Indeksilainat – Riskit ja tuotto-odotukset

Jaa kaverilleTilaa Seura

Onko pankin suosittelema indeksilaina hyvä vaihtoehto määräaikaistalletukselle?

Indeksit

Kyselin pankista vaihtoehtoja määräaikaistalletukselle. Kovasti suosittelivat indeksilainaa. Siinä pääoma olisi turvassa samaan tapaan kuin pankkitilillä, mutta säästöt olisivat kuitenkin paremmin suojassa inflaatiolta. Onko indeksilaina mielestäsi hyvä vaihtoehto?

Nimimerkillä, Varovainen säästäjä

Et varmasti ole ainoa, jolle on viime aikoina kaupattu indeksilainoja. Kun ajat ovat epävarmat, niiden ”pääomaturva” on hyvä myyntivaltti. Ennen kuin indeksilainaan sijoittaa, kannattaa varmistaa toisenkin kerran ymmärtääkseen, mitä riskejä lainaan liittyy ja mitä pitää tapahtua, jotta siihen sijoitetut rahat tuottaisivat hyvin.

Aloitetaan riskeistä. Talletukset kuuluvat 100 000 euroon asti talletussuojan piiriin. Se tarkoittaa, että pääoman menettäminen on mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä. Pitkäaikaiselle säästäjälle pankkitili kuitenkin sopii huonosti: talletuskorot ovat surkean matalia, mikä päästää inflaation nakertamaan säästäjän ostovoimaa.

Indeksilaina on taas joukkolaina, eikä talletussuoja kata siihen sijoitettuja varoja. Säästäjä saa sijoittamansa rahat takaisin, jos indeksilainan liikkeeseenlaskija maksaa velkansa sovitusti. Useimmiten näin käy, mutta ei aina. Esimerkiksi Lehman Brothersin konkurssista kärsivät myös ne suomalaiset säästäjät, jotka olivat suomalaisten välikäsien kautta sijoittaneet amerikkalaisjätin liikkeeseen laskemiin indeksilainoihin.

Onkin tärkeä huomata, ettei lainan myyjä aina ole lainan liikkeeseenlaskija. Liikkeeseenlaskija ilmenee lainaehdoista. Niissä kerrotaan myös, jos lainalla on jonkin kolmannen osapuolen takaus. Säästäjä voi menettää sijoittamaansa pääomaa myös siinä tapauksessa, että tarvitsee rahat käyttöönsä ennen lainan erääntymistä. Silloin hän joutuu myymään lainan markkinahinnalla, joka voi olla pienempi tai suurempi summa kuin hänen sijoittamansa pääoma.

Jos pitää lainan sen erääntymiseen asti, tuoton määrää kohde-etuus, johon indeksilaina on kytketty. Kohde-etuutena voi olla esimerkiksi jonkin osakeindeksi, osakekori, jokin valuutta tai vaikkapa euron arvo suhteessa dollariin. Jos kohde-etuuden arvo kehittyy laina-aikana suotuisasti, sijoittaja saa lainan ehdoissa määritellyn osan tästä hyvästä. Jos arvo kehittyy epäsuotuisasti, säästäjä saa lainan erääntyessä takaisin sijoittamansa nimellisen pääoman kuluilla vähennettynä. Korkoa ei indeksilainoille yleensä makseta tai se on hyvin matala.

Näin ollen inflaatiosuoja ei ole kirkossa kuulutettu. Huonossa tapauksessa sijoittaja menettää maksamansa kulut ja tuoton, jonka olisi talletukselle saanut. Hyvässä tapauksessa tuotto voi nousta hyvinkin korkeaksi. Ennen sijoituspäätöstä on tärkeä varmistua siitä, että ymmärtää, miten kohde-etuuden tuotto lasketaan ja kuinka suuri osuus siitä maksetaan säästäjille.

Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Viva 4/2012

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X