Puun juurakko olikin karhu – Valtion budjettipäällikkö Mika Niemelä koki odottamattoman luontoelämyksen tyttäriensä kanssa

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä on kotoisin Lieksasta, Pohjois-Karjalasta. Lapsuusmaisemassa ja mökillä mieli lepää – joskus yllättävät kohtaamiset luonnossa tosin jäävät lähtemättömästi mieleen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mika Niemelä koki yllätyksen tyttäriensä kanssa syyslomalla Pohjois-Karjalassa, sillä edessä ollut "puun juurakko" olikin karhu.

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä on kotoisin Lieksasta, Pohjois-Karjalasta. Lapsuusmaisemassa ja mökillä mieli lepää – joskus yllättävät kohtaamiset luonnossa tosin jäävät lähtemättömästi mieleen.
Teksti:
Kirsi Riipinen

Budjettipäällikkö Mika Niemelä voi ihastella työhuoneensa ikkunasta Valtioneuvostonlinnasta hieno näkymää Senaatintorille ja Tuomiokirkkoon. Ulkona paukkuu pakkanen, ja suomalaiset jännittävät, kuinka iso hyppäys pörssisähkön hintaan on tulossa seuraavaksi päiväksi.

Pörssisähkön mustaperjantai tammikuussa ei jäänyt Niemelältäkään huomaamatta, vaikka hänen kotinsa Espoossa lämpiää kaukolämmöllä. Vain pari vuotta vanha mökki Kolilla sen sijaan lämpiää tulisijan lisäksi sähköllä.

Pohjois-Karjalan luonto jättää jälkensä

Mika Niemelä on kotoisin Pielisen toiselta puolelta Lieksasta, minkä kuulee edelleen hänen puheestaan. Murre voimistuu, kun hän palaa puheessaan synnyinmaisemiin ja mökille.

Pohjoiskarjalaiset maisemat ja luonto ovat hänelle rakkaat, ja sinne hän suuntaa pidemmillä vapailla. Joululomalla pakkasta oli lähes 40 astetta, ja silloin mökin tulisija oli ahkerassa käytössä.

Ulkoilukin onnistui, ja hiihtolenkillä näkyivät susien jäljet. Ahma bongattiin mökin ikkunasta.

Puujuurakko olikin karhu!

Jännittävämpi kokemus on syyslomalta, jolloin hän oli kävelyllä vaaramaisemassa 12- ja 15-vuotiaiden tyttäriensä ja borderterrierin kanssa.

Edessäpäin näkynyt tumma hahmo ei ollutkaan puujuurakko vaan karhu.

Isä komensi tyttärensä kävelemään takaisin asutusta kohti sähkölinjaa seuraamalla, hän itse jäi hetkeksi puiden suojaan tilannetta katsastamaan. Kun tyttäret olivat ehtineet kauemmas, Mika Niemelä lähti perään koiran kanssa.

Tyttäret olivat sitä mieltä, että karhu oli heistä parinkymmenen metrin päässä. Niemelän mielestä arviossa on kalajutun tuntua, hänen mielestään sata metriä on lähempänä totuutta.

Ehdittekö ottaa karhusta kuvaa?

”Ei meillä kenelläkään ollut puhelinta mukana”, Mika Niemelä toteaa.

Lue myös: Jopa 10 karhua kerralla samalla pellolla – Karhujen määrä kasvaa Pohjois-Karjalassa Venäjältä tulevilla kontioilla

Karhuja saapuu Itä-Suomen Venäjältä, jossa karhukannat ovat hyvin vahvoja.
Karhuja saapuu Itä-Suomen Venäjältä, jossa karhukannat ovat hyvin vahvoja. © Jyrki Suikkonen
X