”Liikkumisen suositukset ovat muuttuneet - Kerrytä viikkosaldoasi minuutti kerrallaan”

”UKK-instituutin mukaan ­aikuisille suositellaan kevyen liikkumisen lisäksi sydämen sykettä nostavaa reipasta liikkumista 2 tuntia 30 minuuttia viikossa”, muistuttaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"UKK-instituutin mukaan ­aikuisille suositellaan kevyen liikkumisen lisäksi sydämen sykettä nostavaa reipasta liikkumista 2 tuntia 30 minuuttia viikossa", muistuttaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.
(Päivitetty: )
Teksti:
Erkki Meriluoto

Liikkumisen suositukset ovat muuttuneet. Kiitos kuuluu Yhdysvalloissa tehdylle mittavalle selvitykselle, jonka pohjalta ne ovat päivittyneet Suomeenkin.

Enää ei tarvitse miettiä, että tuliko 10 minuutin kertaliikunnan vähimmäisaika täyteen. Nyt jokainen minuutti lasketaan. Eli jos viskaat läppärin tässä kohtaa kiinni tai laitat älylaitteen pöydälle ja juosta kipaiset talon ympäri (älä liukastu, äläkä palellu!), sekin kerryttää ­oitis viikkosaldoasi.

Uudistuneen liikuntasuosituksen ydin on ennallaan. UKK-instituutin mukaan ­aikuisille (18–64 v) suositellaan kevyen liikuskelun lisäksi sydämen sykettä nostavaa reipasta liikkumista 2 tuntia 30 minuuttia viikossa.

Samat terveyshyödyt saa myös lisää­mällä liikkumisen tehoa rasittavaksi. Tällöin liikkumismäärän suositus on 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Yli 65-vuotiaille suositukset ovat muuten samat, mutta se korostaa enemmän lihasvoimaa, notkeutta ja tasapainoa, joilla on vaikutusta arjessa selviytymiseen, liikkumiskykyyn ja kaatumisten ehkäisyyn.

Lue myös: Näyttelijä Linda Wiklund panostaa monipuolisesti hyvinvointiinsa: ”65-vuotiaana haluan olla elämäni kunnossa ja vedellä näyttämöillä samalla tavalla kuin nyt”

Kevyttäkään liikuskelua ei pidä väheksyä. Tutkimusten mukaan siitä on hyötyä etenkin niille, jotka liikkuvat muuten vain vähän. Kevytkin liikuskelu voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa ja vetreyttää lihaksia ja niveliä.

Uudet suositukset kannustavat etenkin taukoliikuntaan, joka sopii näppärästi ainakin omiin arkikiireisiin. Kesken työpäivän voi lähteä näyttöpäätteen äärestä pienelle happihypylle tai kotona lastenhoidon lomassa innostua vaikkapa punnertamaan.
Silti ei kannata lopettaa tunnin lenkkejäkään – jo pelkästään oman mielenrauhan vuoksi.

Lue myös: Luontovideon katselu työpäivän aikana kannattaa – Tauot virtuaalimaailmassa lisäävät työhyvinvointia ja auttavat palautumaan

Virtuaalisuus tuo apua työhyvinvointiin. Luontovideo kesken työpäivän auttaa vähentämään työstressiä.

Virtuaalisuus tuo apua työhyvinvointiin. Luontovideo kesken työpäivän auttaa vähentämään työstressiä. © iStock

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X