välittömästi toisiinsa. Täyttä varmuutta minulla ei tietenkään ole, koska ei baaripöydässä tarkkoja nimitietoja vaihdettu”, hän toteaa nyt Seuralle.

Kokemuksia erikoisista kohtaamisista

Seuran haastatteleman miehen ystävät ovat kuulleet baarikohtaamisesta useita kertoja vuosien aikana. Tuoreet uutiset Raisa Räisäseen liittyen tuntuvat hänestä selkäpiitä karmivilta.

”Vastaavia kokemuksia oli ihmisillä Tampereen yöstä. Niistä on kirjoitettu myös nettifoorumeilla. Aika, paikka, henkilöt ja toimintamalli täsmäävät.”

Hän ei halua kuvitella, mitä mahdollisilla jatkoilla olisi voinut tapahtua. Hänen mukaansa kokemus on ainakin hyvä esimerkki siitä, miten ystävät pitävät toisistaan huolta erilaisten epämääräisten kohtaamisen ympärillä.

”Pitäkää kaverista huolta. Myös baareissa.”

Lue myös: Kun Ilpo Larhaa piiritettiin Lahdessa keväällä 1994, erotti vain kerrostalon kiviseinä miehen Harri Gustafsbergistä: ”Hän oli vaarallinen kundi”

X