Moderna ja Yhdysvaltain hallitus riidassa koronarokotteen patenttioikeudesta – ja siksi köyhien maiden oma rokotevalmistus viivästyy

Patenttikiista voi ratkaista, miten nopeasti köyhät maat saavat rokotteita. Jos presidentti Joe Biden oikeasti haluaisi jakaa rokotevalmistuksen tietoja kehitysmaihin, hänellä olisi mahdollísuus tehdä se Modernasta piittaamatta. Näin tuskin tapahtuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kansalaisjärjestö Public Citizenin mukaan presidentti Bidenin ei kuitenkaan tarvitsisi edes odottaa patenttikiistan päättymistä jakaakseen Modernan reseptiä ulkopuolisille.

Patenttikiista voi ratkaista, miten nopeasti köyhät maat saavat rokotteita. Jos presidentti Joe Biden oikeasti haluaisi jakaa rokotevalmistuksen tietoja kehitysmaihin, hänellä olisi mahdollísuus tehdä se Modernasta piittaamatta. Näin tuskin tapahtuu.
Teksti: Jani Kaaro

Yhdysvaltain presidentillä, Joe Bidenilla, saattaa olla käsissään ratkaisu etenkin köyhiä valtioita ja kehitysmaita koettelevaan koronarokotepulaan. Lääkeyhtiö Moderna on kehittänyt pääosin amerikkalaisten veronmaksajien rahoilla Spikevax-koronarokotteensa ja moni tärkeä kehitysvaihe on toteutettu yhteistyössä Yhdysvaltain terveysviraston (NIH) tutkijoiden kanssa.

Virastolla on siis hallussaan kaikki tieto siitä, miten Spikevax valmistetaan, ja osaaminen sen valmistamiseen.

Miksi Yhdysvaltain hallitus ei sitten ole jo hyödyntänyt tätä tietotaitoa ja lisensoinut rokotteen valmistamista useammille rokotetehtaille?

Yksi syy on siinä, että Moderna ja terveysvirasto ovat ajautuneet riitaan Modernan koronarokotteen patentista. Moderna on jättänyt patenttihakemuksestaan pois kolme terveysviraston tutkijaa, jotka olivat mukana kehittämässä rokotetta.

Jos patentti menisi läpi näin, se tarkoittaisi, että Modernalla olisi yksinoikeus Spikevaxiin. Terveysvirasto ei hyväksy Modernan tulkintaa ja on uhannut viedä asian oikeuteen, jos pattitilannetta ei saada muilla tavoilla ratkaistua.

Riita julkisuuteen marraskuussa

Modernan ja terveysviraston välistä riitaa on puitu kulissien takana kuukausia, mutta julkisuuteen se tuli vasta marraskuussa. Moderna on aiemmin tänä vuonna jättänyt useita rokotettaan koskevia patenttihakemuksia ja monissa niistä ovat terveysviraston tutkijat mukana.

Tärkeimmästä patentista, joka koskee rokotteen geneettistä sekvenssiä, terveysviraston tutkijat on kuitenkin jätetty pois. Syy vaikuttaa ilmeiseltä. Jos patenttihakemus on tehty yksin Modernan nimissä, yhtiö saa kaiken päätäntävallan rokotteen käytöstä.

Silloin Moderna yksin päättää, missä Spikevaxia tuotetaan, miten sitä tuotetaan, kuka sitä tuottaa ja millä hinnalla sitä myydään. Terveysviraston kanssa jaettu patenttioikeus olisi uhka yhtiön liiketoiminnan tuotoille.

Moderna on pääasiassa sivuuttanut köyhien maiden toiveet

Patenttikiista ei ole varsinainen PR-voitto Modernalle. Moderna sai liittovaltiolta, eli amerikkalaisilta veronmaksajilta, 2,5 miljardia dollaria sekä rokotteen kehittämiseen että ennakko-ostoina. Spikevaxin myynnin ennustetaan tuottavan Modernan kassaan tänä vuonna 20 miljardia dollaria, mikä vie sen omistajat helposti Yhdysvaltain rikkaimpien  ihmisten listalle.

Samanaikaisesti Moderna on enimmäkseen sivuuttanut köyhien maiden toiveet siitä, että nämä voisivat tuottaa omissa tehtaissaan Spikevaxia omille kansalaisilleen.

Viime kesäkuussa Maailman terveysjärjestön (WHO) johdolla sovittiin, että Etelä-Afrikkaan perustetaan teknologiakeskus, jossa on valmius tuottaa mRNA-rokotteita.

Rokotteeksi toivottiin nimenomaisesti Spikevaxia, koska se oli lähes kokonaan julkisesti rahoitettu. Moderna on kuitenkin toistaiseksi kieltäytynyt luovuttamasta reseptiä WHO:lle tai afrikkalaisten käyttöön.

Pfizerkään ei luovuta reseptiään

Pfizerilla on sopimus eteläafrikkalaisen Biovacin kanssa Pfizerin rokotteen valmistuksesta, mutta tässäkään Pfizer/BioNTech ei luovuta reseptiään afrikkalaisille.

Biovac hoitaa lähinnä tuotannon loppupuolen. Pfizerin ja Modernan haluttomuus siirtää reseptiään ja teknologista osaamistaan saattaa johtua osin siitäkin, että mRNA-rokotteen tuotannossa tarvitaan erinäisiä harvinaisia ainesosia.

Jos afrikkalaiset valmistajat saisivat oman tuotannon pystyyn, he kilpailisivat samoista raaka-aineista Pfizerin ja Modernan tehtaiden kanssa. Tämä saattaisi haitata niiden bisneksiä.

Pfizerillä ja Modernalla on vielä paljon rahaa tehtävänä, kun ne toimittavat kolmansia rokoteannoksia länsimaiden tarpeisiin.

Bidenilla olisi sopimustekninen valtti kävellä Modernan yli – mutta uskaltaako hän käyttää sitä?

Kansalaisjärjestö Public Citizenin mukaan presidentti Bidenin ei kuitenkaan tarvitsisi edes odottaa patenttikiistan päättymistä jakaakseen Modernan reseptiä ulkopuolisille. Heidän mukaansa tämä mahdollisuus sisältyy Modernan ja Yhdysvaltain terveysministeriön (HHS) väliseen sopimukseen.

Huhtikuussa 2020 allekirjoitetussa sopimuksessa Moderna sai liittovaltiolta satoja miljoonia rokotehtaan perustamiseen. Vastineeksi yhtiö lupasi terveysministeriölle kaiken tiedon valmistusprosessista sekä antoi ministeriölle rajattoman oikeuden käyttää ja jakaa saamaansa lääkeinformaatiota.

Jos Biden haluaisi nopeuttaa rokotteiden valmistusta köyhien maiden tarpeisiin, hän voisi helposti vedota sopimuksen yksityiskohtiin. ja alkaa vain jakaa valmistustietoutta halukkaille vastoin Modernan mielipiteitä. Onhan Yhdysvaltain hallitus maksanut tästä tiedosta.

Oletettavaa kuitenkin on, ettei hallinto vielä halua kävellä Modernan yli, vaan etsii kärsivällisesti sopuratkaisua. Modernan ja terveysviraston yhteistyötä on ylistetty esimerkillisenä julkisen ja yksityisen sektorin onnistumisena. Olisi onnetonta, jos siitä jäisi osapuolille paha maku suuhun.

Lue myös: Näin Yhdysvalloissa: saat tietää Pfizerin koronarokotteen kaikki salat – kunhan odotat 55 vuotta

X