Lihakset hupenevat salakavalasti iän karttuessa – Saliharrastus kiinnostaa kaiken ikäisiä: ”Salihan on kuin luostarin puutarha”

Lihakset alkavat kadota kuin varkain iän lisääntyessä. Kuntosaliharrastuksen voi aloittaa missä tahansa elämänvaiheessa, jos kiinnostusta piisaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kotilääkärin toimituspäällikkö Tarja Penttinen

Lihakset alkavat kadota kuin varkain iän lisääntyessä. Kuntosaliharrastuksen voi aloittaa missä tahansa elämänvaiheessa, jos kiinnostusta piisaa.
Teksti:
Tarja Penttinen

Keskiaikainen kidutuskammio, vähintään puistattava piinapenkkirivistö.

Niin ajattelin parinkymmenen vuoden ajan kuntosaleista. Pidin lihakset kunnossa mieluummin erilaisissa jumpparyhmissä: nostelin gymstickiä ja punnersin jumppamatolla.

Mutta luettuani tarpeeksi monta lehtijuttua lihasmassan hupenemisesta 50. ikävuoden jälkeen, en pystynyt enää karttelemaan punttisaleja.

Harrastus yllätti

Koska lihakset katoavat salakavalasti, pelkäsin seitsemissäkymmenissä havahtuvani jonain päivänä siihen, etten pysty ­laskeutumaan portaita tai saa heilautettua kauppakassia työtasolle.

Tilasin personal trainerin oppaakseni uuteen maailmaan. Alkuhämmennyksen laannuttua huomasin oikeastaan viihtyväni salilla. Vaikka lihaksia poltteli ja kirosanoja karkasi, aloin nauttia kuntosalin ilmapiiristä.

Salihan on kuin luostarin puutarha. ­Lihakset huutavat hoosiannaa, mutta muuten on hiljaista. Kävijät hipsivät vaiti laitteelta toiselle ja vaipuvat niiden pauloihin kuin rukoukseen keskittyneinä.

Lue myös: Oletko nainen 50+? Näin elät terveellisemmin ja kanavoit energiasi – Lue vinkit aktiiviseen arkeen

Kotilääkäri

Syyskuun Kotilääkäri 8/21 on ilmestynyt!

Elämäntapa hellii kehoa ja mieltä

En ole yksin. Meitä ennakkoluulonsa voittaneita ja iloisen yllätyksen kokeneita on paljon. Kotilääkärin numerossa 8/2021 on monta kertomusta erilaisista ryhtiliikkeistä, joista on lohjennut iloa ja terveyttä.

Ymmärsin, että minulla on elämän viimeinen kolmannes vielä edessä. Päätin, etten halua elää sitä puolikuntoisena”, näyttelijä Jukka Rasila kertoo omista motiiveistaan.

Viidenkympin kitkerä kriisi kääntyi makeaksi voitoksi. Kehoa ja mieltä hellivä elämäntapa on tullut Jukalle niin rakkaaksi, että hän aikoo valita sen myös tulevaisuudessa – joka päivä.

Minäkin jatkan salilla käyntiä. Salilla vietetyt tunnit eivät näy ihmeemmin kropassani, mutta yksi asia on varma: jos en kävisi, se näkyisi ja tuntuisi.

Juttu julkaistu ensi kertaa Kotilääkäri-lehden numerossa 8/2021.

Lue myös: Kotitreeni pelasti Aimo Haikaraisen, 75, lihaskadolta – ”Yleiskuntoni on selvästi parantunut”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X