Uutiset koronaviruksesta levisivät nopeammin kuin itse tauti – ja hyvä niin

Jos Suomea uhkaisi vaarallinen virus, ei sitä uutisissa ainakaan peiteltäisi, kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos Suomea uhkaisi vaarallinen virus, ei sitä uutisissa ainakaan peiteltäisi, kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Pieni Ivalon taajama oli hetken aikaa koko Suomen uutisoinnin keskipiste – ja myös kansainvälinen uutiskynnys ylittyi. Syynä oli koronavirusepäily kahdella kiinalaisturistilla, jotka olivat hakeutuneet Ivalon terveysasemalle hoitoon hengitystieoireiden vuoksi.

Epäily käynnisti suomalaismedian uutiskoneet toden teolla. Toimittajat lensivät raportoimaan paikan päälle, lehdet kirjoittivat kymmeniä juttuja ja televisiouutiset toistivat samaa. Lopulta koronavirusepäily osoittautui vääräksi. Television iltauutisiin oli kuitenkin ehditty hälyttää asiantuntija paikalle, joten hänen roolikseen jäi vain asian taustoittaminen.

Mediassa törmää usein juttuihin, joita ei aivan perinteisin uutiskriteerein enää voi arvioida. Uutissivuston luetuin juttu saattaa kertoa esimerkiksi tavallisen perheenäidin ikävästä kokemuksesta kauppareissulla. Kommenteissa jutun alla ihmetellään, että onpas uutiskynnys taas matala. Media kirjoittaa aiheista, jotka kiinnostavat suurta yleisöä. Sen takia uutiskynnystä ei tarvitsekaan aina ylittää, vaan puheenaihekynnyksen ylittäminen riittää.

Asialla on tietysti myös taloudellista vaikutusta verkkomedioille. Esimerkiksi jos joku suomalainen jakaa sosiaalisessa mediassa kuvan naapuriltaan saamasta kekseliäästä heippalapusta, tarttuu suomalainen media tietenkin aiheeseen. Kirjoittamalla samasta aiheesta se saa siirrettyä ainakin osan somejätin saamasta verkkoliikenteestä oman sivustonsa mainosnäyttöjen pariin.

Koronavirus vs. Sars-epidemia

Ivalon epäily oli hyvä esimerkki suomalaisen mediakoneiston toimivuudesta, kun uutiskynnys aidosti ylittyy. Jos Suomea oikeasti uhkaisi vaarallinen virus, ei sitä uutisissa ainakaan peiteltäisi. Uutiset kerrotaan kiihkottomasti, ilman turhaa paniikinlietsontaa ja parhaita terveysasiantuntijoita haastattelemalla.

Jos Suomea uhkaisi vaarallinen virus, ei sitä uutisissa ainakaan peiteltäisi.

Koronavirusta on verrattu vuosituhannen alun Sars-epidemiaan. Eroja kuitenkin löytyy. Viime viikonloppuna uutisoitiin, että koronavirus voisi tarttua jo itämisvaiheessa. Tartuntojen määrä mitataan jo tuhansissa.

Kiina ei ryhdy miljoonakaupunkiensa eristämisprojekteihin ihan pienestä syystä. Uusia sairaaloitakin rakennetaan pikavauhdilla. Taistelusta virusta vastaan tullaan uutisoimaan ainakin kuukausien ajan. Samalla se on uuden vuosikymmenen ensimmäinen mittari kansainvälisen terveysyhteistyön toimivuudesta.

Lue kaikki Erkki Meriluodon pääkirjoitukset tästä.

Lue myös: Influenssavirus muuttaa muotoaan – Ovatko tutkijat askelen päässä uudesta influenssalääkkeestä?

X