Marko Keränen tanssi Airan kanssa Macarenaa viimeisessä tapaamisessa – Tämän tanssin tähtivalmentaja esittäisi nyt esikuvansa ja ystävänsä muistolle

Tanssinopettaja Marko Keränen ihaili Aira Samulinin rohkeaa tienraivaajan henkeä. Tanssilegendalla oli erityinen kyky koskettaa laajaa kirjoa erilaisia ihmisiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suru-uutinen Aira Samulinin kuolemasta tavoitti Marko Keräsen kesken teatteriharjoituksen.

Tanssinopettaja Marko Keränen ihaili Aira Samulinin rohkeaa tienraivaajan henkeä. Tanssilegendalla oli erityinen kyky koskettaa laajaa kirjoa erilaisia ihmisiä.
Teksti:
Linda Martikainen
Kuvat:
Tommi Tuomi

Yrittäjä-taiteilija Aira Samulin on poissa. Tanssinopettaja Marko Keränen kuuli suru-uutisen tanssilegendan poismenosta kesken teatteriesityksen läpimenon.

Ensin teatterikatsomossa istuneen Keräsen silmiin kohosivat kyyneleet. Sitten korviin kantautui muistin sopukoista vuosien varrella tutuksi tullut hersyvä nauru.

”Aira tuli usein pirskahtelevalla naurulla sisään. Vaikka joskus olikin vähän ankeita ja haasteellisia aikoja, Aira toi positiivisuutta ja räväkkyyttä tilanteeseen. Hän osasi sanoa aina oikeat sanat ja katkaista melankolisen tunnelman”, Marko Keränen kuvailee. 

Ne vuodet, mitkä hän sai Airan tuntea, eli tämä rikasta elämää. 

”Rikkaalla tarkoitan Airan laajaa ystäväpiiriä. Aira oli aina menossa ja hän aina oli paikalla. Aira oli esimerkki siitä, että joku voi olla jo eläessään niin legendaarinen.”

Aira Samulin ja ystävä Marja Salokangas Syöpäsäätiön konsertissa Helsingin Johanneksen kirkossa 10. lokakuuta 2023.
Aira Samulin ja ystävä Marja Salokangas Syöpäsäätiön konsertissa Helsingin Johanneksen kirkossa 10. lokakuuta 2023. © Erkki Meriluoto

”Tanssimme yökerhossa Lambadaa”

Aira Samulin ja Keränen tapasivat aikoinaan Finnish Dance Organisationin kilpailuissa. Samulin oli nuorelle Keräselle jo silloin eräänlainen käsite. 

”Kisoissa tapasin hänet ensimmäisen kerran, mutta siellä meidän tiemme eivät vielä kohdanneet. Ystävyytemme alkoi kun muutin Helsinkiin ja Tanssii tähtien kanssa -ohjelman ensimmäinen kausi starttasi. Silloin kasvoni jäivät varmaan hänelle mieleen. Minulla ja Airalla juttu jatkui aina siitä, mihin se oli edellisellä kerralla jäänyt.” 

TTK:n ulkopuolella ystävät ehtivät tehdä myös erilaisia keikkoja yhdessä. Usein ne liittyivät muotiin tai tanssiin. Viihtyipä kaksikko toisinaan myös yöelämässä yhdessä yhteisten ystävien kanssa. 

”Kymmenen vuotta sitten tanssimme yökerhossa Lambadaa”, Keränen naurahtaa.

Tämän vuoden TTK-pari Pia Penttala ja Marko Keränen tapasivat Airan vastikään lähetyksen jälkeisillä jatkoilla. © Tiia Ahjotuli

Macarenaa ja pizzaa viimeisellä tapaamisella

Viimeisen kerran Marko Keränen näki Aira Samulinin vain viikkoa ennen kuin kohtalokasta maanantaita. Tapaamisessaan 96-vuotias Samulin tanssi Macarenaa sekä söi Keräsen ja tähtioppilas Pia Penttalan kanssa lähetyksen jälkeisillä jatkoilla pizzaa.

Airan poismenon hän kokee suurena menetyksenä.

”Se tuntuu hullulta, koska Aira on ollut aina. En tiedä, mitä TTK-tuotanto meinaa tehdä Airan vakiopaikalle tanssistudiolla. Eihän siihen voi laittaa ketään istumaan!”

Aira Samulin Tanssii Tähtien kanssa -ohjelman finaalilähetyksessä marraskuussa 2022.
Aira Samulin osallistui myös Tanssii Tähtien kanssa -ohjelman finaalilähetykseen marraskuussa 2022. © Tiia Ahjotuli

”Hurjat geenit ja tahdonvoimaa”

Marko Keränen uskoo, että tanssi toi Aira Samulinille paljon terveyshyötyjä. Toisaalta taustalla olivat ehkäpä entisajan sitkeät geenit ja kovankin elämän koettelemukset.

”Isomummoni oli samanlainen. Minusta tuntuu, että entisaikaan oli hurjempia geenejä ja tahdonvoimaa. Tanssista sanotaan, että se on myös aivoliikuntaa. Kun Aira tanssi koko ikänsä niin luulen, että sillä on ollut vaikutusta koordinaatiokyvylle, muistamiselle ja keholle.”

Jos Samulin ei olisi tanssinut, uskoo Keränen hänen löytäneen paikkansa esimerkiksi muodin parista.

”Jotain muotia, suunnittelua ja designia se varmaankin olisi ollut. Airallahan oli ihan oma tyylinsä. Uskon, että hän olisi yhdistellyt yrittäjyyttä ja luovuutta. En millään usko, että hän mikään rivityyppi olisi ollut.”

Mentoriksi Aira Samulin

TTK on ollut Marko Keräsen omalle uralle näyttävä ponnahduslauta, joka on mahdollistanut paljon. Ennen ohjelmaakin hän toki tanssi, mutta pohjoisessa ja ilman 1,8 miljoonaa tv-katsojaa. 

”TTK on tehnyt sen, että työni tunnistetaan laajasti ja nimeni tunnetaan. Olen aina kiitollinen siitä.”

Tanssii tähtien kanssa -kilpailun finaalissa 2010 Laura Voutilainen ja Marko Keränen saivat hopeasijan. © Pekka Nieminen / Otavamedia

Viidellä kaudella Keränen tanssi laulaja Laura Voutilaisen kanssa ja silloin tähtiparit saivat valita itselleen mentorin.

”Me valitsimme Airan. Se oli ihan älyttömän hedelmällistä ja tuli puhuttua aika henkeviäkin juttuja. Näin Airassa ja Laurassa paljon samaa. Molemmat olivat omanlaisiaan tienraivaajia. Minusta oli hauska seurata niitä voimanaisia.”

Keränen oppi näkemään Airasta myös herkän puolen, vaikka ulospäin hän oli tosi räiskyvä. 

”Uskon, että kotioloissa hän oli enemmänkin se Evakon laulu, ulkona taas se Saturday Night Fever.”

Aira oli tärkeä osa TTK-ohjelmaa

Jos Marko Keräsen pitäisi tanssia Airalle, olisi valinta tango.

”Tiedän, että hän rakasti voimakkaita tangoja, vaikka Aira toikin ihmisten tietoisuuteen niin sanotut muotitanssit. Sitenhän tällaiset legendat syntyvät: heillä täytyy olla kyky koskettaa laajaa kirjoa ihmisiä. Se minusta Airalla oli.”

Tanssija Marko Keränen muistelee Aira Samulinia.
Aira Samulin oli Marko Keräsen esikuva ja ystävä. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Yksi asia, mikä Kerästä hieman harmittaa on se, että Samulin ei koskaan päässyt istumaan TTK:n tuomaristoon. 

”Minusta olisi ollut mielenkiintoista, että Aira olisi ollut vierailevana tuomarina. Nyt se mahdollisuus jäi näkemättä.”

Samulin jaksoi kuitenkin tsempata tanssijoita enemmän kuin kukaan muu. Välillä hän pui nyrkkiäkin ilmassa. 

”Meitä ei enää kovin montaa alkuperäisiä tyyppejä ole mukana ohjelmassa. Aira oli yksi meistä harvoista natiiveista. Kyllä sieltä nyt tulee iso persoona puuttumaan.”

 Aira Samulin oli TTK-yleisössä kahta kertaa lukuun ottamatta. 

”Totta kai mielessä on haikeutta, mutta samalla ajattelen, että vitsi kun pystyisi itsekin elämään noin. Jokaisen pitäisi saada ripaus Airaa. Väitän, että kaikki, jotka pääsivät Airan lähelle, saivatkin osansa siitä tähtipölystä. Olen aivan varma, että Aira seuraa tansseja jatkossakin.”

Lue myös: Aira Samulin oli TTK:n salattu studiovieras koronarajoitusten aikana – ”Hän varmaan ajatteli, että jos elämä tähän kaatuu, niin kaatukoon”

Aira Samulin osallistui korona-aikaan myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelman Halloween-jaksoon.
Aira Samulin osallistui korona-aikaan myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelman Halloween-jaksoon. © Tiia Ahjotuli

Lue myös: Huumori yhdisti ystäviä – Jorma Uotinen vietti Aira Samulinin kanssa joulut ja juhannukset: ”Aira pyysi, että olisin hävytön ja ilkeä joulupukki”

Jorma Uotinen ja Aira Samulin
”Aira nauroi paljon ja oli hyvä kertomaan vitsejä”, Jorma Uotinen kuvailee edesmennyttä ystäväänsä. © Tiia Ahjotuli
X