Miksi viiden kuukauden lääkärintodistus ei kelpaa Kelalle? Näin Rosaa juoksutettiin lääkärin vastaanotolla

Kela juoksuttaa asiakasta lääkärissä B-lausunnon takia jopa lähes kuukauden välein, vaikka terveyskeskuksissa ei ole edes antaa aikoja, jotta lääkärintodistus olisi mahdollista kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helsinkiläinen Rosa pohtii, miksi lääkärintodistus täytyy uusia vanhan ollessa voimassa.

Kela juoksuttaa asiakasta lääkärissä B-lausunnon takia jopa lähes kuukauden välein, vaikka terveyskeskuksissa ei ole edes antaa aikoja, jotta lääkärintodistus olisi mahdollista kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Mitä järkeä? Tätä helsinkiläinen 39-vuotias Rosa miettii vertaillessaan lääkärin lausunnon ja Kelan päätöksen päiväyksiä.

Terveyskeskuslääkäri on todennut Rosan olevan työkyvytön ajalla 28.10.2019—31.3.2020. Tästä huolimatta Kela on hylännyt Rosan sairauspäivärahahakemuksen joulukuun alusta alkaen, koska ”sairauksien ajankohtaista luonnetta ja vaikutusta toimintakykyyn ei voida arvioida 1.12.2019 alkaen 28.10.2019 laaditun B-lausunnon perusteella”.

Hylkäävä päätös on aiheuttanut Rosalle ongelmia, koska terveyskeskuksesta oli vaikea saada aikaa lääkärille uutta lausuntoa varten, kun vanha lääkärintodistus oli yhä voimassa.

”Vein lääkärille ihan ruusun, koska hän jäi minun takiani ylitöihin ja päivitti lausunnon. Muuten en olisi saanut lausuntoa, sillä hän oli juuri jäämässä lomalle ”, Rosa kertoo.

Vanha lääkärintodistus voimassa vasta kuukauden

Rosaa ihmetyttää, mihin Kela tarvitsi uutta B-lausuntoa, kun vanha lausunto oli ollut voimassa vasta kuukauden.

”Kela voisi vähän miettiä, miksi juoksutetaan asiakasta yhä uusilla lausunnoilla terveyskeskukseen, kun B-lausunto on vielä voimassa”, Rosa sanoo.

Muiltakin Kelan asiakkailta on vaadittu uusia lääkärintodistuksia edellisen ollessa vielä voimassa.

Miksi Kela tosiaan juoksuttaa asiakasta näin?

Pitkä työkyvyttömyysjakso ja tapauskohtaisesti lääkärintodistus kyseenalaistetaan

Kelan sairauspäivärahan vastaava suunnittelija Ismo Hiljanen kertoo, että Kelassa ei ole mitään uutta käytäntöä lääkärin lausuntojen suhteen. Lääkärien pitkien työkyvyttömyyslausuntojen pituutta on siis ennenkin kyseenalaistettu Kelassa tapauskohtaisesti.

”Ei me lähdetä rasittamaan perusterveydenhoitoa tai potilaita uusilla lausunnoilla pelkästä pyytämisen ilosta, vaan siihen täytyy olla selkeä perustelu”, Ismo Hiljanen sanoo.

Rosalla on todettu Aspergerin oireyhtymän ja ADHD:n piirteitä sekä uniapnea, sarjoittainen päänsärky ja mielenterveysongelmia, jotka vaikeuttavat arkiaskareista selviämistä.

Rosa on ollut sairauspäivärahalla jo tammikuusta asti, joten äkkinäistä työkyvyttömyyden loppumista ei ole ainakaan hänen kohdallaan näköpiirissä.

”Sairauden parantumisessa voi olla sellaisia näkökulmia, että voidaan lähteä edellyttämään tuoreempaa lääkärintodistusta ajankohtaisesta tilanteesta”, Hiljanen perustelee silti uusien lausuntojen pyyntöjä.

”Ei kuukausittain”

Kelalla ei ole tarkkaa ohjetta lausuntojen voimassaolosta.

”Niin kuin tässä: eletään jo vuoden vaihdetta, niin saattaa olla tällä hetkellä hyvä olla ajankohtainen lääkärinlausunto käytettävissä niin, että arvio oikeudesta etuuteen tehdään oikein. Mutta ei tokikaan niin, että lähdettäisiin edellytettämään joka kuukausi uutta lausuntoa”, Ismo Hiljanen sanoo.

Tosin juuri näin Rosalle on käynyt ainakin tämän vuoden lopussa, sillä lausunto oli ollut vain kuukauden voimassa, kun uutta vaadittiin.

Lue myös: Ex-tangokuningas Jukka Hallikainen sairastui uniapneaan: ”Pahimmillaan yöllä oli 70 hengityskatkosta tunnissa”

Jukka Hallikainen

Jukka Hallikaisella on vakava sairaus, uniapnea. © Tiia Ahjotuli / Otavamedia

X