Ilmastonmuutos on jo vanha juttu, mutta reagoida voi yhä - Mitä merkitystä on yksityisautolla tehdyllä kauppareissulla?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Teksti: Erkki Meriluoto

Ilmastonmuutos ei ole mikään uusi keksintö. Se oli tiedossa jo omien vanhempieni nuoruudessa, mutta siitä puhuttiin huomattavasti vähemmän kuin nyt, jos ollenkaan. Yksi esimerkki on tullut julki vuodelta 1962. Öljy-yhtiö Shellin johtava geologi varoitti fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja hiilidioksidien vapautumisesta ilmakehään. Hän piti mahdollisena sen aiheuttamaa maapallon ilmaston muuttumista ja keskilämpötilojen nousua. Näin siis jo 56 vuotta sitten.

 

Vuodesta 2018 on tulossa maailmanlaajuisesti mittaushistorian neljänneksi lämpimin. Kolme kuumempaa vuotta ovat olleet 2015–2017. Suomessa heinäkuu oli mittaushistoriassa kaikkien aikojen lämpimin. Keskilämpötila oli 19,6 astetta. Espanjassa hätyyteltiin viikonloppuna 50 asteen lämpötiloja.

Ilmastonmuutoksen vastustajat vetoavat luonnolliseen kausittaiseen vaihteluun. Asiantuntijatkin kiistelevät, johtuivatko juuri nämä helteet ilmastonmuutoksesta. He kuitenkin muistuttavat, että juuri tällaiset sään ääri-ilmiöt, kuten poikkeukselliset helteet tai talven runsaat lumimyräkät, ovat merkkejä ilmastonmuutoksesta. Maapallon lämpötilan nousu saa aikaan peruuttamatonta tuhoa: muun muassa rankkasateet ja vastaavasti kuivuus lisääntyvät, merenpinta kohoaa ja trooppisten pyörremyrskyjen tuhovoima kasvaa.

 

Omien valintojen vaikutusta ilmastonmuutokseen voi olla haastava pohtia. Etenkin jos pitää helteisistä kesistä ja lumimyräköistä. Helposti vedotaan suurten teollisuusmaiden päästöihin, ettei juuri sillä omalla autolla tehdyllä kauppareissulla ole mitään merkitystä. On sillä, vaikkakin hyvin vähän. Pienistä puroista kasvaa lopulta suuri kokonaisvaikutus.

 

Olen itse yksityisautoilija, lihansyöjä, lentomatkailija ja kehtasinpa pahimpina hellepäivinä käyttää ilmalämpöpumppuakin kotini viilentämiseen. Ei siis ole varaa neuvoa muita. En ole ehdottomien kieltojen ystävä, mutta kaiken oman kulutukseni vähentämisen voin aloittaa heti. Olen onnekas, sillä asun joukkoliikennöidyllä alueella päästäkseni töihin. Voin lisätä kasvisten osuutta lautasellani ja pitää kokonaan lihattomia viikkoja. Lomalle ei tarvitse lähteä kaukomaille asti, ja kyllä sitä viilennystäkin voin vähentää.

X