Kaupoissa örveltävät nuoret ärsyttävät – Toimiiko perinteinen ratkaisu enää? ”Fiksu käytös voittaa toivottavasti nykynuortenkin silmissä hulinan”

”Nuoret jäävät koulun läheiselle kaupalle viettämään aikaansa. Pieni mutta näkyvä osa aiheuttaa häiriötä”, Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Nuoret jäävät koulun läheiselle kaupalle viettämään aikaansa. Pieni mutta näkyvä osa aiheuttaa häiriötä", Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Joka keväinen ilmiö on taas puhjennut voimalliseen kukkaansa. Nuoret jäävät koulun läheiselle kaupalle viettämään aikaansa. Hyvin pieni mutta näkyvä osa heistä alkaa aiheuttaa häiriötä kaupan edessä ja sen sisällä.

Ylen verkkokyselyssä ärsytystä kauppoihin kokoontuneista nuorista koki vähintään joskus peräti 75 prosenttia 3 590 vastaajasta.

Oulun Metsokankaan lähimarketissa tilanne on lyönyt jo pahasti yli. Yle uutisoi, miten yläasteikäinen nuorisoporukka on rakentanut pyöristä barrikadeja oven eteen, syljeskellyt, näpistellyt ja huudellut räävittömästi.

Meno on ollut paikoin niin hurjaa, että kaikki aikuisetkaan eivät uskalla tai halua käydä kaupassa ostoksilla. Häiriköijät kun eivät ole Oulun tapauksessa enää yksittäisiä, vaan joukossa tyhmyys tiivistyy jopa neljänkymmenen hengen voimin.

Oulun touhuun on liittynyt myös sähkötupakan tarjoamista nuoremmille lapsille ja jopa ­pakottamista maistamiseen. Erään kauppaketjun kiusaamisvapaasta vyöhykkeestä kertonut kampanja joutuu tällaisissa tilanteissa koetukselle.

Joissakin kaupoissa nuoret ovat saaneet porttikieltoja

Kauppojen keinot puuttua asiaan ovat hyvin rajalliset. Joissakin kaupoissa on annettu nuorille ilta-aikaan sijoittuvia porttikieltoja, mutta nekään eivät ole pysyvä ratkaisu. Vartijoita tai virkavaltaa ei riitä joka tilannetta ratkomaan, ja kohtaamiset heidän kanssaan voivat johtaa lisäprovosointiin.

Oulussa vedottiin jopa alueen vanhempiin Facebookin kautta ongelman ratkaisemiseksi, mutta sekin toimi vain hetken.

Mikäli vanhemmat ovat menettäneet vallan oman nuorisonsa käyttäytymisen kontrollointiin, jää jäljelle enää yksi perinteinen konsti. Nuorten oma joukkovoima. Ei liene yllätys, että hölmöilyä on esiintynyt aina, mutta ennen moinen osattiin laittaa porukalla kuriin.

Fiksu käytös on lopulta kuitenkin se, joka toivottavasti nykynuortenkin silmissä voittaa hulinan. Alkuun ei tarvita kuin pari vahvalla auktoriteetilla varustettua nuorta kysymään, miksi joku haluaa aiheuttaa kuormitusta käytöksellään toisille nuorille ja ulkopuolisille. Toisen asemaan asettumisen ymmärtäminen on avainroolissa.

Lue myös: Nykykoulu on vaikeaa vanhemmillekin – Koulusta purettiin seiniä ja pian samassa tilassa opiskeli sata lasta: ”Vanhempain­illassa ahdistuin heti”

X