Kaupalliset DNA-testit ulkomailla polisiin keinona selvittää rikoksia – Suomessa yhä jahkaillaan: ”Asia tullaan selvittämään jossakin vaiheessa”

Suomessa DNA-testit eivät kuulu poliisin keinovalikoimaan – vielä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaupalliset DNA-testit eivät oli vielä suomalaispoliisin käytössä. Ulkomailla tietokantoja hyödynnetään.

Suomessa DNA-testit eivät kuulu poliisin keinovalikoimaan – vielä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Vuosi sitten Yhdysvalloissa, Centervillen kaupungissa Utahissa sattui rikos, joka jää historiaan.

Pikkukaupungin kirkossa urkuja soittanut 71-vuotias nainen joutui pahoinpitelyn kohteeksi. Hyökkääjä sieppasi uhrin takaapäin kuristusotteeseen. Nainen menetti tajuntansa mutta säilyi hengissä.

GEDmatchin tietokannassa yli miljoonan ihmisen DNA-testinäytteet

Itse rikos ei ylittäisi kansainvälistä uutiskynnystä. Merkittävää on se, miten poliisi pääsi tekijän jäljille. Utahin poliisi teki nimittäin jotain hyvin erikoista: viranomainen pyysi apua kaupalliselta GEDmatch-nettipalvelulta.

GEDmatch on geneettiseen sukututkimukseen keskittynyt tietokanta, joka sisältää yli miljoonan ihmisen DNA-testien näytteet. Utahin poliisi sai luvan syöttää järjestelmään DNA-näytteen, joka oli otettu Centervillen kirkosta. Tietokanta löysi epäillyn lähisukulaisen, ja 17-vuotias nuorimies otettiin kiinni rikoksesta epäiltynä.

Tapaus aiheutti kiivaan keskustelun siitä, mihin kaikkeen kaupallisia DNA-tietokantoja voi hyödyntää.

GEDmatchin omien käyttöehtojen mukaan tietokantaa voi hyödyntää ainoastaan henkirikosten ja raiskausten selvittämiseen. Utahin tapauksessa ei ollut kyse kummastakaan.

Golden State -tappaja

Viime vuosina kaupalliset DNA-testit ovat yleistyneet vauhdilla. Testejä käytetään pääasiassa sukututkimuksen apuvälineenä. Seura kertoi adoptoidusta pojasta, joka selvitti DNA-testin avulla biologisen isänsä henkilöllisyyden.

Testien yleistymisen myötä ne ovat alkaneet kiinnostaa myös poliisia. Eniten julkisuutta saanut tapaus tunnetaan nimellä Golden State Killer.

Huhtikuussa 2018 Kalifornian poliisi pidätti Joseph James DeAngelon, joka oli syyllistynyt vuosikymmeniä aiemmin ainakin 50 raiskaukseen ja 13 murhaan.

GEDmatchin avulla poliisi löysi epäillyn sukulaisia, jotka olivat jättäneet näytteensä tietokantaan. DeAngelon henkilöllisyys selvisi sukupuun avulla.

Tapauksen jälkeen vastaavaa menetelmää on käytetty USA:ssa yli 50 murhan tai raiskaustapauksen tutkinnassa. Floridassa yli 20 vuotta vanha raiskaustapaus ratkesi kahdessa tunnissa, kun epäillyn näyte syötettiin julkiseen DNA-tietokantaan.

GEDmatchin lisäksi tunnettuja kaupallisia DNA-tietokantoja ovat esimerkiksi FamilyDNAtree, MyHeritage sekä 23andMe.

Dna-kartoitus tehdään näillä välineillä. Dna-kartoituksella löydetään esi-isät tuhansien vuosien takaa.

DNA-testit vaativat kartoituksen, joka tehdään näillä välineillä.  © Pekka Nieminen/Otavamedia

Ei käytössä meillä – vielä

Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion johtaja Erkki Sippolan mukaan Suomessa ei hyödynnetä kaupallisia DNA-tietokantoja.

”On epäselvää, olisivatko tämän tyyppiset tutkimukset hyväksyttäviä suomalaisen lainsäädännön kannalta, mutta asia tullaan selvittämään jossain vaiheessa”, Erkki Sippola sanoo.

Vaikka kaupallisista tietokannoista voi olla viranomaiselle hyötyä, mikään taikakonsti ne eivät välttämättä ole.

”Sukulaistiedoista on pahimmillaan todella pitkä matka siihen, että tiedetään, kenen DNA:ta sieltä rikospaikalta löytyi. Tämän selvittäminen maksaa. Ja edelleenkään ei tiedetä, onko kyseessä edes tekijä.”

Sippolan mukaan kaupalliset tietokannat voisivat olla hyödyllisiä joidenkin pimeiden rikosten tutkinnassa.

”Sitä ne eivät olisi kuitenkaan useimmissa tapauksissa, koska poliisilla ei olisi voimavaroja etsiä potentiaalista tekijää sukulaistiedon pohjalta.”

Ratkeavatko nyt vanhat murhamysteerit, kuten Kyllikki Saaren tapaus?

Erkki Sippola vahvistaa, että muiden maiden poliisit voivat jo nyt hyödyntää Suomen kansalaisten tietoja, jotka löytyvät DNA-pankeista.

”Tietojeni mukaan näitä on käytetty Ruotsissa, Hollannissa ja USA:ssa.”

Entä voisiko DNA-tutkimus auttaa ratkaisemaan Kyllikki Saaren kaltaiset ikivanhat murhamysteerit?

Sippola suhtautuu ajatukseen varauksellisesti.

”Aikana ennen DNA-tutkimuksen käyttöönottoa rikokseen liittyvää näytemateriaalia säilytettiin sen ajan tapojen mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että näytteet ovat saastuneet ties keiden henkilöiden DNA:lla. Vanhaan juttuun liittyvän rekisteriosuman juridinen näyttöarvo olisi vähintään kyseenalainen ja pahimmillaan veisi tutkintaa ihan väärään suuntaan.”

DNA-testit ja geneettinen sukututkimus tuli jäädäkseen

Geneettinen sukututkimus yleistyy joka tapauksessa vauhdilla. Samalla kun tietokannat kasvavat, niiden tarkkuus paranee.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan DNA-tietokannat kykenevät jo nyt poimimaan 1,3 miljoonan ihmisen joukosta alle 20 osumaa, kun haku rajataan karkeasti iän perusteella.

Periaatteessa yli 60 prosenttia amerikkalaisista voidaan tunnistaa DNA-pankkien sisältämän tiedon avulla.

Muutaman vuoden kuluttua tämä tulee koskemaan kaikkia”, Sciencemag-sivuston haastattelema Columbia Universityn geenitutkija Yaniv Erlich ennustaa.

Kehitys on aiheuttanut kovan oikeudellisen ja eettisen kädenväännön.

Paineen kasvaessa esimerkiksi GEDmatch muutti omia käyttöehtojaan viime toukokuussa. Nyt poliisi voi päästä käsiksi DNA-rekisteriin vain, jos testin luovuttaja on itse antanut siihen suostumuksensa. Käytännössä tämä merkitsee, että koko GEDmatchin käyttäjärekisteri on poistunut poliisin käytöstä.

Asia ei kuitenkaan ole loppuun käsitelty. Tulevaisuudessa edessä on todennäköisesti vuosien oikeussalidraama.

En ihmettelisi, jos tämä asia päätyisi lopulta USA:n korkeimpaan oikeuteen”, sanoo Paul Holes, yksi Golden State -tappajan kiinniottaneista poliiseista.

X