Sodan pelko voi lamaannuttaa – Mikä avuksi, kun ahdistus valtaa mielen? Näin vastaa ja neuvoo mielenterveyden asiantuntija

Sodan pelko voi jopa lamaannuttaa mielen. Kuormittavuus on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat aiemmat elämänkokemuksemme sekä se, millaiset ongelmanratkaisutaidot omaamme.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jatkuva sotauutisten selailu voi lisätä huolta ja pelkoa omasta tulevaisuudesta.

Sodan pelko voi jopa lamaannuttaa mielen. Kuormittavuus on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat aiemmat elämänkokemuksemme sekä se, millaiset ongelmanratkaisutaidot omaamme.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Jos sodan pelko kalvaa ja mieli on ahdistunut, miten omaa oloa voi helpottaa? Näin neuvoo MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelintoiminnan päällikkö, sosiaalipsykologi Susanna Winter.

1. Mitä tehdä, jos sodan pelko käy kestämättömän suureksi?

”Tällaisessa poikkeustilanteessa on normaalia, että tulee vahvoja tunteita ja esimerkiksi pelkoa. Niitä ei kannata väkisin yrittää tukahduttaa. Sen sijaan tunteita kannattaa tutkia ja miettiä, mitä niille voisi tehdä.

Tällaisen tilanteen kuormittavuus on todella yksilöllistä ja siihen vaikuttavat aiemmat elämänkokemuksemme ja se, minkälaiset ongelmanratkaisutaidot ihmisellä on.

Kannattaa miettiä mitkä ovat omat tavat purkaa stressiä ja pahaa oloa. Joillekin se voi olla esimerkiksi liikunta ja toiselle lukeminen ja kolmannelle vaikka rentoutusharjoitukset.”

2. Keveneekö mieli, jos huolen jakaa?

”Kyllä. Jo koronan alussa monelle tuli se kokemus, että tämä on yhteinen haaste ja kriisi, ja yhdessä me tästä selviämme. Vahva me-henki on nyt vastavoima pelolle.”

3. Mikä neuvoksi, jos ei enää pärjää omien pelkojensa kanssa?

”Silloin kannattaa ryhtyä käsittelemään asioita ammattilaisten kanssa. Voi ottaa yhteyttää esimerkiksi MIELI ry:n kriisipuhelimeen ja miettiä siinä keskustelussa, että mikä voisi auttaa.

Kriisityöntekijöidemme mukaan soittajia monesti auttaa jo se, että ylipäätään saa jutella siitä raskaasta painolastista, joka harteilla on. On myös tärkeää, että soittaa saa anonyymisti. Usein jo yksikin keskustelu auttaa, soittajat kertovat rauhoittuneensa, tulleensa kuuluiksi ja voivansa paremmin.

Jos tuntuu, ettei mikään keino lievennä pelkoja, oli kriisi mikä tahansa, niin silloin kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi työterveyshuoltoon. Ylipäätään työpaikoilla on tärkeä puhua siitä mitä sodan pelko ja pelko ylipäätään aiheuttavat.

Apua tarjovat myös terveysasemat, kriisikeskukset, auttavat palvelut – erilaisia mahdollisuuksia on ympäri Suomea. Samoin jos on oppilaitoksessa, sielläkin on töissä omat terveydenhuoltolan ammattilaiset, kuraattorit ja psykologit, joihin kannattaa ottaa yhteyttä.”

Lue myös: Liika murehtiminen voi olla uuvuttava noidankehä – Lue 10 neuvoa, joilla pääset eroon turhasta murehtimisesta ja irti huolimyllystä

4. Miten sodasta saisi puhua työpaikalla?

”Työpaikalle kannattaa laatia pelisäännöt ja ottaa asia esiin huomioiden juuri se, että kaikilla selviytymiskeinot ovat erilaisia. Mutta kaikilla on oikeus olla kuulematta sotakeskusteluja ja sitä kautta kuormittumatta lisää.”

5. Uutiset lisäävät ahdistusta – pitääkö niiden seuraaminen lopettaa kokonaan?

”Uutisvyöry on nyt kovaa etenkin somessa. Silloin sodan pelko voi kasvaa. Joitakin rauhoittaa, että tietää faktat ja pysyy kärryillä. Joillekin kaikissa käänteissä mukana pysyminen puolestaan vain lisää tuskaa.

Olisi tärkeää kyetä tunnistamaan, että mitä minä tarvitsen tässä vaikeassa tilanteessa. Jotkut esimerkiksi ovat sopineet itsensä kanssa, että kaksi kertaa päivässä voi katsoa uutiset, ja katsoo ne luotettavalta taholta. Jos katsoo paljon TikTok-videoita sodasta, niin aivan varmasti tulee pahempi olo.”

6. Miten omaa kehoa saisi rauhoiteltua?

”Hengitysharjoituksilla ja kävelylenkeillä saa keholle viestin, että tässä hetkessä ei ole hätää. Toisaalta nämä ovat itsestään selviä asioita, että pidä huolta arkirutiineista, nuku, syö ja liiku, niin voihan se tuntua kornilta, kun itsellä on kauhea hätä.

Siitä huolimatta näitä asioita kannattaa noudattaa, myös päihteistä pidättäytyminen on tärkeää.”

Lue myös: Hyvä uni rakennetaan jo päivällä – Lue unilääkärin neuvot, jotta nukut paremmin

7. Onko minulla oikeus pelätä?

”Kyllä se näin on, että jos kohtaa ihmisen, jolla on kovasti pelkoa, niin ei sitä toinen voi lähteä arvottamaan, että saako ihminen tuntea tuolla lailla kuin tuntee.

Ei ole mitään tahoa, joka määrittelisi, että mitä saa tuntea ja mitä saa ajatella. Eikä ole ainakaan hyvä lähteä tukahduttamaan niitä tunteita.”

Lue myös: Irtaudu arjesta! Lue 10 vinkkiä: Näin luonto hoitaa mieltä ja kehoa

X