Irakin armeijan sotilaalle tuomio sotarikoksesta Helsingin käräjäoikeudessa – Myönsi leikanneensa Isis-vainajan pään

Irakin armeijan entinen sotilas myönsi leikanneensa pään kaatuneelta Isis-taistelijalta 2015 ja poseeranneensa irtopään kanssa Facebookissa julkaistulla videolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sotarikoksesta syytetty Irakin armeijan entinen sotilas Helsingin käräjäoikeudessa 5.12.2018.

Irakin armeijan entinen sotilas myönsi leikanneensa pään kaatuneelta Isis-taistelijalta 2015 ja poseeranneensa irtopään kanssa Facebookissa julkaistulla videolla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Entinen Irakin armeijan sotilas on tuomittu yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa tänään torstaina.

Syyte sotarikoksesta käsiteltiin 5.12.2018. Miehen epäiltiin leikanneen keväällä 2015 Isis-terroristijärjestön kaatuneelta taistelijalta pään ja roikuttaneensa sitä Facebookissa julkaistulla videolla, jolla uhrin henkilöllisyys on ollut tunnistettavissa.

Syytetty myönsi Helsingin käräjäoikeudelle tehneensä näin. Tekoa hän puolusteli sillä, ettei ymmärtänyt ruumiin pilkkaamisen olevan sotarikos. Kyse oli jo kuolleesta ihmisestä.

Videoilla näkyvä isisläinen oli aikaisemmin siepannut ja surmannut neljä syytetyn asetoveria.

”Armeijan tiedustelu oli saanut kiinni Isis-taistelijoita, joiden kuulusteluissa selvisi, kuka sotilaat oli kaapannut. Päämiehelleni ilmoitettiin, että tekijä oli saatu kiinni ja ammuttu, hän meni paikalle, ja tässä tilanteessa kävi miten kävi”, puolustusasianajaja Hannes Männistö perusteli oikeudessa.

Ei aiempaa rikoshistoriaa Suomessa

Tuomion mukaan syytetyn rikos kuuluu sotarikoksen laajan soveltamisalan kattavista eri asteisista teoista niihin, jotka asettuvat moitittavuudeltaan rangaistusasteikon alkupäähän.

Sotarikoksesta säädetty rangaistusasteikko on vähintään yksi vuosi vankeutta tai elinkautinen vankeusrangaistus.

Teon moitittavuuden arvioinnissa käräjäoikeus otti huomioon, että tekijän syyksi luettu menettely sisälsi videoiden julkaisemisen lisäksi myös aktiivista toimintaa, joka osoitti pelkkää julkaisemista suurempaa epäkunnioitusta ja ihmisarvon halveksuntaa.

Käräjäoikeus langetti syytetylle yhden vuoden ja kuusi kuukautta ehdollista vankeutta. Ehdollisena rangaistus määrättiin, koska syytettyä ei ole aiemmin rangaistu rikoksesta Suomessa. Syytetyn koeaika päättyy tammikuussa 2021.

Kostomentaliteettia armeijan riveissä

Syyttäjän asiantuntijatodistajaksi kutsuma kapteeni ja sotatieteen tohtori Antti Paronen arvioi yleisellä tasolla Irakin konfliktin tilannetta oikeudenkäynnissä 5.12.2018.

Paronen on väitellyt tohtoriksi kansainvälisestä terrorismista ja epäsymmetrisestä sodankäynnistä.

”Seurasin aktiivisesti Lähi-idän konflikteja ja erityisesti Isisin valtaannousua vuosina 2013-15. Taistelua Isisin ja Irakin välillä voi pitää eksistentiaalisena taisteluna. Jos Isis olisi voittanut, Irakin valtio olisi hävinnyt”, Paronen sanoi oikeudenkäynnissä viime joulukuussa.

Olemassaolon kamppailu kulminoitui Parosen mukaan siihen, että hyvin raakalaismaisia mittasuhteita saavuttaneita väkivallan tekoja dokumentoitiin puolin ja toisin.

”Isisin nopea eteneminen yllätti kaikki. Kun Irakin armeija alkoi saada toiminnan syrjästä kiinni, kostomentaliteetti oli näkyvissä niin sosiaaliseen mediaan levinneiden tietojen kuin sisäisessä propagandistisessa viestinnässäkin.”

Parosen mukaan tästä on pääteltävissä, että sotilaallisten joukkojen sisällä esiintyi painetta väkivaltaan niitä vihollisia kohtaan, jotka olivat jääneet vangeiksi tai kuolleet.

”Kyseessä on erittäin voimakkaasti raakalaismaistunut konflikti, johon vaikutti se, että Isis käytti siviilejä ja sotilaita kohtaan sellaisia voimakeinoja kuin se on käyttänyt”, Paronen kertoi.

Some teki sodasta raaempaa

Isis pystyi julkaisemaan omaa propagandaansa sosiaalisen median alustoilla ilman julkaisukynnystä. Parosen mukaan tämä ruokki raaistumisen ilmapiiriä myös vastapuolella.

”Isisin käyttämät keinot olivat terrorismin tutkijalle jotain aivan käsittämätöntä. Ei voida puhuakaan sellaisesta terrorismista, mitä Euroopassa on esiintynyt, kuten IRA tai ETA. Isisin terrori on sisältänyt lähes holokaustisia piirteitä, väkivalta on ollut itsetarkoituksellista.”

Propagandavaihe on Parosen mukaan tullut sen jälkeen, kun alue on vallattu.

”Isis on järjestänyt propagandakatsauksia. Videoillaan ja sosiaalisen median käytöllä Isis on saavuttanut toiminnalleen hyvin paljon julkisuutta. Heidän videonsa ovat olleet kammottavalla tavalla taidokkaasti tehtyjä.”

Paronen ei epäile, etteikö Irakin asevoimien keskuudessa esiintyisi vihaa ja kostomentaliteettia Isisiä ja sen jäseniä kohtaan. Siitä, että armeijan sisällä esimiehet olisivat kannustaneet alaisiaan julmuuksiin, ei Parosen mukaan ole kuitenkaan näyttöä.

”Minulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, onko tässä jotain systematiikkaa. Oletan, että henkilöt ovat tehneet tällaista oma-aloitteisesti tai toverien rohkaisemina. Tällainen voi rakentaa koheesiota ryhmän keskuuteen, ja luoda pahamaineisuuden tai henkipattomaisuuden ilmapiiriä”, Paronen pohti.

Epäuskottavia selityksiä

Sotarikoksesta tuomittu mies oli palvellut Irakin armeijassa vuosina 2003-2015. Hänen sotilasarvonsa oli korpraali.

Nyt noin 40-vuotias mies oli osallistunut Isisin vastaisiin sotilaallisiin toimiin. Irakin armeija oli maaliskuussa 2015 aloittanut Karman alueella sotilasoperaation, jossa tuomittu ei kertomansa mukaan osallistunut silloin taisteluihin, koska oli toiminut viestintätehtävissä.

Tuomion yhtenä perusteena käytettiin syytetyn arabiankieliseen Facebook-profiiliin 28.4.2015 ladattua videota, jolla syytetty leikkaa tunnistettavissa olevalta kuolleelta Isis-taistelijalta pään irti ja roikottaa sitä kädessään.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussääntö tarkoittaa taistelukyvyttömillä asevoimien jäsenillä myös kuolleita.

Käräjäoikeus katsoi, että videoilla näkyvä kuolleen sotilaan pään leikkaaminen oli jo yksinään perussäännössä tarkoitettua halventavaa kohtelua.

Sotarikossyytteessä tarkoitetut kaksi videota oli ladattu syytetyn henkilökohtaiselle Facebook-tilille, joka oli käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla suojattu.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan syytetyn väite, että joku toinen olisi kirjautunut syytetyn tilille kaksi eri kertaa ja julkaissut videot ja kuvat, ei ollut uskottava.

Videosta, joka oli ladattu Facebookiin 30.4.2015 käy myös ilmi, että kahdella siinä esiintyvällä sotilaalla oli kädessään tavanomaiset älypuhelimet kädessään. Näin ollen syytetyn väite, että sotilaiden tuli jättää kameralla varustetut puhelimensa tukikohtaan, ei ole kokonaan uskottava.

Käräjäoikeus katsoi, että syytetty oli joko ladannut aineiston itse tai sallinut jonkun toisen tehdä sen hänen puolestaan.

Tuomiossa todetaan, että kuolleen taistelijan pään katkaisu, sen kuvaaminen sekä kahden videon ja valokuvien lataaminen tai latauksen salliminen Facebook-profiiliin loukkasi uhrin kunniaa ja osoitti sekä kostoa että sankaruuden tavoittelua.

Syytetty oli tekohetkellä toiminut jo usean vuoden ajan sotilaana Irakin armeijassa, joten tilanne ei ole ollut hänelle ennalta-arvaamaton eikä yllättävä.

 

X