Millaista on vanhusten arki? Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo: ”Olen jo saanut puheluita, joissa uupuneet ihmiset kertovat kokemastaan”

Suomen ensimmäinen vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo patistaa näkemään vanhukset yksilöinä – rokkareista rollaattoripappoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hoitoalan mielekkyys ja palkitsevuus on Päivi Topon mukaan tärkeämpää kuin palkka.

Suomen ensimmäinen vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo patistaa näkemään vanhukset yksilöinä – rokkareista rollaattoripappoihin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Lapsiasiavaltuutettu meillä jo onkin, mutta vanhusasioissa samaa riippumattoman edunvalvojan pestiä saatiin odottaa vuodenvaihteeseen asti. Virkaan valittu Päivi Topo valvoo ikääntyvien ihmisten oikeuksien toteutumista, ja etenkin nyt aloittavien sotealueiden ratkaisuissa riittää seurattavaa.

Miltä suomalainen vanhuus näyttää?

”Olemme yhä enemmän yksilöitä. Olen usein verrannut, että Remu Aaltosella (s. 1948) ja kaikilla hänen ikätovereillaan on oma, erilainen käsityksensä vanhenemisesta ja hoidon tarpeesta.

Yritän korostaa päättäjille, että ratkaisuja ei pidä yleistää. Hyvin palkatuissa, kevyissä toimistotöissä olleet ovat toimintakyvyltään aivan eri tasolla kuin moni raskaiden töiden tekijä. Tämä pitää muistaa varsinkin kun pohditaan ennaltaehkäisevän kuntoutuksen tarvetta.

Hyvä vanhuus syntyy siitä, että kokee elämänsä rikkaaksi ja merkitykselliseksi. Tämän tiellä on muun muassa ikäsyrjintää ja yksinäisyyttä, ja näitä meidän pitää pystyä eri keinoilla vähentämään.”

Valvira kertoi, että suomalaisissa hoivakodeissa ei ole enää yhtä akuuttia hoitajavajetta kuin vuonna 2019. Onko pahin jo takana?

”On hyvä merkki, jos tilanne on hoivakodeissa korjaantumassa. Kotihoidossa meillä on silti edelleen monessa kunnassa työvoimapulasta aiheutuvia isoja ongelmia.

Hoitajia ei ole vieläkään tarpeeksi, ja koulutuspaikkojakin jää täyttämättä hakijoiden puutteessa, vaikka kaikki tietävät miten tärkeästä työstä on kyse.”

Onko palkankorotus ainoa lääke hoitajapulaan?

”Meidän pitää puhua enemmän myös alan mielekkyydestä ja palkitsevuudesta. Siitä miltä tuntuu, kun näkee, miten arvokasta se hoito ja apu saajalleen on.”

Kuinka paljon Päivi Topo kuulee alan kauhutarinoita?

”Olen jo saanut puheluita, joissa uupuneet ihmiset kertovat kokemistaan tositapahtumista. Vaikka en voi yksittäistapauksissa auttaa, tehtäväni on saattaa pulmat päättäjien tietoon ja kiinnittää huomiota alan tilanteeseen.”

Lue myös: Vanhusten ihmisarvon puolustaja – Tutkija Jari Pirhonen: ”Olen hoivakodeissa käydessäni saattanut päivän aikana siirtyä helvetistä paratiisiin ja toisin päin”

X