Näin koronarokotuksia tarjotaan – Kuulutko ryhmään, jolle tehosterokotetta nyt suositellaan?

Talvella 2023 koronarokotuksen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta sekä 1–3 tehosteannosta, henkilön ikä- ja riskiryhmästä riippuen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sairastettu koronatauti vastaa yhtä koronarokotusannosta.

Talvella 2023 koronarokotuksen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta sekä 1–3 tehosteannosta, henkilön ikä- ja riskiryhmästä riippuen.
Teksti:
Annika Haavisto-Kurki

Syksystä 2022 lähtien THL on suositellut koronan tehosterokotetta annettavaksi 65 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.

Terveille alle 65-vuotiaille ei uutta koronarokotusta suositella, koska aikaisemmat rokotteet ja taudin sairastaminen antavat heille hyvän suojan.

Yli 65-vuotiaille ja riskiryhmille on viides rokote tarjolla

THL suosittelee syystalven 2022-23 tehosterokotetta vain 65 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville. Heillä on suurin vakavan koronataudin riski.

Tehosterokottaminen aloitettiin syksyllä 2022 ja sitä jatketaan talvella 2023.

Kyseessä on tälle kohderyhmälle viides rokoteannos. Tehosteen saa, vaikka henkilö olisi sairastanut koronan, kunhan sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Sairastettu korona vastaa yhtä koronarokoteannosta

THL ei suosittele tehosterokotusta alle 65-vuotiaille terveille aikuisille, koska aikaisemmat rokotteet suojaavat heitä edelleen hyvin vakavalta koronataudilta.

Kannattaa myös huomioida, että sairastettu tauti vastaa yhtä koronarokotusannosta.

THL suosittelee 60-64 -vuotiaille neljää rokotusta, 18-59 -vuotiaille kolmea rokotusta ja 12-17 -vuotiaille kahta rokotusta.

Tutustu tarkempiin rokotussuosituksiin aikuisten sekä lasten ja nuorten osalta:

Talvella 2023 voimassa olevat koronarokotussuositukset. © THL

Rokotesuoja säilyy lähes muuttumattomana ainakin 15 kuukautta viimeisestä rokotuksesta tai koronataudin sairastamisesta. Sen jälkeenkään suojan ei odoteta heikkenevän olennaisesti.

Vasta-ainetutkimusten perusteella THL arvioi, että suuri osa alle 65-vuotiaista suomalaisista on saanut koronavirustartunnan vuoden 2022 aikana.

Ylen hyvinvointialueille tekemästä kyselystä käy ilmi, ettei julkinen terveydenhuolto ole lähdössä terveiden työikäisten neljänteen koronarokotuskierrokseen.

Lue myös: Pitkäkestoinen covid vei perheenisän 93 päiväksi sairaalaan – Vaimo synnytti tällä välin, puoliso päätyi elinsiirtolistalle: ”Keuhkoni vaurioituivat”

Jari Pippurin kevyt flunssa johti koronaviruskierteeseen, josta hän toipuu edelleen. Hän haluaa välittää kiitokset häntä hoitaneelle hoitohenkilökunnalle. ”Minulla oli koko ajan tunne, että olen hyvissä käsissä.” <span class="typography__copyright">© Tommi Mattila</span>

Jari Pippurin kevyt flunssa johti koronaviruskierteeseen, josta hän toipuu edelleen. Hän haluaa välittää kiitokset häntä hoitaneelle hoitohenkilökunnalle. ”Minulla oli koko ajan tunne, että olen hyvissä käsissä.” © Tommi Mattila

X