Kulutusluotot: Vastuu puolison veloista

Jaa artikkeliTilaa Seura

Vastaavatko puolisot toistensa kulutusluotoista? Mitä taphtuu vapaaehtoisen eläkevakuutuksen korvauksille?

Olen ollut naimisissa vajaat viisi vuotta. Meillä ei ole avioehtoa eikä yhteisiä lapsia. Miehelläni ei ole lapsia, mutta minulla on yksi aikuinen poika. Meillä on kummallakin omissa nimissämme otettua kulutusluottovelkaa, mutta ei yhteistä velkaa. Kuolemantapauksessa emme käsitykseni mukaan ole vastuussa toistemme veloista. Pitääkö käsitys paikkansa? Miehelläni on vapaaehtoinen eläkevakuutus. Siinä minut on merkitty edunsaajaksi. Jos mieheni kuolisi, saisinko minä vakuutussumman vai otetaanko se hänen velkojensa maksuun?
Nimimerkillä: Epävarmuutta veloista

Käsityksesi on oikea, et vastaa puolisosi velasta. Jos hän ei kykenisi maksamaan velkaansa, asia vaikuttaisi suoraan sinun varallisuuteesi vain siinä tapauksessa, että velan vakuutena olisi jotakin teidän yhdessä omistamaanne omaisuutta, esimerkki yhteinen koti tai vapaa-ajan asunto. Sinulta ei siis tässäkään tapauksessa voitaisi vaatia euroakaan. Vain yhteinen omaisuutenne voitaisiin realisoida puolison velkojen maksamiseksi.

Yksilöllisen eläkevakuutuksen osalta kupletin juoni on tämä: Jos miehesi kuolee ennen kuin ehtii nostaa säästämänsä varat, sinulle maksettava henkivakuutuskorvaus ei mene miehesi velkojen maksuun. Korvaus maksetaan edunsaajalle.

Lue lisää Vivasta 5/2013!

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox.com

 Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X