Suru on käsin kosketeltavaa Medykan rajakylässä Puolassa - Avuntuoja Veli-Matti Meriko sodan karmeudesta: ”Siellä on alaikäisiä ilman vanhempiaan”

Ukrainan ja Puolan rajalla Medykan rajakylässä annetaan apua hyökkäystä pakeneville mutta myös hyvästellään Ukrainaa puolustamaan lähtijöitä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Puolassa Medykan rajakylässä läheiset hyvästelevät sotaan lähtijöitä. Ukrainaa puolustavia vastaan rajalla tulee pakenevien siviilien virta.

Ukrainan ja Puolan rajalla Medykan rajakylässä annetaan apua hyökkäystä pakeneville mutta myös hyvästellään Ukrainaa puolustamaan lähtijöitä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Medykan rajakylässä Puolassa tilanne on rauhallinen, mutta surullinen. Niin kuvaa Ukrainasta lähteville pakolaisille apuaan tarjoava lahtelainen Veli-Matti Meriko. Häntä liikuttavat erityisesti maataan puolustamaan lähtevät miehet, jotka hyvästelevät saattamaan tulleita läheisiään.

”Kuten aikanaan suomalaiset sotilaat, hekin haluavat taistella oman maansa puolesta, vaikka asuvatkin muualla Keski-Euroopassa. Osa uhoaa lähtevänsä kukistamaan Putinin, kaikki ovat täynnä uskoa”, Veli-Matti Meriko sanoo.

Hän saapui Tallinnasta vuokratulla linja-autolla Puolaan, Ukrainan Lvivin vastaiselle rajalle keskiviikkona. Tuomisina oli ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä sodan jaloista paenneille. Tarkoituksena oli tarjota kyyti Suomeen noin sadalle sitä odottavalle ukrainalaiselle, mutta heille oli järjestynyt kyyti jo aiemmin.

Kaikki eivät myöskään halua jäädä rajalle odottamaan.

”Useimmat Suomeen haluavat pakolaiset yöpyvät raja-asemalle pystytetyissä avustusleireissä, mutta jatkavat matkaansa suuriin kaupunkeihin, kuten Varsovaan kyytiä odottamaan.”

Paikalla on ja sinne on matkalla useita suomalaisia autokuntia. Heitä yhdistetään kyydin tarvitsijoihin whats up -sovellukseen perustetussa ryhmässä.

”Surullista ja pelottavaa on, että siellä on myös alaikäisiä ilman vanhempiaan. Keskiviikkona kyytiä Suomeen odotti kaksi eri perheen lasta”, Veli-Matti sanoo.

Medyka rajakylä puola

Rajakylässä odottaa rattaat pienimpiä Venäjän hyökkäystä Ukrainasta pakenevia. © Veli-Matti Meriko

Medyka ottaa vastaan sotaa paenneet

Rajan vastaanottoteltoissa näkyvät myös lahjoituksina tuodut tuotteet. Kriisin keskellä koordinoitu jakelu on ensiarvoisen tärkeää, ja se on parhaiten hallussa isoilla järjestöillä. © Veli-Matti Meriko

Puolalaiset ovat avanneet auttajille kotiensa ovet

Veli-Matti Merikon matka ei ole sujunut ongelmitta. Vuokratussa autossa ilmeni laakerivika. Raja-asemalla partioineet poliisit auttoivat viemään auton korjaamolle ja järjestivät Veli-Matille kotimajoituksen paikallisen puolalaisen pariskunnan luokse.

”Täällä on todella ystävällistä väkeä, kuten Itä-Euroopassa yleensä.”

Torstaina matka jatkui uudella vuokra-autolla etelämmäs Medykan rajakylään.

Veli-Matti aikoo jäädä rajaseudulle niin kauaksi kuin hänen avulleen on käyttöä. Suomen ja Ukrainan rajan väliä myös ajetaan, kunnes kaikki pakolaiset ovat päässeet turvaan.

”Uskon hyvän kiertämiseen”, hän perustelee.

Lue myös: Apua Ukrainaan kaivataan – Lahjoita rahaa, tavara- ja vaatelahjoitusten sijaan! Näin autat tehokkaimmin katastrofiavun ammattilainen perustelee

X