Kritisoitu Huawei sai näkyvyyttä Ylen televisioiman Urheilugaalan pääsponsorina – Oliko tämä sopivaa? ”En osaa sanoa”, vastaa Ylen etiikkapäällikkö

Ylelle Huawei-näkyvyys on erityisen kiusallista ajoituksen vuoksi. Kyseessä ei nimittäin ole mikä tahansa sponsori.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iivo Niskanen vastaanottaa Huawein palkinnon vuoden sykähdyttävimmästä urheiluhetkestä.

Ylelle Huawei-näkyvyys on erityisen kiusallista ajoituksen vuoksi. Kyseessä ei nimittäin ole mikä tahansa sponsori.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Ylen televisioimassa Suomen Urheilugaalassa hiihtäjä Iivo Niskanen oli ylitse muiden. Hänet kruunattiin vuoden urheilijaksi. Sama mies oli myös tarjonnut katsojille vuoden sykähdyttävimmän urheiluhetken.

Niskasen ohella gaalan toinen suuri voittaja oli pääsponsori Huawei.

Palkinnon vuoden sykähdyttävimmästä urheiluhetkestä jakoi Huawein kuluttajaliiketoiminnan maajohtaja Roger Yu. Pystin lisäksi Niskanen sai Huawein tuotepalkinnon. Luovutustilaisuudessa Huawein logot komeilivat niin näkyvästi kotisohville, että moni ihmetteli Ylen sallimaa estotonta product placementia.

Tapahtuman televisioijana Yleisradiolla on sananvaltaa siihen, miten sponsorit saavat näkyä. Jopa kaupallisilla kanavilla on tapana säädellä tuotemerkkien näkyvyyttä. Mauton revittely ei ole kenenkään etu.

Yle tuli siis ehkä antaneeksi sponsorille enemmän näkyvyyttä kuin se olisi saanut kaupalliselta kanavalta.

Huawein näkyvyys oli ajoituksena huono

Ylelle Huawei-näkyvyys on erityisen kiusallista ajoituksen vuoksi. Kyseessä ei nimittäin ole mikä tahansa sponsori.

Viime kuukausien aikana Huawei on niittänyt paljon negatiivista julkisuutta. Useat länsimaat syyttävät teknologiayhtiötä vakoilusta Kiinan valtion laskuun. Esimerkiksi Australia ja Uusi-Seelanti ovat kieltäneet teleoperaattoreitaan ostamasta viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkoon laitteita ja ohjelmistoja Huaweilta. Seura uutisoi vakoiluaiheesta aiemmin tällä viikolla.

Dramaattisin Huaweita koskeva uutisointi liittyy kuolemanrangaistukseen. Kanada pidätti Huawein talousjohtajan Meng Wanzhoun joulukuun alussa Yhdysvaltain pyynnöstä. Sen jälkeen Kiinassa pidettiin pikainen oikeudenkäynti. Kanadalaisen Robert Lloyd Schellenbergin huumeiden salakuljetuksesta saama 15 vuoden vankeusrangaistus koveni pikavauhtia kuolemanrangaistukseksi.

Tapahtumat on yhdistetty keskenään, Schellenbergia on pidetty diplomaattisen kiistan pelinappulana.

”Tässä tapauksessa moni asia herättää vakavia huolia kuten erityisesti se, että uusi oikeudenkäynti oli niin nopea ja että Kiinan valtiollisessa mediassa tapausta käsiteltiin laajasti. Mitä todennäköisimmin Kiina haluaa lähettää tällä kovasanaisen viestin Kanadalle”, Amnesty Internationalin tutkija William Nee on arvioinut AFP:lle.

Tapahtuman seurauksena Kanada on tiukentanut matkustusohjettaan. Kiinaan matkustavia kehotetaan nyt varovaisuuteen lakien ”mielivaltaisen” soveltamisen vuoksi. Yhdysvallat on kehottanut liittolaisiaan boikotoimaan Huaweita.

Aiemmin tällä viikolla Kiinassa vieraillut presidentti Sauli Niinistö kertoi puhuneensa Kiinan valtiojohdon kanssa ihmisoikeuksista. Tosin Niinistö vaikeni keskusteluiden yksityiskohdista.

Ylellä on siis ollut hyvin tiedossa, että Urheilugaalan pääsponsori on myrskynsilmässä. Mitä julkisin varoin toimivassa yhtiössä mahdetaan ajatella Huawein sponsoriesiintymisestä?

”En voi kylmiltäni kommentoida”

”En nähnyt Urheilugaalaa, joten en voi kylmiltäni kommentoida Huaweita”, Ylen etiikkapäällikkö Timo Huovinen vastaa puhelimeen.

Etiikkapomo korostaa, että yleisellä tasolla Yle ei voi olla markkinoinnin välikappale.

”Jos ohjelmasta syntyy markkinoinnillinen vaikutelma, näkökulmasta tulee tietysti keskustella.”

Keskustelua Ylellä ei kuitenkaan ole ollut.

Ei, vaikka Huawein ikävä julkisuus on ollut tiedossa jo monta kuukautta, ja Niinistön valtiovierailu osui gaalan kanssa samalle viikolle.

Huovisen mukaan Ylen urheilun päällikkö Panu Pokkinen ei ole ollut etiikkajohtajaan yhteydessä.

”Minä olen tässä työssä tarjolla, en tyrkyllä. Päätökset tekevät toimitukset.”

Hän myöntää, että kysymyksille on tilaus.

”Esittämäsi kysymykset ovat kyllä ihan relevantteja, mutta en pysty ottamaan niihin kantaa, koska en tiedä yksityiskohtia.”

Nyt Ylellä on taas vuosi aikaa pohtia eettisiä linjauksiaan.

Iivo Niskasen palkintojenjako Yle Areenassa alkaa kohdasta 1:42:25 

X