Ensin metallinpaljastin piippasi patruunoita, sitten löytyi jääkärin luut – Kuka on tämä Kuuterselkään kaatunut sankarivainaja?

Suomalaisen jääkärin luut löysi joulukuussa Karjalan Valli -etsimisyhdistys, joka etsii vapaaehtoistyönä kentälle jääneiden sankarivainajien jäänteitä metallipaljastiminen avulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Metallinpaljastimen avulla Karjalan Vallin etsijät löysivät sankarivainajan tuntolevyn.

Suomalaisen jääkärin luut löysi joulukuussa Karjalan Valli -etsimisyhdistys, joka etsii vapaaehtoistyönä kentälle jääneiden sankarivainajien jäänteitä metallipaljastiminen avulla.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Jyväskyläläinen Veikko Tissari,75, luki Sotaveteraanien uutista ennen joulua tarkkaan. Uutisen mukaan Kuuterselästä oli löytynyt 5. joulukuuta suomalaisen jääkärin luut. Kuka tämä sankarivainaja on?

Juuri Kuuterselässä kaatui myös Veikko Tissarin samanniminen isoveli, jääkäri Veikko Tissari, jonka ruumis jäi sota-aikana rajan taakse.

Isoveljen kaatuminen on ollut Veikko Tissarin elämässä merkittävää, sillä sodan päättymisen jälkeen synnyttyään hänet nimettiin isoveljensä muistoksi Veikoksi.

Tissari tarkasti kaatumispäivän ja se täsmäsi hänen veljensä kaatumispäivään: 15.6.1944. Sotaveteraaniliiton uutiskuvassa näkyi kuitenkin vain tuntolevyn ensimmäiset numerot.

”Saisiko tuntolevyn kaikki numerot näkyviin”, Veikko Tissari kysyi viestissään, jonka kirjoitti Sotaveteraaniliitolle.

Jääkäri sankarivainaja Veikko Tissari

Oliko nyt löytynyt sankarivainaja, jääkäri Veikko Tissari? © Tissarin suvun kotialbumi

Se ei onnistunut. Löydöstä tiedotetaan omaisille vasta, kun vainajan henkilöllisyys pystytään varmistamaan dna-testillä.

Tissarin suvun piti siis odottaa.

Samalla tavalla odottavat myös muut Kuuterselästä poikaansa kotiin edelleen toivovat suomalaisperheet.

”Tuntolevyn perusteella on mahdollista arvioida luotettavasti löytyneen vainajan henkilöllisyys, mutta se ei sitä suinkaan vielä varmista. Tästä syystä ei voida vielä tässä vaiheessa lähteä julkisesti antamaan tarkempia tietoja, joita Tissarin jälkeläisten taholta on toistuvasti tiedusteltu”, Sotaveteraaniliiton tiedottaja  Ariela Säkkinen kertoo.

Jääkärin jäänteet

Karjalan Valli -vapaaehtoiset löysivät Kuuterselästä jääkärin luut ja omaisuutta joulukuussa. Kuva: Karjalan valli

Ensin metallinpaljastin piippasi

Suomalaisen jääkärin luut löysi Karjalan Valli -etsimisyhdistys, joka etsii vapaaehtoistyönä kentälle jääneiden sankarivainajien jäänteitä metallipaljastiminen avulla.

Joulukuun viides päivä metallihälytin piippasi. Ensin löytyi kaksi patruunaa ja lapaluu. Sammaleen alta löytyi yhä uusia luita.

Tässä vaiheessa ei ollut tiedossa, oliko kyseessä suomalainen vai venäläinen sotilas. Asia varmistui, kun etsijät löysivät tuntolevyn.

Se oli suomalaisen jääkärin. Mutta oliko kyseessä vuonna 1920 syntynyt Veikko Edvard Tissari?

Sankarivainaja kotimultiin

”Tunnuslevystä selvisi, että vainaja on oikea”, Tissarin sukuseurasta sanotaan, mutta kehotetaan tarkistamaan asia vielä Veikko Tissarilta.

Ikävä kyllä tieto on väärä, sillä sukuseuran jäsensihteeri Veikko Tissarilla on tallessa veljensä kantakortti.

”Sitähän me toivoimme, että löytynyt vainaja olisi veljeni. Menin tarkistamaan veljen kantakortista tunnuslevyn numerot”, Veikko Tissari kertoo.

Numerosarjan alku ei ikävä kyllä ollut täsmälleen sama kuin nyt löytyneellä vainajalla.

”Jos luiden viereltä löytynyt tuntolevy on oikea, luut eivät ole siis veljeni”, Veikko Tissari sanoo.

Jäljelle jää vain pieni toivonkipinä, että luut kuuluisivat Tissarin veljelle, sillä vainajan luiden vierestä löytynyt tunnuslevy voi periaatteessa kuulua myös toiselle sotilaalle. Sen takia vainajan henkilöllisyyttä ei tarkisteta vain tunnuslevystä, vaan luista otetaan myös dna-näyte.

Veikko Tissari toivoo silti edelleen, että hänenkin veljensä luut vielä löytyisivät, sillä Karjalan Valli -etsintäryhmä jatkaa edelleen sankarivainajien etsimistyötään Venäjän Karjalassa.

”Olisi tosi hienoa saada vielä veli kotimultiin”, Tissari sanoo.

Koskettava elämäntarina

Veikko Tissari on kirjoittanut veljensä koskettavan elämäntarinan ylös ja sen voi lukea Tissarin sukuseuran sivuilta. Jääkäri Veikko Edvard Tissari työskenteli maalarina ja oli juuri ennen kuolemaansa löytänyt rinnalleen sotaleski, perheenäiti Agnes Mäkiselän.

Tarina päättyy näin:

”Rantasalmen sankarihautausmaalla Urho Erosen hautakiven vieressä odottaa tyhjä hauta edelleen sankarivainajaansa.”

Lue myös: Legenda kaivoon haudatuista talvisodan kaatuneista sai vahvistuksen – Suomalaissotilaiden tuntolevyjä löytyi Muolaan pikkukylästä karmeasta paikasta

X