Kokin kätevä apuri

Jaa artikkeli
Mitä useampia toimintoja ja hienouksia mikrossa on, sitä enemmän on myös opeteltavaa ja muistettavaa. © Arto Wiikari/om-arkisto
Nykyaikaisella mikrolla voi tehdä muutakin kuin lämmittää ruokaa.

Mikroaaltouuni lämmittää, kypsentää ja sulattaa vikkelästi, koska mikroaallot lämmittävät suoraan ruokaa, eivät ensin uunia ja astiaa.

Mikroissa on muitakin eroja kuin koko ja teho: Yksinkertainen uuni voi lämmittää epätasaisesti. Pyörivä alusta tasoittaa epätasaisuutta, mutta pakottaa käyttämään pyöreää astiaa. Pyörimisestä huolimatta ruoka voi lämmetä epätasaisesti alhaisilla tehoilla.

Kehittynyt uuni lämmittää varsin tasaisesti jopa ilman pyörivää alustaa. Voidaan käyttää neliskanttisia astioita ja valmistaa isompia ruokaeriä, ja saadaan tasainen tulos myös alhaisilla tehoilla (invertteri).

Mikrolla kypsentäminen vastaa lähinnä keittämistä, eikä kaikkiin ruokiin saa samoja makuja ja rakenteita kuin perinteisellä uunilla. Pitsaan ei saa rapeaa pohjaa tai gratiiniin hyvää kuorrutusta.

Yhdistelmäuunissa on mikron lisäksi grilli-, kiertoilma- tai höyrytoiminto tai ne kaikki. Yhdistelmä korvaa kaksi erillistä laitetta ja säästää tilaa.

Kehittyneen yhdistelmän mikro ja tavallinen uuni toimivat samanaikaisesti, mikä lyhentää kypsennysaikoja.

Mitä useampia toimintoja ja hienouksia, sitä enemmän opeteltavaa ja muistettavaa. Mieti, mihin uunia käytät.

Tutustu tärkeimpiin toimintoihin ja ohjekirjaan myyjän opastuksella ennen valintaa. Käytön pitää olla selkeää ja helppoa.

Yhdistelmäuuni Panasonic NN-CS894S kypsensi maukkaan lasagnen 25 minuuttia nopeammin kuin tavallinen uuni. Ohjekirjan puutteet vaikeuttivat opettelua, ja ohjauspaneelissa on paljon varaa parantaa.

Pieni perusmikro

selkeillä painonapeilla ja kiertokytkimillä ohjattava Logic L17MW14E sulattaa, lämmittää ja kypsentää. Pyörivä alusta. Ei grilliä, ei opettelua vaativia hienouksia. 59 e, Gigantti.

Mikro ja grilli

lohikiusaus ja pitsa kypsyvät ripeästi, ja ne saavat kauniin ja maukkaan pinnan Electrolux EMS21400W:ssa, jonka mikroaallot ja grillivastus toimivat yhtä aikaa. 100 e.

Rapeaa pitsaa

Whirlpool-GT285WH

gratiini saa kauniin pinnan ja pitsa rapsakan pohjan selkeällä Whirlpool GT285WH:lla. Pakasteet sulavat pian, ja lämmitys käynnistyy napin painalluksella. 180 e.

Mikro ja höyry

kalusteisiin asennettava Samsung FW77SUW kypsentää ravintoaineet säilyttäen myös höyryllä. Keraaminen sisäpinnoite on helppo putsata. 350 e, verkkokauppa.com.

Tilansäästäjä

kalusteisiin sulautettava 60 senttiä leveä Bosch CMG656BS1 on hyvä 45-litrainen kiertoilmauuni grillivastuksen ja mikroaalto- toiminnon kera. Selkeät opastavat suomenkieliset valikot. 1 500 e.

Älykäs monitaituri

panasonic NN-CS894S on mikro-, höyry- ja kiertoilmauuni ja grilli. Ruokiin saa halutun maun ja rakenteen. Valmistusajat lyhenevät. Opettelunhaluiselle ja tekniikkaa pelkäämättömälle. 700 e.

Viva 8/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X