Tutkimus: Koronarokotus voi aiheuttaa kuukautishäiriöitä – myös naisilla, joilla ei ole kuukautisia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuukautishäiriöt koronarokotuksen jälkeen
Myös naiset, joilla ei ole kuukautisia – kuten ehkäisypillereiden käyttäjät tai vaihdevuotensa ohittaneet – raportoivat vuodoista koronarokotuksen jälkeen. © iStock
Tuoreessa tutkimuksessa lähes puolet osallistujista raportoi kokeneensa kuukautishäiriöitä koronarokotuksen jälkeen.

Tuoreessa tutkimuksessa lähes puolet osallistujista raportoi kokeneensa kuukautishäiriöitä koronarokotuksen jälkeen. Myös naiset, joilla ei ole kuukautisia – kuten ehkäisypillereiden käyttäjät tai vaihdevuotensa ohittaneet – raportoivat vuodoista koronarokotuksen jälkeen.

Tutkijoiden mukaan tulos vahvistaa, että koronarokotus voi aiheuttaa kuukautishäiriöitä. Löytö ei kuitenkaan ole huolestuttava, sillä häiriöt ovat ohimeneviä, mutta asiasta on hyvä olla tietoinen.

Lue myös: ”Rokotesuoja on hyvä päivittää” – Rokotteet tehoavat vakavaan tautimuotoon, koronatapausten määrä ei näytä laskevan

Kuukautishäiriöiden riski lisääntyi naisilla, joilla muitakin sivuvaikutuksia koronarokotuksen jälkeen

Illinoisin yliopiston tutkijat selvittivät koronarokotuksen vaikutusta kuukautiskiertoon kuultuaan useita anekdotaalisia raportteja, joiden mukaan koronarokotus olisi aiheut­tanut ongelmia kuukautisissa. He lähettivät asiasta online-kyselyn kymmenilletuhansille naisille ympäri maapalloa ja saivat tulokseksi 39 000 vastausta.

Vastaukset osoittivat, että tavallisimmin koettu kuukautishäiriö koronarokotuksen jälkeen oli lisääntynyt tai ylimääräinen vuoto – myös naisilla, joilla ei ollut kuukautisia.

Tavallisinta vuoto oli naisilla, jotka käyttivät hormonaalista ehkäisyä, olivat olleet joskus raskaana ja naisilla, joilla oli jokin gynekologinen sairaus, kuten endometrioosi. Kuukautishäiriöi­den riski lisääntyi myös naisilla, joille oli koitunut rokotteesta muitakin sivuvaikutuksia.

Mielenkiintoisesti rokotteen alkuperällä – oli se Pfizer, Moderna vai AstraZeneca – ei ollut vaikutusta kuukautishäi­riöiden riskiin.

Lue myös: Pitkäkestoinen korona kiusaa jopa vuosia sairastumisen jälkeen – Infektiosairauksien ylilääkäri: ”Pitkäaikaisia oireita on ­pääasiassa työikäisillä”

pitkäkestoinen korona

Rokotteet ovat paras suoja vakavaa tautimuotoa vastaan. © Tommi Tuomi

X