Lopahtaako sinunkin treenimotivaatio? Tässä voi olla syy

Turun yliopistossa huomattiin, että liikunnan teho saattaa vaikuttaa siihen, kuinka treenimotivaatio säilyy alkuinnostuksen jälkeenkin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Matala treeniteho voi motivoida liikkumaan alkuinnostuksen jälkeenkin. 

Turun yliopistossa huomattiin, että liikunnan teho saattaa vaikuttaa siihen, kuinka treenimotivaatio säilyy alkuinnostuksen jälkeenkin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Kaikki tietävät, että syksyisin liikuntakeskukset ruuhkautuvat, kun ihmiset palaavat ruotuun kesän jälkeen. Kaikki myös tietävät, että kun jaksaa odottaa, ruuhka häviää kuukaudessa kahdessa. Moni miettiikin, miten pystyisi ylläpitämään treenimotivaatiotaan ja pääsisi eroon sohvan vetovoimasta.

Turun yliopiston PET-keskus saattaa osata auttaa. Siellä tehdyssä tutkimuksessa on nimittäin selvitetty, miten liikunnan teho vaikuttaa endorfiinien vapautumiseen aivoissa. Liikunnan aiheuttama endorfiinien vapautuminen voi olla tärkeä tekijä, joka vaikuttaa liikuntamotivaatioon ja säännöllisten liikuntaharrastusten ylläpitoon.

Tutkijat huomasivat, että nykyisin suosittu kovatehoinen intervallitreeni, HIIT, vapauttaa endorfiineja ihmisen aivoissa. Tavanomainen, matalahkolla teholla suoritettu tunnin mittainen aerobinen treeni ei saa aikaan samanlaista endorfiinien vapautumista.

”Tuloksemme osoittavat, että liikunnan intensiteetti vaikuttaa endorfiinien vapautumiseen”, sanoo tohtorikoulutettava Tiina Saanijoki Turun PET-keskuksesta.

Veren maku suussa ei ole hyväksi treenimotivaatiolle

Tutkimuksessa selvisi myös, että eri treenitehoihin liittyvien positiivisten tuntemusten lisäksi negatiiviset tuntemukset välittyvät osin saman välittäjäainejärjestelmän kautta.

”Erittäin raastavassa treenissä endorfiinit saattavat liittyä kovan intensiteetin aiheuttamiin negatiivisiin tuntemuksiin ja kipuun, ja niiden tehtävä voi olla suojella elimistöä fyysisesti ja henkisesti raskaassa haasteessa. Paha olo treenin aikana ja sen jälkeen voi tällöin vähentää liikuntaintoa”, Saanijoki sanoo.

Jos siis haluaa varmistaa, että motivaatio liikkumiseen säilyy alkuinnostuksen jälkeenkin, kannattaa kiertää intervalliharjoittelu kaukaa ja valita matalatehoiset lajit. Matalammilla treenitehoilla elimistön kuormitus on kohtalaista, ja tällöin mahdollisten endorfiinien vapautumisen aiheuttama mielihyvä voi innostaa liikkumaan.

Paha olo treenin aikana voi vähentää liikuntaintoa. © COLOURBOX

Mikä HIIT?

Kirjainyhdistelmä HIIT tulee sanoista high intensity interval training. Se on kovaa intervalliharjoittelua, jolla saa nopeasti tuloksia muutaman minuutin kovilla treeneillä. Yksinkertaisimmillaan pikakuntoilu tarkoittaa hölkkälenkkiä tai kuntopyöräilyä, johon kuuluu 4–10 täysillä vedettyä pyrähdystä. Pyrähdykset vaihtelevat 30 sekunnista muutamaan minuuttiin. 15 minuutissa voi saavuttaa samat tulokset kuin tunnin lenkillä.

HIIT laittaa aineenvaihdunnan täysteholle, ja kun hetken jaksaa painaa täysillä, lähtee rasva nopeasti palamaan, voima ja kestävyys kasvuun ja kunto nousuun.

Tutkimus tehtiin positroniemissiotomografian eli PET-kuvantamisen avulla. Tutkittavien verenkiertoon annosteltiin pieni määrä radioaktiivista merkkiainetta, joka sitoutuu aivojen opioidireseptoreihin. Merkkiaineen jakautumista aivoissa mitattiin PET-laitteella kolmesti: tunnin mittaisen aerobisen pyöräilyn, HIIT-pyöräilyn sekä levon jälkeen.

Lue myös:

Ammattilaiset vinkkaavat: Näin motivoit itsesi liikkumaan

Kotilääkäri-lehti: Näin Baba Lybeck kasvattaa lihaksia

X