Kuningas Charles III on poissa, kun tämä koodi lausutaan – Näin brittihovissa valta periytyy 

Charles III kruunattiin toukokuun kuudes päivä kuninkaaksi, mutta hänenkin poismenoon ryhdyttiin varautumaan jo kuningatar Elisabetin menehdyttyä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuoreen kuninkaan kuolemaan on jo varauduttu.

Charles III kruunattiin toukokuun kuudes päivä kuninkaaksi, mutta hänenkin poismenoon ryhdyttiin varautumaan jo kuningatar Elisabetin menehdyttyä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anni Niittylahti

Päivä kuningatar Elisabetin hautajaisten jälkeen, kuninkaallinen suojelu-upseeri Simon Morgan kertoi Australian Show Todayn haastattelussa, että suunnitelmaa kuningas Charlesin, 74, kuoleman varalle ryhdytään tekemään mitä pikimmiten.

”Operaatio Menai Bridge” on kuningas Charlesin kuoleman koodi

Operaatio Menai Bridgen tarkkoja yksityiskohtia ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta sen uskotaan olevan vastaava, kuin kuningatar Elisabetin kuolemaa koskeva operaatio London Bridge, johon sisältyivät tiedot kuolinilmoituksesta, kansallisesta suruajasta sekä valtiollisista hautajaisista.

menai Bridge

Koodinimi Menai Bridge tulee Walesissa sijaitsevasta riippusillasta. © iStock

Iso-Britannian pääministerille, hallitukselle ja Kansanyhteisön johtajille ilmoitettiin kuningattaren kuolemasta käyttämällä koodia ”London Bridge is down” eli ”London Bridge on kaatunut”. Kansalaiset olivat vielä tässä vaiheessa tietämättömiä asiasta.

Perinteisiin kuuluu, että Buckinghamin palatsin porttiin kiinnitetään ilmoitus, jossa kerrotaan hallitsijan menehtymisestä. Liput lasketaan ympäri maata puolisalkoon ja kirkonkelloja soitetaan ympäri Lontoota. Kansallinen suruaika kestää hautajaisin saakka.

Koodinimiä brittimonarkkien kuolemista on käytetty jo pitkään. Alun perin koodeja käytettiin ettei tieto leviäisi ennen virallista ilmoitusta esimerkiksi puhelinkeskusten kautta.

Elisabetin hautajaiset

Kuningas Charlesin kuoleman varalle tehty suunnitelma muistuttaa todennäköisesti Elisabetin kuolemaa koskevaa operaatio London Bridgea. © Alamy / Lehtikuva

Kun kuningas Charles menehtyy, kuka perii kruunun?

Charlesin menehtyessä kruunu siirtyy automaattisesti perimysjärjestyksessä ensimmäisenä olevalle prinssi Williamille, 40. Jos Williamille tapahtuisi jotain, seuraavana perimysjärjestyksessä on hänen poikansa prinssi George, 9. George ei kuitenkaan pysty toimimaan hallitsijana ennen kuin on täysi-ikäinen.

Prinssi Harry, 38, on perimysjärjestyksessä seuraava aikuinen Williamin jälkeen, joten loogisesti ajateltuna hän toimisi sijaishallitsijana, kunnes George täyttäisi 18. Harry kuitenkin erosi kuninkaallisista tehtävistään vaimonsa Meghanin, 41, kanssa vuonna 2020. Buckinghamin palatsi ilmoitti vuonna 2021, ettei Harry tule enää palaamaan kuninkaallisiin tehtäviinsä

Kolmas aikuinen perimysjärjestyksessä on prinssi Andrew, 63, joka puolestaan vetäytyi kuninkaallisista edustustehtävistä vuonna 2019 seksiskandaalin seurauksena.

Lue myös: Britannian kuninkaalliset palatsit – näin hulppeasti kuningasperhe asuu

Mitä kävisi kuningatar Camillalle?

Charlesin kruunajaisissa myös Camilla, 75, sai kruununsa sekä kuningattaren tittelin. Tätä ennen hänet tunnettiin Cornwallin herttuattarena. Yleensä hallitsijan vanhimman pojan puolisolla on Walesin prinsessan arvonimi, mutta Camilla ei koskaan ottanut kyseistä nimeä käyttöönsä. Hän ei halunnut tulla verratuksi edelliseen Walesin prinsessaan eli prinsessa Dianaan.

Kun Charles kuolee, niin Williamin puolisosta Catherinesta, 41, tulee kuningatar. Camillan seuraava titteli ei ole vielä tiedossa, mutta epäillään, että hän alkaa käyttämään nimitystä leskikuningatar.

Edellisen kuninkaan Yrjö VI:n kumppani kuningatar Elisabet käytti Yrjön kuoltua titteliä kuningataräiti. Tämä nimitys ei kuitenkaan sopisi Camillalle, sillä hän ei ole Williamin ja Harryn biologinen vanhempi.

Lue myös: Charles ja Camilla saivat kruununsa – Yksi liikuttavimmista hetkistä oli, kun prinssi William polvistui isänsä eteen

Kuningas Charles III ja kuningatar Camilla saivat kruununsa. Camilla ei ole voittanut kaikkien sympatioita puolelleen, mutta ehkä kansa viimein hyväksyy hänen paikkansa kuninkaan rinnalla. <span class="typography__copyright">© MV-photos</span>

Kuningas Charles III ja kuningatar Camilla saivat kruununsa. Camilla ei ole voittanut kaikkien sympatioita puolelleen, mutta ehkä kansa viimein hyväksyy hänen paikkansa kuninkaan rinnalla. © MV-photos

X