Ikärajat puhuttavat: Keskiolut ja kondomit eivät kuulu samalle kieltolistalle

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kansanterveyden kannalta on toivottavaa, että kaupoissa jaksetaan turhautumatta toteuttaa ikävahtiroolia.

Olin 27-vuotias, kun minulta viimeisen kerran kysyttiin papereita ravintolassa. Purskahdin nauruun, sillä kerta oli elämäni ensimmäinen. Tarjoilija hämmentyi nähtyään ajokortista syntymäpäivämäärän, luikki keittiön puolelle eikä palannut koskaan. Loppuilta jatkui arvokkaasti. Seuraava tarjoilija teititteli. Oi niitä aikoja.

Nykyisin laki määrää jo kaupan kassatkin tiedustelemaan ikää kaikilta, jotka haiskahtavat alle kolmekymppisiltä. Täytyy olla hankala homma arvioida vesiselvistä ihmisistä, ovatko he iältään oluenostokelpoisia vai eivät. Vaikeaksi asian tekee pukeutuminen ja tyyli, joka ei enää kerro ikää. Nykynuoret ovat – halutessaan – aikuismaisia. Teinineideillä ja isoäideillä voi olla päällään samanlaista gudrunsjödeniä. 50-luvun retrosilmälasit tekevät pojasta miehen. Puhumattakaan parrasta. Kuulin aamukahvipöydässäni, että alkukesästä interrailparran kasvattaneelta nuorelta ei ole sittemmin enää kysytty Alkossa papereita.

Kansanterveyden kannalta on toivottavaa, että kaupoissa jaksetaan turhautumatta toteuttaa ikävahtiroolia. Harhaan kuitenkin osutaan, jos nuorille ei myydä kondomeja, kuten Väestöliiton Poikien puhelimen yhteydenotoista on ilmennyt. Syynä voi olla kaupan ohjeiden väärinymmärrys. Tai pelkkä asenteellisuus, joka niputtaa kaljanjuonnin ja seksuaalisuuden viriämisen yhteen paheiden pakettiin.

Onnittelen vanhempia ja koululaitosta valveutuneista nuorista, jotka haluavat välttää seksitauteja ja vahinkoraskauksia. Keskiolut ja kondomi eivät kuulu samalle kieltolistalle.

Pukeutumistyyli häivyttää ikää, elämän molemmissa päissä. Jos se aiheuttaakin kassahenkilöille harmaita hiuksia, niin hyvältähän se muuten tuntuu. Kypsän aikuisenkaan ei tarvitse tuumia parasta ennen -päivämääräänsä.

Ellette usko, niin vilkaiskaa vaikka Seura-lehtiperheen toimituksessa syntyvän Viva-lehden katumuotijuttua osoitteessa http://plaza.fi/muoti-ja-kauneus/

Kyllä jutun senioreille keskiolutta ja kondomeja myydään kyselemättä, mutta aika monen vaatteet voisi ripustaa nuorempienkin päälle.

X