Mustat lesket -menestysformaatin ja Angry Birds -elokuvan takana on etevä käsikirjoittaja, jonka nimeä olet tuskin kuullut

Käsikirjoittaja Mikko Pöllä on ollut luomassa maailmalle levinnyttä kotimaista draamaformaattia sekä huikeat katsojamäärät ulkomailla kerännyttä elokuvaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mustat lesket kamppailee menestyneimmän suomalaisen tv-formaatin tittelistä. Angry Birds -elokuva taas on maailmalla katsotuin suomalaistaustainen elokuva. Mikko Pöllä on ollut ideoimassa niitä molempia.

Käsikirjoittaja Mikko Pöllä on ollut luomassa maailmalle levinnyttä kotimaista draamaformaattia sekä huikeat katsojamäärät ulkomailla kerännyttä elokuvaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jukka Heinonen

Vuonna 2012 käsikirjoittaja Mikko Pöllä keksi tuottaja Roope Lehtisen kanssa kuningasidean, jonka pohjalta syntyi tuotantoyhtiö Moskito Televisionin draamasarja Mustat lesket. Siitä on tehty suomalaisittain ennätykselliset kahdeksan ulkomaista versiota.

Kaikki lähti siitä, että Nelosen tiedettiin etsivän draamasarjaa. Tuohon aikaan kotimaista fiktiota tilattiin paljon nykyistä vähemmän, ja vielä pari päivää ennen tarjousten jättämisen määräpäivää Pöllä ja Lehtinen pohtivat kuumeisesti, kuinka voittaa kisa.

”Moni kolmi-nelikymppinen haaveilee siitä, minkälaista olisi aloittaa elämänsä aivan alusta. Siitä kehittyi provokatiivinen idea, että kolme onnetonta aviovaimoa päättää murhata hämäriä liiketoimia tekevät miehensä”, Mika Pöllä muistelee.

Lisäsi naisten tuli olla äärimmäisen cooleja, sellaisia, jotka kääntävät kadulla vastaantulijoiden pään.

Nelonen valitsi Mustat lesket. Sarjasta tuli menestys Suomessa.

Mustat lesket versioitu kahdeksassa maassa

Sittemmin Mustat lesket on versioitu Ruotsissa, Virossa, Liettuassa, Ukrainassa, Tshekissä, Meksikossa, Egyptissä ja Intiassa.

Ulkomaisia versioita on esitetty myös niiden tuotantomaiden ulkopuolella. Esimerkiksi Ruotsin-versio on nähty myös Tanskassa ja Norjassa, ja Egyptin-versiota on katsottu laajasti Lähi-idän ja arabiankielisen Afrikan maissa.

Mustat lesket kamppailee yli miljoonan euron vientituloillaan Atlantin yli -purjehdusrealityn kanssa kaikkien aikojen menestyneimmän suomalaisten tv-formaatin asemasta.

Mikä on Mustien leskien suosion syy?

”Ajatus kaiken aloittamisesta uudelleen kiehtoo ihmisiä kaikkialla maailmassa”, Mika Pöllä kiteyttää.

Mustien leskien Lähi-idän version mainos. ”Kun kävimme katsomassa Egyptissä kuvauksia, kohtaukset tunnisti helposti, vaikkei kieltä ymmärtänytkään”, Mikko Pöllä muistelee

Tarjous, josta ei voinut kieltäytyä

Kuin Mustien leskien tekeminen oli kesken, Mika Pöllä sai tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Suomalainen Rovio pyysi häntä kehittämään Angry Birds -videopelinsä hahmoista animaatiosarjaa ja pitkää elokuvaa.

Menestyselokuvan tarinan rungon kirjoittivat Pöllän kanssa Rovion silloinen toimitusjohtaja Mikael Hed ja yhdysvaltalainen John Cohen.

”Pidimme syksyllä 2012 joka ilta tunnin videokokouksen, jossa työstimme tarinaa eteenpäin. Varsinaisen käsikirjoituksen teki Simpsoneista tunnettu John Vitti”, Pöllä kertoo.

Toimintakomedian keskushahmo on lintu nimeltä Red, joka suuttuu pienestä.

”Usein emme uskalla näyttää suuttumustamme, vaikka syytä olisikin. Red suuttuu meidänkin puolestamme ja rakastamme sitä. Tällainen hahmo, jonka katsojat tunnistavat omasta elämästään, on elokuvalle tärkeä, vaikka olisi kyse läskipäähuumorista.”

Koska elokuva tehtiin Yhdysvalloissa, se katsotaan tilastoissa yleensä amerikkalaiseksi tuotannoksi. Pöllän mukaan se oli kuitenkin hyvin voimakkaasti suomalaisen Mikael Hedin hanke.

”Hän ei antanut yleisen tavan mukaisesti studioille valtaa, vaan piti luovan johdon itsellään.”

Lopputuloksessa näkyy myös Mika Pöllän työ. Alkuperäinen tarinarunko ei juuri muuttunut matkan varrella, toisin kuin usein animaatioelokuvissa.

Elokuvakin menestyi. Se keräsi ulkomailta yli kymmenen kertaa suuremmat lipputulot kuin Niko-animaatio, joka on parhaiten myynyt” virallisesti” suomalainen elokuva.

Lue myös: Niko on kaikkien aikojen suurin suomalainen elokuvamenestys – Ohjaaja Kari Juusonen on alan ulkopuolisille tuntematon suuruus: ”Tilanne on minulle vallan ok”

Seura on kertonut suomalaisen kulttuuriviennin suurimmista menestyksistä laajemmin Sinuhe, Sibelius, Alma, Muumi vai Angry Birds? – Seura selvitti, mitkä ovat Suomen kovimmat kulttuurialan vientimenestykset ja kuinka ne syntyivät -artikkelissaan.

Angry Birds -elokuva keräsi maailmanlaajuisesti yli 350 miljoonan dollarin lipputulot. © Rovio

X