Haukku päästää Joe Bidenin irti roolistaan – Valkoisen talon tulevat lemmikkikoirat Major ja Champ auttavat suurvallan johtajaa rentoutumaan

Joe Biden aikoo tuoda Valkoiseen taloon kaksi lemmikkikoiraansa. Stressitutkija arvioi, että kyseessä ei ole pelkkä imagotemppu, vaan aito jaksamisen apukeino.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jill ja Joe Biden ostivat Champ-saksanpaimenkoiransa 2008 kennelistä. 2018 perhe ”adoptoi” kaltoinkohdellun Major-pennun. Koirilla on oma Twitter-tilinsäkin.

Joe Biden aikoo tuoda Valkoiseen taloon kaksi lemmikkikoiraansa. Stressitutkija arvioi, että kyseessä ei ole pelkkä imagotemppu, vaan aito jaksamisen apukeino.
Teksti: Petri Korhonen

Omien lemmikkieläinten puute ei ollut ainoa Donald Trumpin nelivuotiskauden erikoisuus, mutta se lienee niitä harvoja asioita, joista sekä monet Yhdysvaltain presidentin kannattajat että vaalivoittaja Joe Bidenin tukijat ovat olleet samaa mieltä. Valkoisen Talon isännällä tai emännällä nyt vain pitäisi olla joku eläinseuralainen, koska se kuuluu perinteisiin.

Jo maan ensimmäisellä presidentillä George Washingtonilla oli kaudellaan 1789–1797 muun muassa pesukarhukoiria ja amerikankettukoiria.

1900-luvulta alkaen presidentilliset lemmikkivalinnat ovat olleet myös median seurannassa. Niiden kautta on yritetty analysoida päättäjän mieltymyksiä ja luonnetta.

Pelastettu saksanpaimenkoira Major

Nyt vaalit voittanut Joe Biden aikoo perheineen tuoda virka-asuntoonsa peräti kaksi koiraa: saksanpaimenkoira Majorin ja sen rotutoverin Champin.

Viimeksimainittu on ollut Bideneillä vuodesta 2008 asti, eli koiralla alkaa olla ikää. Perhe sai huostaanotetun Major-pennun sen rinnalle vuonna 2018. ”Majurista” tuleekin Valkoiseen taloon tiettävästi ensimmäinen pelastettu rescue-koira.

Poliitikkojen ennen vaaleja hankkimia koiria on helppo pitää vain mainostemppuna äänestäjien kalastelemiseksi, mutta asiantuntijoiden mukaan lemmikeistä voi silti olla ihan konkreettista hyötyäkin heille.

Pressakin saa peuhata – ”Voimaannuttaa luoviin ratkaisuihin”

Lääketieteen tohtori ja stressitutkija Heimo Langinvainio sanoo, että koira voi olla pitkäkestoisessa paineessa se pieni osatekijä, joka saa poliitikon jaksamaan vaikeuksien yli.

”Koira auttaa rentoutumaan ja unohtamaan hetkellisesti itsensä ja murheensa. Koira antaa ihmiselle alibin leperrellä ja peuhata spontaanisti, ja auttaa siten irrottautumaan vaativista rooleista”, Heimo Langinvainio muistuttaa.

Presidenttikin saa rankkojen virkavelvollisuuksiensa vastapainoksi tuntea hetken lapsenomaista, puhdasta iloa, ollessaan kahdenkesken lemmikkieläimensä kanssa.

”Hallittu vapautuminen sisäisistä kontrolleista voimistaa ihmisen autonomian tunnetta ja voimaannuttaa luoviin ratkaisuihin,” stressitutkija luettelee.

Koira luo toki myös mielikuvia. Ei ole sattumaa, että pehmeäksi haukuttu Joe Biden valitsi saksanpaimenkoiran eikä vaikka chihuahuaa.

”Schäfer koetaan yleensä kunnioitusta herättävänä, vahvana, kurinalaisena, oppivana ja uskollisena – ei hassumpi imagotuki presidentillekään”, Langinvainio huomauttaa.

Lue myös: Tässä on presidentin poika, Aaro Niinistö! Katso hellyttävä kuva Saulin polvella istuvasta kuopuksesta ja Lennu-koirasta

X