Kulut kuriin – Lue mainiot säästövinkit! Eeva teki nuukailusta taitolajin

Vantaalaisen Eeva Cleushin marketteja ovat Facebookin roskalavat, puskaradiot ja annetaan-palstat. Niiden kautta viitseliäs hakee ilmaiseksi niin tapettiliisterit kuin käsityötarvikkeet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kulut pysyvät kurissa, sillä Eeva Cleushi on kekseliäs. Säästäväisyyden hän on oppinut jo lapsuudessaan.

Vantaalaisen Eeva Cleushin marketteja ovat Facebookin roskalavat, puskaradiot ja annetaan-palstat. Niiden kautta viitseliäs hakee ilmaiseksi niin tapettiliisterit kuin käsityötarvikkeet.
(Päivitetty: )
Teksti: Reija Ypyä

Vantaalainen Eeva Cleushi on nuuka. Kekseliäisyydellä hän on laittanut arkiset elämisen kulut pysyvät visusti kuriin. Hän sulattaa saippuanjämistä uuden saippuan, ostaa ruokatarvikkeet etnisistä kaupoista ja ompelee pikkuhousut vanhoista t-paidoista.

Vanhanaikainen säästäväisyys on Eevalle tuttua jo lapsuudesta. Hän antaa parhaimmat säästövinkkinsä.

Kulut saa kuriin, kun on säästeliäs ja arjessaan kekseliäs – Listasimme Eevan parhaat säästövinkit:

 1. Deodoranttipuikon muovikehään jää hirveästi deodoranttia. Sulatan 2-3 deodorantin jämät yhteen puikkoon ja sitä voi taas käyttää.
 2. Säästän sähköä ja pidän patterit pienellä. Kun istun vaikka sohvalla, lämmitän vain sitä kohtaa lämpöpuhaltimella. Olen varannut niitä joka huoneeseen. Sähkölaskuni putosi roimasti. Kaikki lamput olen vaihtanut LED-valoihin.

  Haluatko kulut kuriin? Näillä vinkeillä säästät varmasti. Perunankuorista syntyvät helposti omatekoiset chipsit.

  Haluatko kulut kuriin? Näillä vinkeillä säästät varmasti. Perunankuorista syntyvät helposti omatekoiset chipsit.© iStock © iStock

 3. Teen terveellisiä ja edullisia sipsejä perunan- ja porkkanankuorista. Öljyän ja maustan ne, ja kuivaan uunissa.
 4. Ostan riisit, pavut ja kuivatuotteet 10 kilon säkeissä etnisistä ruokakaupoista Helsingin Itäkeskuksesta. Maksoin Alanya-kaupassa 10 kg riisisäkistä 5 euroa. Myös öljyt, säilykkeet ja liha ovat siellä edullisia. Kilo jauheliha maksaa 4 euroa. Etnisistä kaupoista saa lihaisat rustoluut puolet halvemmalla kuin muualta.
 5. Tilaan Facebookin hävikkiruokaryhmistä (matsmart ja fiksu ruoka) paljon kuivatuotteita ja säilykkeitä. Viimeksi tavaraa 70 eurolla, kaupassa olisivat maksaneet melkein 400 euroa.
 6. Hyödynnän S-ryhmän ruokakauppojen iltamyyntejä, jolloin punaisen lapun tuotteet saa 60 prosentin alennuksella. Lidlistä saa hiukan nuutuneita kasviksia ison laatikon parilla eurolla. Esivalmistan ja pakastan ne.

  Kananmunakuorista kalkkia – toimii myös hankausjauheena

 7. Säästän kananmunankuoret ja jauhan ne hienoksi. Saan siitä itselleni kalkkilisää ravintoon vaikkapa puuron sekaan. Munakuorijauhe toimii myös siivouksen hankausjauheena ja viljelymaan kalkitsemiseen.

  Kananmunankuoret kannattaa myös hyödyntää. © NORMAN OJANEN/OTAVAMEDIA

 8. Keittiökaapin oviin himoitsemani Van Gogh -tapetit olisivat maksaneet rautakaupassa yli satasen rulla. Tilasin ne Saksasta tehtaalta rullan 55 eurolla ja se tuli viidessä päivässä ovelleni.
 9. Ompelen pikkuhousuja vanhoista trikoopaidoistani. Ostan kirpparilta eurolla paitoja ja yhdistän niitä leikkaamalla ja ompelemalla uusiksi, uniikeiksi paidoiksi.
 10. Hoidan viiden koiran rokotukset eläinlääkäriasemalla neuvotellulla kimppahinnalla. Suuremmat toimenpiteet kuten steriloinnin teetän maaseudulla. Siellä se maksaa alle 200 euroa, pääkaupunkiseudulla yli 300 euroa.
 11. Käytän kahvinporoja siivouksen hankausjauheena, pihan liukkaiden kohtien ”hiekoitukseen”, kasvimaan lannoitukseen ja askartelupaperin värjäykseen.  Käytän niitä myös ihonkuorintaan tai lisään ne tekemääni saippuaan.Hyödynnän saippuanjämät sulattamalla ne kattilassa vesihauteessa, lisää joukkoon kahvinpuruja ja saan taas uuden saippuan.
 12. Käytän huonetuoksuina hajustettua ruokasoodaa. Laitan ruokasoodaa tuikkulasiin, pari tippaa eteeristä öljyä tai vaikkapa kanelitanko, ja päälle tuikkukynttilä palamaan. Lämpö nostaa tuoksun ilmaan.

  Eevan viisi koiraa hyötyvät myös emäntänsä säästäväisyydestä.

  Eevan viisi koiraa hyötyvät myös emäntänsä säästäväisyydestä. © Pekka Nieminen / Otavamedia

 13. Ompelen viidelle pikkukoiralleni talvivaatteet itse vanhoista vaatteista.
 14. Yli puolet kotini sisustuksesta on haalittu ilmaiseksi Facebookin roskalava- ja kierrätysryhmistä. Niin maalit, tapetit, kaakelit, liimat kuin liisterit on mahdollista saada lahjoituksena, mutta aikaa ja viitseliäisyyttä toki tarvitaan.
 15. Kotini kellarissa on rikkinäinen arkkupakastin. Teen siitä kesällä pihalle kompostorin.

Lue myös: Näin helposti säästät arjessa – Seuran lukijat paljastavat nyt säästövinkkinsä: ”Ruokamenoissa on säästää, kun luopuu turhista herkuista, ostaa sesongin kasviksia ja punalaputettuja tuotteita”

X