Tämä kannattaa nähdä! – Ainutlaatuinen musikaali teineistä ja heidän vanhemmistaan sulattaa sydämen

Dokumentaarinen musikaali perustuu tositarinoihin. Lue toimittaja Tyyne Pennasen teatteriarvio.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Et sä kumminkaa mitään tajuu Musiikkiteatteri Kapsäkissä. Lavalla Paavo Kerosuo ja Senna Vodzogbe.

Dokumentaarinen musikaali perustuu tositarinoihin. Lue toimittaja Tyyne Pennasen teatteriarvio.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Et sä kumminkaa mitään tajuu on dokumentaarinen musikaali, jossa pyritään lisäämään ymmärrystä nuorten ja aikuisten välillä. Jonna Wikströmin käsikirjoitukseen ja ohjaukseen pohjautuvat esitykset pyörivät lokakuun ajan Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingin Vallilassa.

Miksi kiinnosti?

Olen teinin äiti, joten musikaali teineistä ja heidän vanhemmistaan kiinnosti. Lisäksi kaipasin tarinaa, jossa olisi positiivinen näkökulma nuoruuteen. Viime vuosina nuorista on puhuttu lähinnä ongelmien kautta: on mielenterveysongelmia ja nuorisorikollisuutta. Et sä kumminkaa mitään tajuu on dokumenttiteatteria eli käsikirjoitus perustuu tositarinoihin, joita myös nuoret ovat saaneet kirjoittaa.

Mitä pidin?

Jokaisen teinin vanhemman tulisi nähdä tämä esitys! Musikaali tavoittaa hervottomalla huumorilla vanhempien ja teinien turhautumisen toisiinsa. On väsynyt äiti, joka valvoo öisin, kun lapsi viipottaa kaupungin yössä kavereidensa kanssa; on marttyyri-isä, joka kokkaa ruokaa eivätkä lapset tajua olla siitä kiitollisia; on keskusteluja, joita käydään suljetun oven läpi; on haistattelua ja keskisormen vilauttelua ja lastensuojeluilmoituksia. Ja sitten ovat ne pienet, hellät hetket, joissa rakkaus näyttäytyy.

Kitaristivirtuoosi Marzi Nyman on vetänyt musiikkityöpajoja ja työstänyt nuorten tekemiä biisejä. Musiikkiosuudet ovat esityksen helmiä. Musikaalia esitetään vain lokakuun ajan. Toivottavasti esitysaikoja tulee lisää.

Arvio: *****

Mitä jäin pohtimaan?

Esityksessä on myös videoita, joissa sosiaalityöntekijät antavat vanhemmille vinkkejä, kuinka käsitellä nuoria. Niissä on paljon hyvää, mutta vähemmälläkin neuvomisella olisi pärjätty.
Yksi ohje jäi kuitenkin mieleen: Älä koskaan hylkää. Nuori voi sanoa pärjäävänsä, mutta se ei ole vielä totta. Vanhemman tehtävä on olla läsnä ja kuunnella.

Lue myös: Lastensuojelu auttoi, kun ”hyvän perheen” Fanny halusi teininä laitokseen – ”Ohjaajat olivat huipputyyppejä, aloin voida paremmin”

X