Kela lupasi työtä 1000 ruuhkanpurkajalle – Miksi nyt rekrytoikin vain 400 etuuskäsittelijää?

Huhtikuun alussa Kela ilmoitti tarvitsevansa tuhat työntekijää, sillä työttömyysturvahakemuksiin syntyi kova ruuhka. Tarvearvio on kasvanut, mutta uusia työntekijöitä on palkattu vain 400.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Työttömyysturvahakemuksia saapui Kelaan huhtikuussa ennätysmäärä. Hakemusruuhkaa purkamaan Kela tarvitsee 1 200 työntekijää.

Huhtikuun alussa Kela ilmoitti tarvitsevansa tuhat työntekijää, sillä työttömyysturvahakemuksiin syntyi kova ruuhka. Tarvearvio on kasvanut, mutta uusia työntekijöitä on palkattu vain 400.
Teksti:
Jukka Vuorio

Kansaneläkelaitos Kela kertoi tiedotustilaisuudessa 3. huhtikuuta palkkaavansa 1 000 henkilöä etuuskäsittelyyn. Nyt tarvearvio on kasvanut jo 1200 henkilöön.

Uusia työntekijöitä tarvittiin, sillä huhtikuun alussa Kela odotti työttömyys-, asumis- ja toimeentulotukihakemusten määrän nousevan koronaviruskriisin talousvaikutusten vuoksi yhteensä sadoilla tuhansilla. Työttömyysturvan hakemuksissa nähtiin piikki jo maaliskuun lopulla.

Työpaikkoja haki noin 4000 henkilöä

Huhtikuun lopussa Kela tiedotti, että avoinna olleita työpaikkoja haki noin 4 000 henkilöä. Kela kuvaili tilannetta ”hakijaryntäykseksi”, sillä määrä on noin kolme kertaa enemmän kuin mitä Kelan työpaikkoihin yleensä tulee hakemuksia.

Siksi eräs työnhakuun osallistunut nainen hämmästyi, kun hänelle saapuneessa rekrytointifirman sähköpostissa kerrottiin, että avoinna olleisiin etuuskäsittelijöiden paikkoihin oli valittu 90 henkilöä. Naisen mielestä 90 kuulosti hyvin pieneltä määrältä, kun työpaikkoja piti olla auki tuhat.

Seura on nähnyt naisen saaman sähköpostin.

Kysyimme perusteluita Kelan henkilöstöjohtaja Pasi Lankiselta:

Palkattiinko etuuskäsittelyyn tuhat uutta työntekijää?

”Ei palkattu. Ulkoisia rekryjä on ollut hieman päälle 400 ja Kelan sisältä muista tehtävistä on nyt siirretty 374 henkilöä.”

Huhtikuun alun uutisten perusteella moni sai vaikutelman, että Kela olisi palkkaamassa tuhat uutta, talon ulkopuolista työntekijää.

“Se on mahdollista. Mutta kyllä ajatuksena oli, että osa tulee talon sisältä.”

Kela teettää sadalla etuuskäsittelijällä ylitöitä

Pasi Lankisen mukaan uutena palkattujen ja talon sisältä siirrettyjen lisäksi Kelassa on päätetty kattaa noin sadan hengen työpanos teettämällä etuuskäsittelijöillä ylitöitä. Kesän ajaksi tehtäviin saadaan avuksi vuosilomasijaisia eli kesätyöntekijöitä.

Muitakin konsteja on.

”Olemme rakentaneet sisäistä resurssipankkia, jonka ihmisiä on koulutettu ruuhkanpurkajiksi. He voivat työskennellä etuuskäsittelyssä silloin tällöin. Lisäksi saimme ulkoasiainhallinnosta 60 viisumivirkamiestä meille työskentelemään.”

Lankisen mukaan rajojen ollessa kiinni näillä viisumivirkamiehilä ei ole juuri ollut omia töitä.

”He työskentelevät nyt meillä mutta omilla työsopimuksillaan.”

Etuuskäsittelyn lisäresurssin tarpeeksi on Kelassa nyt arvioitu yhteensä 1200 henkilöä aiemman tuhannen sijasta.

“Enempää henkilöitä ei olla palkkaamassa talon ulkopuolelta”, Pasi Lankinen sanoo.

Kela vastaanotti ennätyspäivänään yli 9 000 työttömyysturvahakemusta

Kelan tilastojen mukaan huhtikuussa todella koettiin raju piikki erilaisten etuushakemusten suhteen.

Huhtikuussa työttömyysturvaa sai 231 897 henkilöä. Määrä on yli kaksinkertainen verrattuna sekä alkuvuoden kuukausiin että viime vuoden huhtikuuhun.

Työttömyysturvahakemusten ennätyspäivä oli 1. huhtikuuta, jolloin Kelaan saapui 9066 hakemusta.

Toukokuussa etuushakemuksia tulee huhtikuuta vähemmän, kertoo Kelan analytiikkayksikön suunnittelija Sami Tuori torstaina 28. toukokuuta. Hän kertoi myös, että toukokuussa perustoimeentulotuen hakemuksia tulee saman verran kuin huhtikuussa. Yleisen asumistuen hakemuksia tulee toukokuussa vähemmän kuin huhtikuussa, mutta silti enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Kansaneläkelaitos on arvioinut koronaviruksen aiheuttavan kaikkiaan noin miljardin euron laskun erilaisten työttömyys-, asumis- ja toimeentuloetuuksien muodossa.

Lue myös: Nämä ovat kalleimmat Kela-korvatut lääkkeet – Miksi lääketehtaat saavat yhä jatkaa rahastamista?

Lääkkeiden hinnoittelu ja Kela-korvaus kummastuttaa.

© Jussi Jääskeläinen

X