Kriisipuhelin soi tauotta Venäjän hyökkäyksen vuoksi, vanhimmat soittajat yli 90-vuotiaita: ”Moni miettii, tuleeko maailmansota tai ydinsota”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut huolen ja pelon arkeen Suomessakin. Suomen Mielenterveysseuran Kriisipuhelin antaa ahdistukseen keskusteluapua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sota Ukrainassa on saanut monet suomalaiset kääntymään kriisipuhelinpalvelun puoleen. Kuvituskuva.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut huolen ja pelon arkeen Suomessakin. Suomen Mielenterveysseuran Kriisipuhelin antaa ahdistukseen keskusteluapua.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on levittänyt suomalaisiinkin pelkoa, joka pahimmillaan näkyy toimintakyvyttömyytenä. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelintoiminnan päällikkö, sosiaalipsykologi Susanna Winter kertoo, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on selvästi lisännyt soittoja,  joita yhdistyksen kriisipuhelin vastaanottaa.

”Soittomäärät Kriisipuhelimeen ovat valtavia ja ne ovat nousseet entisestään. Helmikuussa tehtiin uusi ennätys soittoyrityksissä, 33 226 soittoa. Kuukaudessa pystytään vastaamaan noin 7 000-8 000 puheluun, joten ensimmäisellä soittokerralla ei välttämättä tavoita päivystäjää”, Susanna Winter kertoo.

Kriisipuhelin päivystää – vanhimmat soittajat yli 90-vuotiaita

Maaliskuun ensimmäisen viikon aikana on käyty noin 250 keskustelua, joissa soiton syynä on Venäjän hyökkäys. Ukrainan kriisistä on puhuttu kuitenkin lähes joka puhelussa. Soittajat ovat yleensä aikuisia, jotkut jopa yli 90-vuotiaita, mutta useimmat 18-79-vuotiaita.

”Hyvin moni miettii, että leviääkö sota Suomeen tai tuleeko maailmansota tai ydinsota. Täytyykö lähteä pakolaiseksi, entä täytyykö nuorten miesten mennä sotimaan”, Winter kertoo.

Kriisipuhelimeen soittajat kysyvät myös ihan konkreettisia asioita esimerkiksi väestönsuojista – ja saako niidhin ottaa mukaan lemmikin.

”Ahdistus voi olla suurta ja välillä se on soittajilla johtanut toimintakyvyttömyyteen, eli henkilö ei pysty esimerkiksi nukkumaan tai tekemään työtä tai opiskelemaan.”

Susanna Winter vastaa myös kysymyksiimme siitä, kuinka pärjätä sotapelkojen kanssa:

Lue myös: Sodan pelko voi lamaannuttaa – Mikä avuksi, kun ahdistus valtaa mielen? Näin vastaa ja neuvoo mielenterveyden asiantuntija

X