Ruokakasseja ja ruokalahjakortteja lapsiperheille – Lotta Svärd Säätiö ja monet järjestöt tukevat nyt vähävaraisia perheitä

Lotta Svärd Säätiö kertoo jakavansa koronan köyhdyttämille lapsiperheille vielä toukokuussa sadantuhannen euron arvosta ruokaa – ihan kuin sota-aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruokakasseja ruokalahjakortteja jakavat monet järjestöt ja Lotta Svärd Säätiö vähävaraisille perheille. Kuvituskuva.

Lotta Svärd Säätiö kertoo jakavansa koronan köyhdyttämille lapsiperheille vielä toukokuussa sadantuhannen euron arvosta ruokaa – ihan kuin sota-aikana.
Teksti: Petri Korhonen

Sodanaikaisten lottien ja pikkulottien perinnettä vaaliva Lotta Svärd Säätiö alkaa keventää kassaansa. Säätiö hankkii nyt 100 000 eurolla ruokakasseja ja ruokalahjakortteja lapsiperheille, jotka ovat joutuneet talousvaikeuksiin koronaepidemian takia.

“Suunnittelemme myös muuta yhteistyötä perheiden ja lasten auttamiseksi pitkäjänteisellä aikataululla”, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen Seuralle.

Pyydä itse apua

Lottasäätiö on ulkoistanut koronakevään kassijakelunsa maakunnissa eri järjestöille, kuten Apuna, Hope, Pelastakaa Lapset sekä yhteiskunnalliselle Venner-yritykselle.

“Näillä on erilaisia tapoja valita perheet avun piiriin: osa saa tiedot lastensuojelusta tai kunnan sosiaaliviranomaisilta. Avun kohdentamisessa auttavat myös Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Ensi-ja turvakotien liitto”, Anne Nurminen sanoo.

Perheet voivat itsekin kysyä apua paikallisjärjestöjen kautta.

“On myös tapauksia, että naapuri tai tuttu on hakenut apua perheen puolesta.”

Koronakevät on tuonut yllättäviä rahavaikeuksia asiansa hyvin hoitaneille ihmisille, kun yritystoimintaa kaatuu äkkikonkursseihin. Työttömyyskassat ja palkkaturva ovat ruuhkautuneet, ja moni joutuu odottamaan ensimmäisiä tukirahojaan kuukausien ajan.

Ruokakasseja ja ruokalahjakortteja

Anne Nurmisen mukaan valmiista ruokakassista perhe saa aamiaisen, lounaan, välipalan ja päivällisen runsaan viikon ajaksi.

“Sieltä löytyy perusraaka-aineiden lisäksi kasviksia, juureksia, salaattia, tomaattia, kurkkua ja runsaasti hedelmiä. Näillä tarpeilla perhe pystyy tekemään lämmintä, hyvää kotiruokaa joka päivä. Tietenkin joukkoon on lisätty vähän herkkuja ja lasten toiveesta paljon hedelmiä.”

Ruokakassista löytyy myös astian- ja pyykinpesuainetta, hammastahnaa, shampoota ja saippuaa. Ruokalahjakorteilla saa samanlaisia tarvikkeita, ei tupakkaa eikä alkoholia.

Viimeksi lotat jakoivat näin paljon ruokaa hädänalaisille sota-aikana. Säätiö antaa vuosittain 3,5 miljoonaa euroa muun muassa lottien kuntoutukseen ja naisten kriisiajan koulutukseen.

Viimeksi lotat jakoivat näin paljon ruokaa hädänalaisille sota-aikana. Säätiö antaa vuosittain 3,5 miljoonaa euroa muun muassa lottien kuntoutukseen ja naisten kriisiajan koulutukseen. Kuva: Björn Soldan/SA-KUVA/Om-arkisto

Lotta Svärd Säätiö on kriisiaikojen tukija

Kassikampanja on yksi säätiön historian suurimmista täsmälahjoituksista. Säätiö peri aikoinaan lottajärjestöltä käyvältä arvoltaan noin 80 miljoonan euron omaisuuden. Varsinkin pääkaupungin kerrostaloista sille kertyy tasaista vuokratuloa.

Aiemmin varoja on käytetty eniten lottavanhusten avustamiseen. Nyt kun entiset pikkulotatkin alkavat olla yli 80-vuotiaita, järjestö sanoo suuntaavansa lisää rahaa poikkeusolojen aiheuttamiin tarpeisiin.

Lue myös: Lotta Svärd jakoi Vuoden Lotta 2020 -palkinnon – ”Koiviston pikkulotta” Aila Salo pelasti lottaperinnettä

Lue myös: Näin Johanna, 24, sai tukea ja pääsi vähävaraisuuden kierteestä: ”Pitää vain uskoa itseensä ja ottaa apu vastaan”

Johanna Mäkinen muutti omilleen 16-vuotiaana. Pelastakaa lapset ry:n tukiohjelma auttoi opinnoissa eteenpäin. © TOMMI TUOMI

X