Ruoka-apua tarvitsee nyt moni perhe – ”Avuntarve ei ole hävinnyt mihinkään – päinvastoin”

Lotta Svärd Säätiö jakoi toukokuussa 100 000 euron arvosta ruoka-apua, ja nyt säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen kertoo, että apua tarvitaan edelleen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruoka-apu on tarpeen nyt monelle perheelle taloudellisen ahdingon vuoksi.

Lotta Svärd Säätiö jakoi toukokuussa 100 000 euron arvosta ruoka-apua, ja nyt säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen kertoo, että apua tarvitaan edelleen.
Teksti:
Jukka Vuorio

Koronapandemian talousvaikutukset ovat Suomessa olleet moninaiset. Heti pandemian levittyä Suomeen nähtiin laajoja lomautuksia, joista osa on syksyyn mennessä edennyt yt-neuvotteluiksi, irtisanomisiksi ja konkursseiksi. Ruoka-apua kaivataan monessa perheessä.

Bruttokansantuote pieneni toisella vuosineljänneksellä 6,4 prosenttia vuoden takaisesta. Edelliseen neljännekseen verrattuna bruttokansantuote pieneni 4,5 prosenttia.

Moni taloutensa hyvin hoitanut on yllättäen huomannut olevansa vailla työtä.

”Hyvinvoinnin erot olivat suuret jo ennen koronakriisin alkua, nyt taloudellinen ahdinko koskee yhä useampia perheitä”, sanoo nyt Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen Seuralle.

Säätiö haluaa auttaa koronapandemian vuoksi hätään joutuneita vähävaraisia lapsiperheitä.

”Tilanteet tulevat perheille niin valtavan nopeasti ja yllättäen. Voi olla esimerkiksi perhe, joka on aiemmin tullut palkalla toimeen ihan hyvin, mutta työt ovat kerta kaikkiaan loppuneet.”

Toukokuussa Lotta Svärd Säätiö jakoi vähävaraisille lapsiperheille 100 000 euroa avustusjärjestöjen kautta ruokakasseina ja ruokalahjakortteina. Osa perheistä sai myös vaatteita ja erilaisia hygieniatarvikkeita.

Anne Nurminen kertoo, että moni keväällä lottien apua saanut on jo päässyt eteenpäin, eikä ole enää avun tarpeessa.

Heidän tilalleen on kuitenkin tullut uusia perheitä.

Koska useat perheet tarvitsevat edelleen konkreettista apua toimeentuloon, Nurminen kertoo, että tällä hetkellä Lotta Svärd Säätiö suunnittelee seuraavaa avustusta vielä syksyksi.

”Avuntarve ei ole hävinnyt mihinkään, pikemminkin päinvastoin. Apu näille kriisin kohdanneille perheille tulee jälleen olemaan konkreettista.”

Ruoka-apua ja lottien kuntoutusta

Nurmisen mukaan säätiö haluaa auttaa, koska se on lottien toiminnassa aivan keskeinen ja kantava ajatus. Ensinnäkin säätiön tarkoitus on sodan tai muun kriisin johdosta kärsimään joutuneiden suomalaisten auttaminen. Toiseksi nyt noudatetaan lottien toivetta avun kohdistamisesta.

”Ei ole sattumaa, että autamme tässä tilanteessa juuri lapsiperheitä, vaan olemme haastatelleet lottia, että mihin he haluaisivat tukemme kohdistaa. Lapsien auttaminen on nimenomaan lottien toive”, Anne Nurminen korostaa.

Lotta Svärd Säätiön verkkosivujen mukaan säätiön tärkein tehtävä on lakkautetun Lottajärjestön jäsenten, lottien ja pikkulottien, kuntouttaminen sekä avustaminen. Säätiö kertookin käyttäneensä 2000-luvulla yhteensä noin 50 miljoonaa euroa lottien ja pikkulottien kuntoutuksiin, avustuksiin ja yhteisöavustuksiin.

”Haluan nyt myös tuoda esiin, kun tästä asiasta on meiltä kysytty, että lottien auttaminen on meillä edelleen pääosassa ja ensisijaista, eikä lapsiperheiden auttaminen ole siitä työstä millään tavalla pois.”

Lotta Svärd -järjestö

Lotta Svärd Säätiö on käyttänyt 2000-luvulla yhteensä noin 50 miljoonaa euroa lottien ja pikkulottien kuntoutuksiin, avustuksiin ja yhteisöavustuksiin. © Skoy

Lue myös: Köyhien perheiden avun tarve on kasvanut koronakeväänä – Näin sinäkin voit auttaa vähävaraisia ja kriisin kohdanneita perheitä

Lue myös: Ruokakasseja ja ruokalahjakortteja lapsiperheille – Lotta Svärd Säätiö ja monet järjestöt tukevat nyt vähävaraisia perheitä

X